Søren Pagter: »Sørgelig udvikling for fotojournalistikken«

Det får konsekvenser for fotojournalistikken i Ekstra Bladet, at avisen fyrer de faste fotografer, forudser leder af fotouddannelsen på DMJX. »Hvis man konstant skal levere hurtigere og mere, vil det betyde, at kvaliteten af ens arbejde bliver dårligere,« siger han. Han frygter, at andre medier følger trop

Ekstra Bladets ledelse meldte i går ud, at man fyrer alle avisens fire fastansatte fotografer. Det sker som et led i en omfattende sparerunde i JP/Politikens hus, der i alt skal skære cirka 55 redaktionelle stillinger. 

Og det får alvorlige konsekvenser for fotojournalistikken i Danmark, vurderer Søren Pagter, leder af fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX).

»Det er en sørgelig udvikling for fotojournalistikken. Det betyder alt andet lige, at kvaliteten af fotojournalistikken falder,« siger han.

Går ud over den kreative proces

Ekstra Bladet vil fremover udelukkende benytte sig af freelancefotografer, hvilket er en billigere løsning, da det giver større fleksibilitet og mulighed for at forhandle prisen fra gang til gang. Men det går ud over kvalitet og kreativ proces, da freelancere ofte ikke er med i selve ideeudviklingen og i stedet bare bliver hyret ind for at levere et produkt.

»Hvis man kontant skal levere hurtigere og mere, så vil det betyde, at kvaliteten af ens arbejde bliver dårligere. Når Ekstra Bladet gør det her, bliver jeg bekymret for, om andre medier kan finde på at gøre det samme,« siger Søren Pagter.

Går også ud over praktikanter

Det, at Ekstra Bladet ikke længere skal have fastansatte fotografer, kommer også til at gå ud over de fotojournaliststuderende, der skal i praktik i fremtiden. Ekstra Bladet har indtil nu haft fotojournalistpraktikanter, men det er et krav, at der skal være mindst en fastansat fotograf på et medie, for at mediet kan blive godkendt som praktikplads for fotojournaliststuderende. I forvejen er der ikke pladser nok, fortæller Søren Pagter.  

»Vi er nødt til at se på, om uddannelsen skal ændres. Måske skal praktikperioden være kortere, måske skal der ikke nødvendigvis være en fastansat fotograf på praktikstedet. Det er nogle af de ting, vi er nødt til at gå ind og overveje nu,« siger han.

Han forklarer, at reglerne for, hvordan praktikken skal sammensættes, er udstukket fra ministeriet, og at de fra uddannelsens side er nødt til at se på, om de kan ændre dem. Han er dog ikke afvisende overfor, at en ændring kan være positiv for de fotojournaliststuderende.

»Den medieverden, de skal ud i, når de er færdige, byder ikke på en fastansættelse på et dagblad. Vi skal også blive bedre til at tilpasse os markedsvilkårene, så måske kan det i virkeligheden styrke uddannelse,« siger han.

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right