Tirsdag kom det frem, at Søndagsavisen ville nedlægge 25-30 stillinger som led i en større spareplan. Nu er der sat tal på, at seks af stillingerne er redaktionelle medarbejdere, som bliver opsagt. Dermed bliver over en tredjedel af avisens i alt 15 redaktionelle medarbejdere fyret.
»Seks redaktionelle medarbejdere bliver opsagt. Vi har bedt om muligheden for frivillig fratrædelse, men det ønske har ledelsen afvist,« siger forhandlingschef i DJ, Claus Iwersen, der sad med under forhandlingerne, der varede det meste af i går, onsdag.
»Vi ved endnu ikke, hvordan fyringerne rammer. Om det er chefer, fastansatte, studentermedhjælpere, eller hvem der bliver opsagt,« siger Claus Iwersen.
Han kalder forhandlingsforløbet for ”særdeles presset”.
»Medarbejderne fik meddelelsen i tirsdags, og nu står jeg her og fortæller dig om resultatet af forhandlingerne. Vi havde gerne set, at man havde haft mere tid til at forhandle,« siger Claus Iwersen og tilføjer:
»På den korte tid kan vi ikke sige, at alle andre muligheder end fyringer er undersøgt grundigt.«
Nedlæggelsen af de i alt omkring 25-30 stillinger sker for at skære 20 millioner kroner af de faste omkostninger. Baggrunden for spareplanen er tilbagegang på markedet for trykte annoncer.
Claus Iwersen fortæller, at man har forhandlet sig frem til, at de medarbejdere, der bliver opsagt, får tilbud om at blive fritstillet i deres opsigelsesperiode. Medarbejderne får som hovedregel efter at have holdt sommerferie resten af deres tilgodehavende ferie, og de få tilbudt et outplacement-forløb, hvor de kan mødes og sparre med en karriererådgiver.
»På grund af det tidsmæssigt pressede forløb får DJs medlemmer på grund af nogle overenskomstbestemte frister desuden en ekstra måneds opsigelsesvarsel end de øvrige medarbejdere i huset,« siger Claus Iwersen.
Ny direktør og ny strategi
Samtidig med fyringsrunden fratræder den mangeårige direktør for Søndagsavisen Arne Ullum. Han bliver erstattet af Gorm Wesing Flyvholm, der tidligere har været direktør for Berlingskes Medias lokale avisforening.
”De seneste to års tiltagende fald i printmarkedet har drastisk ændret vilkårene for gratisaviser. I fremtiden skal strategien være mere direkte kommercielt fokuseret, og i den sammenhæng har jeg anbefalet bestyrelsen at ansætte en direktør, som er mere kommercielt og mindre redaktionelt fokuseret, end jeg er,” udtaler Arne Ullum i en pressemeddelelse.
Direktørskiftet suppleres af nye kommercielle tiltag, som skal være med til at løfte Søndagsavisens omsætning.
Blandt de nye tiltag er ”inspirationsstof, som produceres i samarbejde med eksterne kommercielle partnere,” skriver MediaWatch.
I 2004 nedlagde Søndagsavisen alle deres lokalredaktioner i en sparerunde. I den forbindelse fyrede man nogle medarbejdere samtidig med, at man ansatte nogle nye. Men det bliver ikke tilfældet denne gang.
Claus Iwersen oplyser, at Søndagsavisen ikke vil hyre nye folk ind til at lave ”inspirationsstof”, som er et andet ord for sponsoreret indhold.
»Jeg har fået det svar, at det her er en regulær sparerunde, hvorfor Søndagsavisen ikke hyrer nye folk ind. Der er ikke tale om en udskiftning af kompetencer, det er en regulær sparerunde,« siger Claus Iwersen og fortsætter:
»Man har i forvejen ansat én journalist i salgsafdelingen, som sidder og laver sponsoreret indhold. Men som jeg har forstået det, så er det ikke meningen, at den afdeling skal udvides, men at Søndagsavisen forventer, at kunderne selv leverer det sponsorerede indhold, så man får det ind udefra.«
Arne Ullum: En rigtig svær dag
Den nu afgående direktør, Arne Ullum, kalder det "en rigtig svær dag".
»Med så engagerede medarbejdere, som vi har i den her virksomhed, der er det klart, at det kommer som et kæmpe chok. For der er ikke nogen af vores medarbejdere, der er ligeglade med hverken produkt eller virksomhed. Så det er en rigtig svær dag,« siger Arne Ullum.
Hvorfor har medarbejderne ikke kunnet få frivillige fratrædelser?
»Fordi vi er et medie, som er dybt afhængige af nogle meget høje og dybe kompetencer blandt vores journalister. Derfor kan vi kun give frivillige fratrædelser, hvis der er fuldstændige parallelle kompetencer. Og i og med, at alle vores journalister er fagmedarbejdere, så er der ikke mange parallelle kompetencer,« siger Arne Ullum og tilføjer:
»Men vi har faktisk givet én frivillig fratrædelse, fordi der var parallelle kompetence.«
Er det ikke ret udsædvanligt, at du som afgående direktør har ført forhandlingerne. Burde det ikke være den nye direktør, der sætter sit eget hold?
»Det her er jo ikke noget, der er sket over tre dage. Der har været et tæt samarbejde mellem mig, den nye direktør, vores bestyrelsesformand og direktøren for Søndagsavisen AS. Og i og med, at der er mig, der har lavet den nye plan, så synes jeg, det har været mest hensigtsmæssigt, at det var mig,« siger Arne Ullum.
Men hvordan har det været for dig som afgående direktør at sidde og føre de her forhandlinger?
»Jeg opfatter det som min helligste opgave at få den her afskedsproces til at køre ordentligt og anstændigt. Du får aldrig en afskedsproces til at være god, men du kan få den til at være ordentlig og anstændig. Og det er det, som jeg har brugt min energi på,« siger Arne Ullum.
Opdateret klokken 12.05 med interview med fra Arne Ullum.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.