
Det er ikke mange måneder siden, Asger Juhl (th.) var en del af Ekstra Bladet, som han nu ikke svarer. Foto: Ekstra Bladet
Hvis man troede, at en tidligere vært på Radio24syv og journalistisk chefredaktør på Ekstra Bladet beredvilligt ville stille op til interview og svare på spørgsmål fra medierne, når de henvender sig med en kritisk historie, kan man godt tro om igen.
Det er i hvert fald ikke tilfældet for Asger Juhl, der for mindre end en måned siden blev annonceret som Dansk Folkepartis nye kampagnechef.
I den stilling skal han stå i spidsen for valgkampagneindsatsen i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet i 2024, lød det i pressemeddelelsen.
Asger Juhl har været kendt som kritisk radiovært på Radio24syv og P1, som stifter af den uafhængige radiokanal Den Uafhængige og som journalistisk chefredaktør på Ekstra Bladet. Og han har flere gange langet ud efter politikere, der ikke stiller op til interview med journalister, eller som svarer udenom.
Men nu er det Asger Juhl selv, der er klappet i.
Må ikke gøre det, han er ansat til
Radiotavsheden er opstået, i forbindelse med at Ekstra Bladet tirsdag aften bragte en historie om Asger Juhls ansættelsesforhold hos Dansk Folkeparti i Europa-Parlamentet.
Ifølge Ekstra Bladet er Asger Juhl ikke lønnet af det EU-kritiske parti, men med midler fra Europa-Parlamentet som akkrediteret parlamentarisk assistent for europaparlamentsmedlemmet Anders Vistisen.
I den pressemeddelelse, Dansk Folkeparti sendte ud i forbindelse med ansættelsen af Asger Juhl, lød det, at Asger Juhl skulle stå i spidsen for Dansk Folkepartis kommunikationsindsats i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet næste år, hvor Anders Vistisen er partiets spidskandidat.
Men fordi Asger Juhl altså er lønnet med EU-midler, må han ikke lave kampagnearbejde for et konkret parti, idet det kan være ’indirekte politisk statsstøtte’ til Dansk Folkepartis kampagne.
”Det ser ikke godt ud for Vistisen. Han bør ikke bruge EP-penge til kampagneaktiviteter, herunder heller ikke Juhls løn. Det kan også involvere betaling for Juhls rejser til Danmark, da hans arbejde jo foregår i Bruxelles. Men det ser heller ikke godt ud for Juhl, der også selv har et ansvar,” siger Silje Synnøve Lyder Hermansen, assisterende professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, til Ekstra Bladet.
Ekstra Bladet har ikke kunnet få Asger Juhl til at stille op til interview, og mediet har heller ikke fået svar på sine henvendelser til Asger Juhl. Det samme er tilfældet med Anders Vistisen.
”Jeg blev meget overrasket over, at Asger ikke selv ville svare. Også fordi han lige har været på Ekstra Bladet. Han har jo lige selv været på den anden side af bordet, hvor man ved, at historier bliver bedre, når man stiller op. Og at de bliver bedre for begge parter,” siger Cecilie Guldberg, der er journalisten bag historien.
Cecilie Guldberg, journalist på Ekstra Bladet
Journalist meget overrasket
Cecilie Guldberg er forundret over forløbet. Hun forklarer, at hun første gang ringede til Asger Juhl lørdag og igen søndag, hvor hun også sendte en sms uden at få hul igennem til Asger Juhl.
Mandag ringede hun igen og sendte en konkret sms om sin henvendelse.
”Jeg ringer flere gange og sms’er til ham, hvad historien handler om: At jeg kan se i pressemeddelelsen, at han er ansat som kampagnechef for DF, men at han formelt er ansat som APA, og at det vil være i strid med reglerne at føre valgkampagne i den stilling,” siger Cecilie Guldberg.
Samtidig kontaktede journalisten Anders Vistisen. Hun hørte intet tilbage, før hun blev kontaktet af Anders Vistisens kontorchef, der forklarede, at han havde fået videresendt Ekstra Bladets henvendelse fra Asger Juhl, og at han ville svare hende skriftligt.
Det svar, hun fik tilsendt mandag aften, fandt hun ikke fyldestgørende, og tirsdag morgen sendte hun kontorchefen en række opfølgende spørgsmål sammen med den lovgivning, Europa-Parlamentet havde tilsendt hende samt ekspertens udsagn og vurdering.
Om eftermiddagen vendte kontorchefen tilbage og gentog, at alle regler er overholdt, og at han i øvrigt ikke kan kommentere yderligere og lader journalisten vide, at hun ikke har forstået reglerne korrekt. Siden har hun ikke kunnet få kontakt til ham, og hun har ikke kunnet få svar fra Asger Juhl.
”Han gik så meget op i, at vi skulle få svar på vores spørgsmål, så jeg synes, at det er underligt,” siger Cecilie Guldberg.
”Kære politikere: Vær tilgængelige for pressen”
Nok er Asger Juhl ikke selv politiker, men han har i sin tid som journalist flere gange langet ud efter ”folketingspolitikere, ministre og andre”, der ikke er tilgængelige for pressen.
I 2018 skrev Asger Juhl, der på det tidspunkt var vært på 24syv, ellers i et debatindlæg i Politiken en opsang til politikere, der gør sig utilgængelige for kritiske spørgsmål:
”Journalister arbejder i nedrivningsbranchen, og det er klart, at politikere og andre magthavere synes, at vi er trælse og forfladiger væsentlige debatter. Det gør vi til tider også. Men løsningen er ikke, at folketingspolitikere, ministre og andre pinger undviger og modarbejder den kritiske journalistik. Det gør de desværre nogle gange.”
Indlægget fortsætter med flere eksempler på politikere, der ikke vil stille op, gør sig svært tilgængelige eller ansætter flere spindoktorer, før det slutter:
”Kære politikere, vær tilgængelige for pressen, glæd jer over de kritiske spørgsmål, og tag en lur næste gang, I får lyst til at ansætte en spindoktor.”
Igen i 2022 kritiserede Asger Juhl, denne gang som stifter af radiokanalen Den Uafhængige, politikeres villighed til at svare på spørgsmål:
”Jeg er rigtig træt af politikere, der taler udenom og er omgivet af spindoktorer,” lød det.
Flere ubesvarede spørgsmål
Tilbage står flere spørgsmål og flagrer i vinden:
”Der er flere ting, vi gerne vil have svar på. Var pressemeddelelsen så forkert? Det synes jeg er et af de store spørgsmål, der står tilbage. Hvad er det præcis, Asger har sagt ja til at lave? Hvis det ikke er i strid med reglerne, må de prøve at forklare det.”
Hvad er det konkret, du gerne vil have svar på fra Asger Juhl? Det her kunne jo godt ligne, at det er arbejdsgiverens problem?
”Jeg ville gerne høre fra ham, hvad han har sagt ja til i det job. Opfatter han pressemeddelelsen som fejlagtig? Hvad tænker han, han skal lave? Ifølge vores oplysninger er han ikke flyttet til Bruxelles. Hvad er hans forklaring på det? Jeg ville også gerne have spurgt ham, hvad han ville synes om historien, hvis han stadig havde været på Ekstra Bladet. Og når han har gået så meget op i uafhængighed som stifter af Den Uafhængige, hvordan har han det så med at være betalt af skattekroner?”
Det har ikke været muligt for Journalisten at få et interview med eller en kommentar fra Asger Juhl.
I et Facebook-opslag retter Anders Vistisen, der fortsat ikke er vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse, kritik mod Ekstra Bladet. I opslaget skriver han endvidere:
”Sandheden er, at den pågældende medarbejder er ansat af Europa Parlamentet og dermed på mit kontor på en deltidsstilling på 50 % af sin tid. Altså en deltidsstilling, hvor han løser samme opgaver for mig som særlig rådgiver, som findes i alle andre partier i Europa-Parlamentet. Han bruger naturligvis ikke den tid, han er ansat af Europa-Parlamentet, på at føre valgkampagne for Dansk Folkeparti.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.