Solidariteten skrider

TV 2/FYN kræver, at freelancere afgiver retten til at videresælge billeder og lyd. Dansk Journalistforbund opfordrer freelancerne til ikke at skrive under på kontrakterne. Men det har de fleste allerede gjort.

"Vi kan konstatere, at det er svært at holde sammen, når folk bliver truet på levebrødet."

Faglig sekretær i Journalistforbundet (DJ) Fred Jacobsen er på en meget svær opgave.

Han opfordrer freelancerne på TV 2/FYN til ikke at skrive under på de kontrakter om videresalgsaftaler, som stationen har krævet siden august.

Men næsten alle freelancerne har allerede skrevet under eller er på vej til det, siger tillidsmanden på TV 2/FYN, Steen Vedersø. TV 2/FYN kan altså fremover frit videreudnytte de billeder og den lyd, som freelancerne leverer.

Sådan har det også været på TV 2/DANMARK siden 1997, hvor alle freelancere skulle underskrive aftaler om videreudnyttelse.

Så arbejdsgiverne står stærkt. Derfor skal DJ forsøge at råbe politikerne i Folketinget op, mener direktør i DJ, Anne Louise Schelin.

"Vi må gøre det til et politisk problem og gøre befolkningen opmærksom på, at freelancerne er frataget muligheden for at forhandle kollektivt. En mulighed som alle andre har."

TV 2s ledelse betragter, ligesom alle andre mediearbejdsgivere, freelancere som selvstændige erhvervsdrivende.

"Vi vil ikke forhandle med DJ i denne sag, for vi indgår ikke kollektive aftaler med freelancerne," siger TV 2/FYNs direktør Ove Mulvad og fortsætter:

"Freelancerne får en timeløn, som afspejler, hvad deres arbejde er værd inklusiv videreudnyttelse. Sådan er vilkårene, hvis man vil levere til os," siger direktøren bestemt.

Alligevel opfordrer DJ stadig medlemmerne til at holde fast.

Nogle freelancere på TV 2/FYN har fået et mindre ekstra beløb for at skrive under på aftaler om videreudnyttelse. Men andre har intet fået. Det står i modsætning til de fastansatte i TV 2-systemet, som får 27,5 procent af videresalgsprisen minus salgsomkostningerne.

Freelancerne kan ikke gøre krav på at få det samme som de fastansatte. TV 2 har nemlig rettens ord for, at de godt må indgå kontrakter, som stiller freelancere ringere end fastansatte..

0 Kommentarer