Software-millioner til undersøgende journalistik

Med software-millioner i ryggen har englænderne fået et selvstændigt bureau for undersøgende journalistik i London, der skal virke i offentlighedens interesse og afsløre svigt fra magthavernes side.

Med software-millioner i ryggen har englænderne fået et selvstændigt bureau for undersøgende journalistik i London, der skal virke i offentlighedens interesse og afsløre svigt fra magthavernes side.

Det lyder næsten for godt til at være sandt: En uafhængig, non-profit organisation, hvis eneste formål er at lave undersøgende journalistik efter højeste journalistiske standarder, til gavn for de svage og offentligheden som sådan.

Men det er ikke desto mindre beskrivelsen af det Bureau of Investigative Journalism, der netop er åbnet i London. Lederen bliver filmdokumentarist og tidligere BBC-journalist Iain Overton, og han har samlet et hold på omkring 15 journalister, der vil være tilknyttet primært på freelance-basis.

Ideen og finansieringen – hvilket måske er det mest interessante – kommer fra fonden David & Elaine Potter Foundation. Elaine Potter var i 70'erne en af landets fremmeste undersøgende journalister og afslørede blandt andet, hvordan medikamentet thalidomid medførte misdannelser hos tusindvis af spædbørn. Men hvad der er endnu mere relevant i denne sammenhæng er, at Elaine er gift med David, stifteren af software-firmaet Psion. Deres fælles fond har nu bevilget en sum på mellem 2 og 3 millioner pund til det nye center for undersøgende journalistik.

"Vores journalistiske ambition er at udstille de stærkes udnyttelse af de svage. Vi vil forsøge at afsløre, når magthaverne ikke er i stand til at leve op til den tillid, de er blevet vist dem," skriver Iain Overton på bureauets hjemmeside i sit første indlæg på sitet.

Overton har desuden afsløret, at bureauet allerede har indledt syv journalistiske undersøgelser. Heraf bliver flere af dem kørt i samarbejde med medier som British Medical Journal, Channel 4 og Al-Jazeera English.

Elaine Potters ide til Bureau of Investigative Journalism er ifølge hende selv inspireret af det to år gamle initiativ ProPublica, som er en tilsvarende journalistisk non-profit foretagende i New York, finansieret af Herpert and Marian Sandler-fonden.

0 Kommentarer