Socialdemokratiet vil ikke svare på ultimatum i medieforliget

Inden klokken 18 i dag ville kulturminister Mette Bock have svar på, om S kunne acceptere den økonomiske ramme for medieforliget. Men ”vi kommer ikke til at svare”, siger medieordfører Mogens Jensen

Fronterne var trukket op i forhandlingerne om medieforliget i dag.

I går udsendte kulturminister Mette Bock (LA) et ultimatum til oppositionen i forhandlingerne, der lød nogenlunde sådan her: Sig ja til de økonomiske rammer for medieforliget inden klokken 18 tirsdag, eller ryk ud af forhandlingerne om medieforliget.

Den præmis vil Socialdemokratiet dog slet ikke gå med på. Det siger medieordfører Mogens Jensen.

”Vi kommer ikke til at svare på, hvorvidt vi kan gå videre i et forhandlingsforløb,” siger Mogens Jensen.

S: Der er forhandlinger hos finansministeren

Han fortæller, at der lige nu foregår forhandlinger hos finansministeren om, hvad de økonomiske rammer for medieforliget skal være, seperat fra forhandlingerne i medieforligskredsen.

”Og det er ikke afsluttet endnu. Derfor er det mærkværdigt, at vi får lagt et stykke papir på bordet, hvor vi får ét døgn til at svare,” siger Mogens Jensen og tilføjer:

”Jeg tror, befolkningen er meget bedre tjent med at få afsøgt mulighederne for et bredt forlig, end at vi overholder den deadline,” siger han.

Tre andre partier, Alternativet, Radikale Venstre og Enhedslisten, har tidligere i dag i en fælles udmelding sagt nej til at forhandle videre om medieforliget. De er dog også åbne over for at forhandle videre om et bredt medieforlig, men ikke under kulturministerens ultimative krav, lyder det.

SF vil også sige nej

SF siger ifølge Politiken også nej til ultimatummet. Formand Pia Olsen Dyhr opfordrer regeringen til at ”droppe denne her useriøse måde at lave politik på og indkalde til reelle forhandlinger om en bred medieaftale”.

Mogens Jensen kan ikke sige noget konkret om, hvad der lige nu er til forhandling hos finansminister Kristian Jensen (V). Ej heller, hvad tidsrammen er for de forhandlinger.

Han understreger dog, at Socialdemokratiet fortsat ikke kan acceptere regeringens første ramme for medieudspillet.

”De økonomiske rammer tilskikker en massiv besparelse på 1,1 milliard kroner over fem år på dansk public service. Vi kan ikke acceptere, at vi forringer danskernes adgang til godt dansk indhold i den grad. Det er den helt forkerte vej at gå,” siger Mogens Jensen.

Vil ikke sige, hvad et ja kræver

I medieudspillet fra regeringen var der i første omgang lagt op til at skære 20 procent på DR svarende til 770 millioner kroner. Derudover er det foreslået at skære 33 procent af Radio24syvs budget og sælge 40 procent af TV 2. 

Samtidig skulle public service-puljen, hvor alle kan søge om midler til at lave public service-indhold, øges fra 35 millioner kroner til 220 millioner kroner.

Senest har Mette Bock dog tilbudt at øge public service-puljen til 380 millioner kroner for at imødekomme blandt andet Socialdemokratiets kritik af medieudspillet i forhandlingerne.

Et stort kritikpunkt fra Socialdemokratiet har også været, at store udenlandske streamingtjenester, der stjæler de danske brugeres medietid, skulle bidrage med danskproduceret indhold. Her har Mette Bock ifølge Mediawatch tilbudt, at streamingtjenester skulle forpligtes til at investere to procent af deres omsætning i Danmark i dansk indhold.

Mogens Jensen vil dog ikke sige, hvilke indrømmelser regeringen skal komme med, hvis de vil gå med videre i forhandlingerne om medieforliget.

”Jeg kan ikke gå konkret på indholdet. Det er overordnet det samme, som vi har meldt ud tidligere,” siger han.

Han understreger desuden, at han har oplevet forhandlingerne med kulturministeren som rigide.

”Dette forløb har været præget af ultimatummer. Da vi første gang kom ind ad døren til det her medieforlig, fik vi at vide, at de økonomiske rammer lå helt fast. Det kunne vi ikke acceptere,” siger Mogens Jensen.

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, vil utroligt gerne have Socialdemokratiet med i medieforliget. De håber derfor ikke, at dette er enden på muligheden for et bredt medieforlig. Det siger medieordfører Morten Marinus til Politiken.

”Når vi ser bort fra DR-aftalen, så er der meget af det, vi forhandler om, hvor vi er meget på linje med S. Det er ministeren, der har sat den deadline, ikke os. Lad os nu se, om der ikke kommer en dialog med Socialdemokratiet, regeringen og os.”

0 Kommentarer