»So you are the blind biiip I will be stuck with«

Peter Karlsen er næsten helt blind. Han har kun cirka 3 procent tilbage af sit syn. Han arbejder hos BBC’s Radio4, hvor han laver indslag til nyheds- og featureprogrammer. »Mit handicap kan være en fordel, når jeg er ude og skal have et interview med en politiker«

Han kan godt skimme overskrifter, der er blæst op i størrelse, men ellers kan Peter Karlsen ikke bruge sit syn til meget. Han arbejder på BBC’s radiokanal Radio4, der er den engelske udgave af P1. Her er han producer og journalist.

»Jeg møder efter eget valg lidt tidligere end mine kolleger om morgenen, hvor jeg bruger app'en Pressreader til at få et overblik over de vigtigste nyheder. Jeg er ikke så hurtig en ”læser”, men til forskel fra mine kolleger så kan jeg huske det hele.«

[[nid:33364]]

Der er redaktionsmøde klokken 8.30 i hverdagene, hvor dagens programmer snakkes igennem. Derefter sætter redaktøren de ansatte i gang med opgaver.

»Jeg begynder at indhente elementer. Jeg klipper på computeren som alle andre, men jeg zoomer meget ind, og jeg ændrer kontraster, så de passer til mig. For eksempel kan jeg bedst se hvid skrift på sort baggrund. Når jeg skriver introtekster til værten, ser jeg dem i stor størrelse, men værten ser det i normal størrelse.«

Han leverer indslag til to programmer på hverdage, der sendes fra klokken 13 til 13.45 og fra 17 til 18, og i weekenden til et længere featureprogram, der sendes fra klokken 9 til 10. Han arbejder fire dage om ugen.

»Jeg har et godt lydøre for, hvad der er god og dårlig radio. Mine specialer er EU, europæiske historier og krisen i Mellemøsten.«

Åbenhed

Når han er ude på opgaver, er det sammen med en vært.

»Jeg gør meget ud af forarbejdet med at lave aftaler og bestille billetter og andet. Til gengæld forventer jeg, at værten hjælper mig, hvis der er brug for det, når vi er ude.«

Han oplever en åbenhed fra folk, hvis han selv er åben om sit synshandicap. Han har en hvid stok med, som han ikke bruger til at føle sig frem med, men den er et tegn til omverdenen om, at her er der et menneske med et synshandicap.

»Mit handicap kan være en fordel, hvis vi er ude til et politisk møde, og jeg skal have et interview med en politiker, så er det måske sværere at afvise en blind.«

Han har også accent, selv om han har boet i England i 22 år.

»Det kan lige så godt være det, folk spørger ind til, når jeg er ude. Jeg har fået at vide, at jeg er god til at få et personligt forhold til folk.«

Foto: Abbie Trayler-Smith

Hård mentor

Da Peter Karlsen begyndte hos BBC for 22 år siden i en elevstilling uden garanti for et arbejde, blev han sat sammen med en garvet journalist, og han blev modtaget med denne kommentar:

»So you are the blind biiip I will be stuck with.«

Men det skulle vise sig, at Peter Karlsens mentor kom til at betyde rigtig meget positivt for den unge elev.

»Han var typen, der kunne sætte sig på en bænk med en øl, og så bede mig om at sætte et feltstudie op, for jeg havde jo fået det forklaret en gang. Jeg lærte rigtig meget om teknik. Han var skyld i, at jeg fortsatte og holdt fast.«

Det var også mentoren, der tog Peter Karlsen med til Sri Lanka op til jul 2004, hvor en tsunami ramte flere lande. Dækningen af den katastrofe udløste en pris.

I dag tager BBC også handicappede ind, men mange af dem ryger også ud igen.

»Hvis en handicappet kun kan udføre sit job med en eller flere hjælpere, og der går for længe, inden de selv prøver håndværket, så er der en tendens til, at de ryger ud igen.«

Nej til sportsjournalistik

Peter Karlsen blev også spurgt, om han ikke ville dække De Paralympiske Lege for BBC, da de blev afholdt i London.

»Det sagde jeg nej til. Ja, jeg har et synshandicap, men jeg er ikke ekspert i sport.«

Hans gode råd til danske mediearbejdspladser er, at de skal ansætte handicappede.

»Men de skal ikke gøre det udelukkende for at vise dem frem på skærmen. Ansæt dem som producere og redaktører, så kan synligheden måske komme som en sidegevinst for arbejdspladsen.«

Han fortæller også, at man i England står stærkt på handicappedes rettigheder.

»Men der er jo også en grænse. Hvis jeg hele tiden sagde, »nej, det kan jeg ikke«, så kunne det jo ikke fungere. Der er andre blinde, der får en fast assistent, det tænker jeg er ude af proportioner.«

Tanken om at vende hjem til Danmark har strejfet ham. Peter Karlsen var tilbage i 2002 med til at lave 10 dokumentarprogrammer om EU's udvidelse mod øst på P1.

»Jeg skulle nok kunne få et job derhjemme. Men jeg brænder stadig for EU og kunne godt se mig selv som udsendt til Bruxelles for BBC,« siger Peter Karlsen.

[[nid:33370]]

1 Kommentar

Marianne iversen
29. OKTOBER 2018
Peter er min bror
Peter er min bror