Snyd PET og beskyt dine kilder

 BIGBROTHER. Hvor var pressen, hvis kildebeskyttelsen ikke eksisterede i de store og vigtige sager?

 

BIGBROTHER. Hvor var pressen, hvis kildebeskyttelsen ikke eksisterede i de store og vigtige sager?

Pressen vil stå hjælpeløs tilbage uden de kilder 'uden for referat', der vil fortælle om sagens sammenhæng og detaljer uden at havne i fedtefadet. Det eneste, vi kan tilbyde dem, er forsikringen om 'kildebeskyttelse'.

Den forsikring får det mere end svært nu.

Justitsminister Lene Espersens terrorpakke og frygten for terror sætter en anden dagsorden. Om få måneder – helt præcist den 15. september – kommer der en ny og ekstrem hurtig mulighed for at spore kilder, hvis politiet finder det nødvendigt.

Som en del af terrorpakken skal al elektronisk kommunikation nu logges. Det vil sige registreres. Mails, IP-telefoni – og siden sikkert også mobiltelefoni – skal ifølge justits-Lenes lov gemmes i mindst et år af TDC, CyberCity og andre selskaber med salg af trafik på nettet. Med en anmodning i hånden kan en dommer med dags varsel give PET direkte adgang til indholdet af ind- og udbakker samt samtaler overalt.

Mediehuse og deres enorme kommunikation er naturligvis ingen undtagelse.

Da det er herfra, de principielle og ofte spektakulære sager strømmer ud, vil medierne sætte sig selv i fokus. Her må være noget at hente for en politistyrke på jagt.

Omvendt må det ikke blot være kedeligt, men mere end dræbende, når man som politiassistent på alenlange arbejdsdage skal nærlæse den ene mere indholdsløse pressemeddelelse efter den anden i den uendelige række af mails. Der er grænser for, hvor spændende den ottende bog om havens indretning er.

Men var det da bare så nemt, at den nye lov kunne afværges ved at sende tonsvis af ligegyldige mails på kryds og tværs i en uendelighed.

Truslen mod den private frihed og pressens arbejde er i dette tilfælde ganske konkret. Hans Jørgen Bonnichsen er ikke tvivl. Som forhenværende chefkriminalinspektør og chef i Politiets Efterretningstjeneste mener han, at lamperne blinker rødt.

»Det er tid til, at vi stopper op og trækker vejret og finder ud af, hvor langt vi vil gå,« har han sagt om terrorpakke og registrering.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil en anden vej. Nok er de ikke prototyper på 'rigtige terrorister', men retsordfører Peter Skaarup øjner allerede muligheden for en gang for alle at få fat i farlige Dankortsvindlere og tillige de pædofile, der på nettet snyder, så det driver. Terroristerne afsløres også. Og har man ikke noget at skjule, er der som bekendt ikke et problem, lyder argumentationen.

En vej til at bevare kildebeskyttelsen er at benytte computerprogrammer, der snyder registreringen ved at finde gen- og omveje fra afsender til modtager.

Paradoksalt nok er softwaren udviklet af forsvaret i den nation, der frygter terror mest. USA. Kort fortalt skjuler, koder og krypterer programmerne dine mails i en grad, så selv verdens største computer vil få voldsom sved på panden i forsøget på at spore koden. Programmerne er klar til afhentning. Spørgsmålet er naturligvis, hvornår justitsministerens folk udvikler programmer, der lukker for de nye muligheder. At Lene Espersen skulle give op nu, virker ikke sandsynligt med de mange penge, der er bevilget til terrorbekæmpelse.

Hvem tager det næste skridt? Det virker skræmmende, men der er næppe tvivl om, at de nye muligheder nok skal blive afprøvet. Sådan er det med elektronisk legetøj.

Softwaren kan hentes på: www.prosa.dk

Lars Abild Nogle måneder endnu på Dato efter udlån fra Berlingske Tidende. Tidligere Jyllands-Posten og Børsen.

0 Kommentarer