Snowden nomineret til EU-pris

Amerikansk whistleblower er blandt de nominerede til EU's Sakharov-pris for tankefrihed

Edward Snowden er blevet nomineret til EU-parlamentets Sakharov-pris for tankefrihed 2013.

Det fremgår af en liste, der er blevet offentliggjort af parlamentets udvalg for udenrigsforhold og udvalget for udvikling samt et underudvalg for menneskerettigheder.

Snowden er blevet nomineret med den begrundelse, at han "offentliggjorde omfattende, hemmeligtstemplet materiale om masseovervågning af kommunikationer. Ved sin handling har Hr. Snowden afsløret disse spionprogrammers systematiske og udbredte krænkelser af fundamentale rettigheder, især ytringsfrihed og privatliv".

Nomineringen fremhæver, at Snowden med sine afsløringer har udløst banebrydende, global debat om emnet.

Blandt de nominerede er også journalisterne Reeyot Alemu og Eskinder Nega fra Ethiopien. De to journalister afsoner fængselsstraffe, dømt for terrorisme og for at have kritiseret regeringen.

Eskinder Nega blev anholdt i 2011 og anklaget under Ethiopiens antiterror-lovgivning, netop fordi han i artikler havde kritiseret, at samme paragraf blev brugt til at retsforfølge journalister og dissidenter.

Den kvindelige journalist Reeyot Alemu blev tilbudt benådning, hvis hun ville vidne mod andre journalister. Det afslog hun, hvorefter hun blev sat i isolationsfængsel.

Efter en operation for brystkræft blev hun igen fængslet i Kality-fængslet.

CNN's Freedom Project er også blandt de nominerede. CNN har med kampagnens over 400 indslag sat fokus på moderne slaveri, trafficking og børnearbejde.

0 Kommentarer