Snævert flertal hæmmer aktindsigten

Kun 11 ud af 21 medlemmer af Offentlighedskommissionen bakkede op om et kontroversielt forslag om at begrænse retten til aktindsigt.

Kun 11 ud af 21 medlemmer af Offentlighedskommissionen bakkede op om et kontroversielt forslag om at begrænse retten til aktindsigt.

Retten til aktindsigt i oplysninger, der udveksles mellem folketingsmedlemmer og ministre, risikerer at blive fjernet, hvis Offentlighedskommissionens forslag bliver vedtaget. Men det er kun én enkelt stemme, der gør forskellen.

11 ud af 21 stemte for, mens de resterende 10 var imod. Det skriver Ritzau i et telegram, der blandt andet er bragt i Information.

Et af de medlemmer, der var imod begrænsningen, er mediejurist ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen. Han mener, det er problematisk for demokratiet, hvis et så snævert flertal kan begrænse offentlighedens adgang til vitale oplysninger.

"Det har vital betydning for folkestyret, at offentligheden fortsat kan få indsigt i grundlaget for de politiske beslutninger. Jeg håber derfor, at regeringen og Folketinget vil afvise forslaget," siger Oluf Jørgensen til Ritzau.

Du kan læse hovedpointerne fra kommissionens arbejde her, eller du kan anskaffe dig alle 800 sider her, hvis du vil have det fulde indblik.

Journalistforbundets formand Mogens Blicher Bjerregaard har både forfattet en blog og en kronik i Berlingske Tidende om Offentlighedskommissionens rapport

0 Kommentarer