Smaat nyt

KØLHALING. En videofotograf, der var hyret af Morgenavisen Jyllands-Posten til at dokumentere Galathea 3-ekspeditionen, er blevet fyret og sendt hjem mere end syv måneder før tid på grund af en drukskandale om bord på ekspeditionsskibet Vædderen. Ekstra Bladet erfarer, at den unge fotograf forbrød sig mod det totale alkoholforbud, der er på skibet. Han blev taget i at drikke sprut, som han havde hugget hos skibets officerer, der er de eneste om bord, der må opbevare alkohol. Episoden fandt sted, mens Vædderen befandt sig øst for Grønland. Og straks da det anløb Nuuk, tog skipperen affære og smed manden hjem.

DUMT. Jyllands-Posten var i overhængende fare for at blive kåret som verdens dummeste medie, men blev slået af Fox News. Den danske avis var takket være Muhammed-krisen nomineret til en World Stupidity Award i ikke mindre end to kategorier. I kategorien 'medie, der bedst har fremmet uvidenhed' blev det den amerikanske tv-station Fox, der løb med den tvivlsomme ære, mens Jyllands-Posten i kategorien 'årets dummeste øjeblik' blev slået af den amerikanske vicepræsident, Dick Cheney, der skød en ven i hovedet under en jagt.

HÆDER. Roskilde Avis og Kolding Ugeavis løb med guldet, da Ugeaviserne – Foreningen af danske lokale ugeaviser – for første gang uddelte den nyindstiftede årspris. Kolding Ugeavis modtog årsprisen i featurekategorien for et interview med håndbold-manden Erik Skou, som netop havde mistet sin kone. I nyhedskategorien løb Roskilde Avis med hæderen for historien om, at Anja Andersen havde planer om at rykke sit dreamteam fra Slagelse til Roskilde.

TRAFIKAVIS. Det er lykkedes Ritzaus Bureau at fastholde trafikavisen MetroXpress som kunde og dermed en stor indtægt. Gratisavisen havde ellers opsagt sit abonnement på det danske nyhedsbureau med udgangen af i år. »Vi er glade for, at de har valgt os som leverandør. Jeg har hele tiden troet på, at det nok skulle lykkes. På den anden side er det meget naturligt, at medier tester, om der er bedre leverandører. Men Ritzaus er et af verdens mest moderne nyhedsbureauer, og det har nogle af vores kunder måske også opdaget,« siger Ritzau-direktør Uffe Riis Sørensen til Jyllands-Posten.

CHRISTIANSBORG. Tre nye medier bliver akkrediteret til Folketinget, når det nye folketingsår begynder 3. oktober. Det er to af de tre nye gratisaviser, 24timer og Nyhedsavisen, samt TV2s nye nyhedskanal. Nyhedsavisen og Nyhedskanalen får hver tre pladser, mens 24timer får to, har Folketingets præsidium besluttet. Akkrediteringen betyder, at de nye mediers repræsentanter bliver medlemmer af Folketingets Presseloge, der har 120 medlemmer, skriver Ritzau.

DISCOUNTAVIS. Discountkæden Fakta har indgået en aftale med JP/Politikens Hus' nyeste produkt, 24timer. Det betyder, at kunder i Fakta kan få et gratis eksemplar af den ny gratisavis, når de handler. 335 Fakta-butikker landet over havde 24timer til gratis udlevering fra midten af sidste måned.

SOLO!!! »Dansk FN-boss fortæller for første gang.« Historien er slået stort op på Ekstra Bladets forside onsdag den 13. september. Ekstra Bladet har mødt karrierediplomaten Henrik Kolstrup, der som chef for FNs udviklingsprogram blev ramt af et bombeangreb i 2003, og på opslaget inde i bladet kan man erfare, at han her giver sit »første interview om sit nye liv«. En god historie. Eneste problem er, at dokumentarzonen på P1 næsten en hel måned før sendte en 40 minutter lang udsendelse med titlen »Bomben i Bagdad«, hvor Henrik Kolstrup fortalte om, hvordan bombeangrebet havde ændret hans liv totalt, og at han nu vælger at gå på invalidepension, på trods af at han er blevet tilbudt en stilling som chef for FNs minerydningsprogram.

CENSUR. Ukraine udmærker sig igen ved at give ytringsfriheden trange kår. Seks år efter at den ukrainske journalist Georgij Gongadze blev slået ihjel, fordi han ikke holdt sig tilbage for at omtale korruption i det politiske etablissement, har en ny bølge af vold ramt mediefolk. En gruppe journalister fra en radiostation blev bortført på åben gade i Kiev, kørt ud i en nærliggende skov og mishandlet, skriver britiske Press Gazette. Begivenheden fandt sted den 9. august, og dagen efter blev direktøren fra en anden radiostation overfaldet. Anledningen til overfaldene er ikke oplyst.

CHEFSTOP. Efter tre år som ansvarshavende chefredaktør på trafikavisen metroXpress stopper Ask Rostrup den 1. december. »Jeg har tænkt over det her i nogle måneder, og nu er tidspunktet det mindst ringe. To ting har været afgørende, før jeg ville sige op: Vi skulle lancere aftenudgaven af metroXpress, og vi skulle genforhandle vores aftale med Ritzau, og nu er de to ting på plads,« siger Ask Rostrup, der ikke har et nyt job på hånden.

BLADDØD. Idag – Industriens dagblad udkom for sidste gang fredag den 22. september. Det er de voldsomme portoforhøjelser, der har fået bestyrelsen for Aller Business, som udgiver avisen, til at beslutte at lade Idag overgå til rent e-medie. Også Landbrugsavisen bliver så hårdt ramt af portoforhøjelser, at der ikke længere er råd til at udkomme hver dag. Det betyder, at avisen pr. 31. december bliver lavet om til en ugeavis.

EVALUERING. Bedre praktikvejledning, tak. Det er meldingen fra de journaliststuderende i Århus. Praktikanterne fra DJH og SDU har evalueret vejledningen inden deres praktikstart på en skala fra 1 til 5. Mens SDU ligger pænt med karakteren 4,1 i gennemsnit, giver DJH-praktikanterne 3,1. Men det giver ikke anledning til bekymring, siger Pia Færing, der er praktikvejleder på DJH, til Illustreret Bunker. »Hvis de studerende ikke føler, at de er tilfredse med vejledningen, er det, fordi de ikke selv har opsøgt mulighederne.«

LAVVANDE. De nye gratisavisers annonceindtægter bliver mindre og mindre, og for Dato ligner situationen mest af alt en annonceboykot. Mens 24timer i løbet af de tre første september-uger fik halveret sin annoncemængde, gik Dato næsten helt i stå. I hele uge 37 blev det blot til to annonceindryk, oplyser TNS Gallup. Siden da har Dato kunnet præsentere læsertal, som mediebureauerne kalder chokerende lave. Og imens vokser omkostningerne ufortrødent.

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right