»Slut med penge til journalister i farlige lande«

Vi hjælper Puk Damsgård og andre journalister i fare, siger Udenrigsministeriet. Men nu har de smækket kassen i for støttekroner til journalister, der vil rejse til farlige lande, siger Informations journalist Charlotte Aagaard. Absurde regler, der skævvrider journalistikken, mener hun.

Vi hjælper Puk Damsgård og andre journalister i fare, siger Udenrigsministeriet. Men nu har de smækket kassen i for støttekroner til journalister, der vil rejse til farlige lande, siger Informations journalist Charlotte Aagaard. Absurde regler, der skævvrider journalistikken, mener hun.

Det er uacceptabelt, at der stilles hindringer i vejen for danske journalisters arbejde i Pakistan. Det skrev Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse i kølvandet på, at den danske journalist Puk Damsgård Andersen blev udvist.

Men nu vil Udenrigsministeriet ikke længere støtte danske journalister, der rejser til farlige lande som Pakistan eller Afghanistan.

Charlotte Aagaard er journalist på Information, og hun har søgt om Danida-midler til at rejse til begge lande. Både i 2007 og i 2009 har hun fået bevilget penge til journalistiske rejser, men denne gang har Udenrigsministeriet afvist ansøgningen – med begrundelsen, at det er for farligt.

»Selv om der er tale om et spændende projekt, og Udenrigsministeriet har en betydelig interesse i at få gode journalistiske historier viderebragt til den danske offentlighed, må vi desværre ud fra en sikkerhedsmæssig vutdering afstå fra at finansiere din rejse,« skriver Udenrigsministeriet i afslaget.

Men det får store konsekvenser for udenrigsdækningen i Danmark, hvis journalister ikke kan få støtte til at komme til farlige lande længere.

»Det er både den venlige og den kritiske dækning, der ikke bliver så meget af. Det betyder jo også, at vi ikke kan kigge Danidas projekter i kortene, når vi ikke kan få støtte til at komme derover. Det er et problem for Information, for vi har ikke ret mange penge og må tit søge støtte til at rejse ud. Det er selvfølgelig stadig muligt for de store medier, der har penge nok, men jeg synes, det er med til at skævvride dækningen af dansk udenrigspolitik,« siger Charlotte Aagaard.

Hvordan skævvrider det dækningen?

»Det er jo ikke helt gratis at rejse til de her områder, fordi man er nødt til at forsikre sig. Det kan godt være, at du kan gennemføre en reportagerejse i Pakistan eller Afghanistan for 10.000 kroner, hvis du bor lidt usselt. Men med forsikringen så bliver det en af de dyrere ture for Information og mange andre medier.«

Hun kalder beslutningen absurd.

»Jeg har tidligere fået støtte fra Danida i forbindelse med rejser til Afghanistan og Pakistan, og jeg er kommet hjem med masser af stof. Det er helt klart muligt at arbejde i de lande. Jeg kan forstå, hvis man afviser en praktikant, der søger, men jeg har 25 års erfaring som udenrigs- og krigsreporter, så jeg synes ikke, de har meget realitetssans.«

Ifølge Charlotte Aagaard er det problematisk, at Udenrigsministeriet gerne støtter andre projekter i lande som Pakistan, men åbenbart ikke længere vil støtte det journalistiske arbejde.

»Det bliver endnu mere absurd af, at Udenrigsministeriet støtter andre, der arbejder der – alt fra menneskeretsprojekter til en cirkusskole i Kabul. Hvad er forskellen på, at jeg rejser derover, og at andre danskere rejser derover? Sikkerheden er vel også et problem for dem. Jeg kan ikke se, at det hænger sammen.«

Journalisten.dk har været i kontakt med Udenrigsministeriet og opdaterer med et svar på kritikken, når det foreligger.

0 Kommentarer