Slut med at »godkende« artikler på Fyn

Fyns Amts Avis har indført skrappe regler for citatgodkendelse. »Vi redigerer avisen. Det gør kilderne ikke,« siger nyhedschefen.

Fyns Amts Avis har indført skrappe regler for citatgodkendelse. »Vi redigerer avisen. Det gør kilderne ikke,« siger nyhedschefen.

Hvis tidligere generaldirektør Christian S. Nissen var blevet interviewet til Fyns Amts Avis, havde han aldrig fået lov til at vende op og ned på artiklen, som han gjorde i et interview for nylig.

Fyns Amts Avis har nemlig meget strikse regler for, hvad kilderne må rette, fortæller nyhedschef Carsten Olsen.
»Reglerne er meget kategoriske, og vi har lavet dem, fordi kilder ikke skal redigere avisen. Det skal vi. Der er derfor forbud mod at sende artikler til ’godkendelse’. Citater skal heller ikke rettes og godkendes. Det er de to hovedprincipper,« fortæller Carsten Olsen.

Reglerne blev indført for mere end et år siden, efter at en skoleleder i Nyborg havde omskrevet en artikel, han medvirkede i, tre gange.
»Til sidst kunne journalisten slet ikke genkende sin egen tekst, og den sag fik os til at undersøge, hvor udbredt godkendelse af artikler var. Og det er åbenbart meget almindeligt. Det overraskede mig lidt,« siger Carsten Olsen.

Han fortæller, at før Fyns Amts Avis indførte de skrappe regler, oplevede avisens journalister ofte, at kilder syntes, at deres udtalelser virkede for bombastiske, når de så dem på tryk. Derfor prøvede de at gøre citaterne mere runde – selv om citaterne var fuldstændig korrekte.
Andre artikler lå over i dagevis, fordi kilderne var for langsomme med at godkende dem.

Carsten Olsen siger, at de fleste kilder har accepteret de nye regler, og kun et fåtal ønsker ikke at tale med avisen på det grundlag. For eksempel ville Sundhedsstyrelsens Lone de Neergaard ikke optræde i en artikel, fordi hun ikke kunne få den til godkendelse.
»Men det er faktisk ret sjældent, at kilderne ikke vil medvirke.«

Carsten Olsen tror, at det for mange journalister er det en `tryghedsting´ at få kildens godkendelse. En af de få undtagelser for reglerne er komplicerede videnskabsartikler, som kilderne har mulighed for at kommentere, hvis journalisten ønsker det.

(Carsten Olsen har ikke ønsket at få sine citater til godkendelse til denne historie, red.)