Slovakiske forsider blanke i protest

I protest mod en ny lov, som medierne ser som et forsøg fra myndighederne på at styre den kritiske dækning, valgte de seks største aviser i Slovakiet at have blanke forsider i går.

I protest mod en ny lov, som medierne ser som et forsøg fra myndighederne på at styre den kritiske dækning, valgte de seks største aviser i Slovakiet at have blanke forsider i går.

Forsiderne var dog ikke helt blanke, for de opremsede de 'syv synder', aviserne mener, der ligger i den nye lovtekst, skriver iht.com.

Ideen bag den nye lovgivning er, at alle skal have mulighed for at komme til genmæle, hvis de bliver kritiseret i medierne. Men lovteksten kommer i praksis til at betyde, at alle borgere og institutioner kan kræve at få bragt et svar til en nyhedshistorie. Medierne i Slovakiet frygter, at myndighederne vil bruge den ret til at benægte og bortforklare kritiske historier, selv om de bygger på fakta. Og det bliver medierne tvunget til at bringe.
»Der er en alvorlig risiko for, at avisernes indhold ikke vil blive besluttet i redaktionslokalerne, men af politikere og deres presseafdelinger, der kræver retten til modsvar efter enhver kritisk sætning,« skriver Dag Danis, klummeskribent i det store dagblad Pravda.

Også Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, bedre kendt som OSCE, har kritiseret lovgivningen for at være på kant med de principper for pressefrihed, som lande påtager sig at forsvare ved medlemskab af organisationen. Den vil »give redaktørerne ubegrænset adgang til offentlig omtale hen over hovederne på redaktørerne«, advarer de.

Ikke desto mindre tyder alt på, at loven bliver vedtaget. Den slovakiske premierminister, Robert Fico, har for at gyde olie på vandene tilbudt at fjerne en klausul i loven, der gør det muligt at udskrive bøder til medier, som efter myndighedernes vurdering fremmer socialt skadelig adfærd, for eksempel racehad eller krig. OSCE mener dog ikke, at det er nok til at leve op til respekten for pressefriheden.

0 Kommentarer