Pressefrihed

Slår alarm: Niger er ved at blive en ’no-news zone’

Uafhængig journalistik er kun blevet sjældnere efter kuppet i Niger. For journalister er det en ekstremt svær balancegang at finde ud af, hvad man kan skrive om, lyder det fra IMS

Flere journalister fra lokale og internationale medier er blevet truet og overfaldet siden militærkuppet i Niger 26. juli.

Det skriver medievagthunden Reporters without Borders (RSF).

Kort efter kuppet tiltrådte general Abdourahamane Tiani som landets nye leder og refererede til den forringede sikkerhedssituation som årsagen til at afsætte den demokratisk valgte præsident, Mohamed Bazoum.

Situationen er yderligere tilspidset, efter at den vestafrikanske landesammenslutning Ecowas 10. august godkendte en militær intervention mod juntaen, hvis landet ikke genindsætter præsidenten.

”De angreb på pressefriheden, vi ser i Niger, er ekstremt bekymrende. Vi minder styret om, at retten til information skal respekteres, og at journalister, der opererer i landet, ikke må opleve flere lignende angreb,” siger Sadibou Marong, som leder RSF’s Afrika-bureau syd for Sahara.

Angrebene skete ifølge organisationen, mens journalisterne dækkede en pro-junta demonstration, samt under et pressemøde arrangeret af den nu afsatte præsidents parti. Den 3. august blev to franske tv-stationers signaler blokeret i Niger, herunder Radio France Internationale (RFI) og France 24.

Hvis du spørger folk i Niger, stoler de ikke rigtigt på noget som helst.

Jane Møller Larsen, program-manager for IMS 

”Journalister, der har informeret de udenlandske og franske medier, ved, at de skal være forsigtige. Der var allerede før kuppet meget lidt uafhængig journalistik i Niger. Dette er blevet forværret af den her krigslignende tilstand, som landet er i nu,” siger Jane Møller Larsen, som er program-manager i Sahel regionen for ngo’en International Media Support, som på verdensplan arbejder med at støtte uafhængige medier og journalister.

Misinformation fra alle sider

Jane Møller Larsen forklarer, at nedlukningen af de franske medier i landet kan forhindre de lokale medier i at komme ud med information, især internationalt, fordi det før foregik i stort omfang gennem de store franske radio- og tv-kanaler.

”De lokale medier forsøger at oplyse borgerne om, hvad der foregår, men der er rigtig meget fake news og rygter, der cirkulerer. Lokale medier og faktatjekkere har ikke kapacitet til at faktatjekke alt i øjeblikket – langtfra,” siger hun.

Og misinformationen kommer fra alle sider.

Ifølge Jane Møller Larsen er der mange interesser på spil både nationalt, regionalt og geopolitisk.

”Hvis du spørger folk i Niger, stoler de ikke rigtigt på noget som helst. Selv de informationer, vi får, tager vi ofte med et gran salt – også fra andre internationale medier. Hvad ved man egentlig? Den klassiske frase med, at det første, der dør under en krig, er sandheden, er lige præcis det, der foregår,” siger hun.

No-news zone

Reporters Without Borders (RSF) har i sin seneste rapport undersøgt udviklingen i pressefriheden i Sahel-regionen.

Ifølge rapporten er betingelserne for journalister betydeligt forværrede, og journalister må i stigende grad navigere i et miljø præget af væbnede grupper og en meget høj risiko for kidnapning. Flere områder er enten helt umulige eller meget svære for journalister at få adgang til.

Journalister bliver set som et potentielt forhandlingskort, skriver de og kalder regionen for en ’no-news zone’.

Ifølge Jane Møller Larsen er det en ekstremt svær balancegang for journalister at finde ud af, hvad man kan skrive om:

”Hvordan skal du vinkle stoffet for at undgå, at der kommer nogen og banker på?” siger hun.

Som journalist kan man for eksempel blive bedt om at være patriotisk. Ifølge Jane Møller Larsen er det dog uklart, hvordan man som journalist skal håndtere sådan en opfordring, hvilket skaber øget usikkerhed og selvcensur:

”Vi opfordrer vores mediepartnere til at følge de presseetiske principper, og de har også kontakt til hinanden på tværs af landene i Sahel. De taler med kollegerne i nabolandene, der har prøvet det samme, og det ved jeg hjælper vores partnere i Niger nu. Vi følger situationen tæt, holder kontakt med partnerne og støtter dem, der hvor vi kan,” siger Jane Møller Larsen.

Lederen af juntaen har endnu ikke kommenteret på angrebene på journalisterne, men Boubacar Kimba, et medlem af en støttekomité for militærstyret i Niger, har ifølge RSF udtalt, at ”vestlige medier, der deler had og forgiftning, vil blive suspenderet”.

0 Kommentarer