Skjult reklame i MetroXpress

Danmarks mest læste avis overtrådte markedsføringsloven, da den trykte 12 siders tillæg om MTVs store show i København.

Danmarks mest læste avis overtrådte markedsføringsloven, da den trykte 12 siders tillæg om MTVs store show i København.

Miskmask. I dagene op til afviklingen af tv-musikmaskinen MTVs store show i København den 2. november skrev dansk presse flittigt om begivenheden. Men den 2. november – samme dag som showet fandt sted – overgik metroXpress alle andre. 12 farvestrålende sider i midten af avisen var forbeholdt begivenheden. Her var store billeder af gigastjernen Justin Timberlake, bidrag fra en af MTVs egne medarbejdere og petit-journalistik om arrangementets fortræffeligheder.

Til gengæld var der ikke én artikel om sure taxa-chauffører eller musikeres forbrug af euforiserende stoffer – i hvert fald ikke på de 12 sider.

»Står der ikke, at det er et annoncetillæg?« spørger metroXpress' chefredaktør, Ask Rostrup, da Journalisten beder om en forklaring på den gavmilde omtale af arrangementet.

Han har ellers selv godkendt alle de positive tekster i avisen, som ikke er forsynet med en forbrugervejledning til læserne om, at der er tale om annoncetekst. Og det er det for resten heller ikke helt, forklarer Ask Rostrup, der forlader sin stilling 1. december.

»Det er en slags hybrid mellem pressetekst og annoncetekst. Vi indgik et sponsorsamarbejde med MTV omkring showet, så de 12 sider adskiller sig i bund og grund ikke fra, hvis Politikens Hus bringer et tillæg om en bogmesse, huset selv er med til at sponsere,« siger Ask Rostrup.

Hvor meget betalte MTV for at få teksten i metroXpress?

»Der er tale om et samarbejde, og jeg ønsker ikke at oplyse de økonomiske detaljer i det,« siger Ask Rostrup.

Er teksten skrevet af journalister eller reklamefolk?

»Den blev skrevet af journalister.«

Altså bladets journalister?

»Nej, det var vel nærmest en slags freelancere.«

Pressejurist Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole har kigget metroXpress fra den 2. november igennem, og uanset hvordan samarbejdet mellem metroXpress og MTV er stykket sammen, er han ikke i tvivl.

»De 12 sider er skjult reklame og en klar overskridelse af markedsføringsloven. Indholdet har intet med journalistisk tekst at gøre, og derfor skal det markeres tydeligt, at der er tale om annoncetekst. Havde avisen gjort det, ville der til gengæld ikke være noget at komme efter,« siger Oluf Jørgensen.

Ask Rostrup vil ikke afvise, at metroXpress en anden gang vil kaste sig ud i et lignende sponsorsamarbejde – men understreger dog, at der næste gang sikkert bliver en skarpere adskillelse mellem redaktionel og annoncemæssig omtale.

 

0 Kommentarer