search

SKI skader iværksætteri

Freelancere, mikrovirksomheder og små iværksættere er chanceløse, når det gælder tilbud på opgaver for det offentlige.

Freelancere, mikrovirksomheder og små iværksættere er chanceløse, når det gælder tilbud på opgaver for det offentlige. Det skyldes ganske enkelt, at SKI, – Statens og Kommunernes Indkøbs Service er med til at centralisere alle udbud hos store leverandører, f.eks. inden for kommunikationsydelser og grafisk arbejde.

Lige nu gælder det kampen om at blive godkendt som leverandør af opgaver indenfor kategorien "Design og Tryk" til det offentlige område. En kamp, der bliver afgjort lige om lidt, nemlig den 17. august. En lang række DJ-medlemmer ville her kunne levere særdeles professionelt materiale til det offentlige, hvis de fik lov. Men nej, rigtig mange er afskåret, fordi de ikke tjener nok. Kun leverandører med en årsomsætning på 2 millioner kroner kan komme i betragtning.

Freelancere er en ret unik gruppe på arbejdsmarkedet. De klarer sig selv, de sikrer en kolossalt fleksibilitet af arbejdskraften, og så er de samtidig iværksættere, også selv om de ikke nødvendigvis har nogen interesse i at blive større, men selvfølgelig gerne vil leve af deres profession. Og her har det offentlige traditionelt været et område, hvor freelancerne har kunnet byde sig til med kompetent arbejdskraft.

Det er et tab for arbejdsmarkedet, hver gang freelancerne med lov og regler bliver forhindret i at virke. Det er præcis, hvad der sker i forhold til SKI. Freelancerne vil gerne levere til det offentlige, de kan levere til det offentlige, de er konkurrencedygtige, men de lever ikke op til snævre definitioner og firkantede regler.

SKI lægger i sit eget materiale ikke skjul på, at deres virke handler om at reducere antallet af leverandører. Hov, har vi ikke lige hørt en statsminister sige, at den private sektor skal vokse?

Prisen er ligeledes et afgørende parameter, hvilket er fair nok. Men hvad med kvaliteten? Er det ikke netop kvalitet, der skal være kendetegnende for ydelser til det offentlige? Medierne er der omgående, hvis kvaliteten af en vare til det offentlige ikke er i orden, og det er helt fair. Men så skal kvalitet veje lige så tungt som pris. Og lad os så få mangfoldighed i leverandører til det offentlige.

DJ blæser til kamp mod bureaukrati og unfair behandling af freelancere og mikrovirksomheder. Et af målene er at lave om på reglerne hvad angår SKI.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen