Flere journalister udtrykker frygt for at blive spændt for en JP-kampagnevogn i undersøgelsen om selvcensur. Naturligvis er det ingen kampagne, siger JP.
Journalister mener, ytringsfriheden er under pres, skriver Jyllands-Posten torsdag på forsiden. Det er resultatet af en rundspørge, foretaget blandt mere end 500 journalister.
Men er den undersøgelse i virkeligheden blot led i en JP-kampagne, der skal styrke avisen i dens intense forsvar af ytringsfriheden i forbindelse med diskussionen om Muhammed-tegningerne? Det mener flere af de journalister, der har deltaget i undersøgelsen.
"Når der dumper en rundspørger fra JP om ytringsfrihed ind i min mailboks, så er jeg så bange for at blive misbrugt i en politisk kamp, som ikke er min, at jeg overvejer at pålægge mig selv selvcensur!" skriver en af de anonyme deltagere i undersøgelsen.
En anden respondent mener, at hele diskussionen om ytringsfrihed er blæst ud af proportioner, udtrykker også skepsis over for undersøgelsen.
"Jeg har en bange anelse for, hvordan artiklerne fra denne undersøgelse kommer til at se ud i JP, og det er mit indtryk er spørgsmålene er skruet sådan sammen, at man kan lave overskriften "Journalisters ytringsfrihed under pres" uanset, hvad vi svarer," skriver respondenten, der altså fik sine anelser bekræftet omkring JP's vinkling.
På sin Twitter-profil reagerer en journaliststuderende, der har deltaget i undersøgelsen, med følgende kommentar:
"Har svaret på denne stærkt tendentiøse rundspørge – virkede som om JP havde skrevet rubrik mm. på forhånd."
Tillidsrepræsentant på Politiken Lars Bo Larsen gav grønt lys til at rundsende undersøgelsen blandt Politikens journalister, men han studsede selv over spørgsmålene.
»Det må jo være op til den enkelte, om man har lyst til at deltage. Men har da selv haft en fornemmelse af, at det var en undersøgelse, der næsten kun kunne bekræfte, at man frygtede for ytringsfriheden eller følte sig kuet af presset,« siger Lars Bo Larsen.
Hos Jyllands-Posten ryster man på hovedet over skepsissen.
»Selvfølgelig er det ikke en kampagne, og man skal virkelig læse den, som fanden læser biblen, for at mene dette. Det er et forsøg på at lave en seriøs undersøgelse, der diskuterer, om der er ting, der ikke kommer frem, fordi vi er bange. For hvis det er tilfældet, er det et alvorligt samfundsproblem,« siger nyhedschef på JP Pierre Collignon, der var en af initiativtagerne til undersøgelsen.
Undersøgelsen viser, at JP's egne journalister er blandt dem, der oftest dropper historier og oplysninger af frygt for ledelsen. Skaber det grund for selvransagelse hos jer?
»Det skaber altid eftertanke. Men i faktisk tal er det fem besvarelser, så vi er nede i så små tal, at vi ikke selv vinkler på det. Men jeg er da enormt ked af, hvis de har den oplevelse. Vi er et hus, der prædiker uafhængighed og kritisk debat, og det gælder også i forhold til os selv. Jeg tror JP's journalister er blandt dem, der har skullet skrive allermest om vores egen ledelse, og det har vi også kunnet gøre kritisk. Men ingen verden er perfekt – det er vi heller ikke,« siger Pierre Collignon.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg vil gerne lige til min kommentar tilføje, at jeg mest ser nervøsiteten for ytringsfriheden blandt nogle journalister som et sundhedstegn snarere end en reel frygt for dens begrænsning. Mon ikke det først og fremmest udtrykker en skærpet opmærksomhed omkring ytringsfriheden og et :" Det skal vi ikke finde os I. Mig skal de ikke begrænse". Lars-Bo