
Sigge Winther Nielsen savner journalister, som følger op, når de politiske løsninger rammer virkeligheden. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Skatteskandalen er en af nyere tids største politiske skandaler – men medierne dækker den hverken nok eller godt nok. Sådan lyder det fra Sigge Winther Nielsen, vicedirektør i DJØF og forfatter til bogen ’Entreprenørstaten’.
Lige nu er en Skattekommission ved at kulegrave, hvad der skete i SKAT mellem 2002 og 2017. Der afhøres hundredvis af vidner, og ifølge Berlingske forventes kommissionen at koste 300 mio. kroner.
Men alligevel får kommissionens arbejde næsten ingen opmærksomhed fra medierne. Ifølge Berlingske er der kun én journalist, som følger kommissionens afhøringer.
”Fællesnævneren for de seneste afhøringer er, at kun én journalist har skrevet om begivenhederne. Berlingskes skattemedarbejder, journalist Vibe Hyltoft, har som den eneste været til stede i retssalen og dækket afhøringerne,” skrev Berlingskes souschef og virksomhedsredaktør, Simon Bendtsen, i en klumme mandag.
Og det er et demokratisk problem, lyder det fra Sigge Winther Nielsen.
”Skattesagen er et godt eksempel på, hvordan meget journalistik bliver bedrevet i dag. Groft sagt har de danske medier adopteret den amerikanske model, hvor fokus er på enten breaking eller afsløringer: Ting, der sker nu, og skandaler, der dukker op. Det er ikke et problem i sig selv, men det er ikke nok,” siger han.
Sigge Winther Nielsen beskriver i sin bog ’Entreprenørstaten’ det danske politiske system som et hus med en fordør og en bagdør.
Det meste af den offentlige debat foregår ved fordøren, hvor aktualitet hersker. Det er her, der er pressemøder og nyheder. Inde i huset er det primært politikere, der forhandler en løsning, imens bagdøren er implementeringen, hvor politik møder virkelighed.
”Det meste af den politiske journalistik foregår ved fordøren. Det er fint, for der er mange virkelig vigtige afsløringer her. Men der er stor mangel på at følge op på tingene ved bagdøren. Hvordan gik det så? Virkede det, som politikerne lovede?”
Sigge Winther Nielsen taler om ”beskeden pseudo-politik” og ”storladen pseudo-politik”. Begge dele fødes ved fordøren. Den beskedne pseudo-politik er små initiativer, som politikerne iværksætter for at løse et problem, som aldrig kan løses med så små initiativer. Han nævner kampagner for at få flere kvinder i ledelse som et eksempel.
Men den storladne pseudo-politik kan være værre.
”Og det er skatteskandalen et eksempel på. Storladen pseudo-politik er, når politikerne beslutter at lave alting om for at rydde op efter en skandale, men i virkeligheden ender med at gøre det værre. Reform på reform på reform. Her er der brug for magtkritiske journalister ved bagdøren, som forstår hvad der foregår, selv om det er enormt komplekst.”
Hvem har ansvaret for, at det bliver bedre?
”Ja, det er et godt journalistisk spørgsmål, men jeg kan kun give et fesent svar. Vi tænker tit, at nogen må være skyldige. Men det handler om en systemfejl. Forholdet mellem journalister, embedsmænd og politikere har ændret sig, så alle er rykket helt op til fordøren. Tidligere stod embedsmændene mere ved bagdøren. Men på grund af det pres, der er ved fordøren, så er alle meget optaget af at løse svære problemer hurtigt og melde det ud på et pressemøde,” siger Sigge Winther Nielsen, som understreger, at både politikere og embedsmænd bærer en stor del af ansvaret for den udvikling.
”Men opgaven for journalisterne er så at hive det blændværk væk. Den vigtigste magtkritiske journalistik foregår ved bagdøren. Det er der, politik møder borgere og erhvervsliv,” siger han.
Sigge Winther Nielsen har selv en fortid på både Politiken og DR, og han forstår ganske udmærket, hvis medierne ikke gør alt det, han drømmer om.
”Det er enormt svært at få tid til. Hvis man skal dække sagerne ved bagdøren, kræver det tid til at forstå sagerne og opbygge kilder, som er inde i huset – altså i embedsværket. Du kan ikke bare ringe til en embedsmand, som du kunne før i tiden,” siger han.
Det lyder dejligt, hvis vi kan bruge mere tid på det. Men er det realistisk?
”Jeg forstår godt, at det er svært, men det er vigtigt. Især i Danmark, hvor staten har så meget magt. Det er en vigtig journalistisk disciplin at vise danskerne, hvad der sker, når politik møder det virkelige liv. Det savner jeg i Skattesagen,” siger Sigge Winther.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.