Skattesag er rent gedemarked

Kameraer og mikrofoner blev rettet mod alt, hvad der bevægede sig, da skattesagskommissionen indledte sit to år lange arbejde tirsdag formiddag

Kameraer og mikrofoner blev rettet mod alt, hvad der bevægede sig, da skattesagskommissionen indledte sit to år lange arbejde tirsdag formiddag

»Der er han!«

En fotograf råber. Hele flokken af journalister og fotografer suges imod den nyankomne.
Manden siger intet, men forsvinder uden kommentarer ind bag en tung blå dør.

Journalisten.dk er på stedet, da skattesagskommissionen indleder det to år lange arbejde, der skal afdække sagen om muligt magtmisbrug og lækagen af Helle Thorning-Schmidts og hendes mands private skatteoplysninger.

Foran den tunge dør står knapt tyve journalister i det grå morgenlys. Ingen aner tilsyneladende, hvem manden der lige gik ind var. En af journalisterne siger ud i luften: »Han var vist dommer«.

Tre minutter efter får et par journalister held med at få fødderne inden for døren. Andre journalister slutter op. Men alle bliver hurtigt gennet ud igen.

Der er stadig 40 minutter til pressen bliver sluppet ind i lokalet og mere end en time til sagen begynder. Alle står på tæer for at få det første scoop. Der er ingen scoop.

En mand klædt i jakkesæt og slidt lysebrun attachetaske går frem til den blå dør, tæt forfulgt af journalister og fotografer. Døren er låst. Han klapper sig på lommerne og ser sig omkring. Kameraerne snurrer. Han går nogle skridt væk og vender så tilbage. Han finder nøglerne i tasken. Synligt lettet låser han sig ind. Fotograferne tager kameraerne deres skuldre. »Juraprofessor« fastlår en journalist.

Der er stadig intet scoop.

Følg dækningen af skattesagen live:

En mand og en kvinde i grønne overalls kommer gående med en skraldespand og en drænspade. Manden stikker spaden under en flise og lægger vægt bag, mens hans kollega med et anstrengt ansigtsudtryk forsøger at få flisen løftet op. »Går det?« spørger han hende. En fotograf knipser løs.

Fotografer og journalister står i par eller små klynger. Dem bag linserne har gummisko. Dem med mikrofoner i hænderne har sko af læder.

En midaldrende herre ankommer på Kronan-cykel. Han suger hurtigt et følge af fotografer og journalister ind i kølvandet på den tunge cykel, mens han arbejder sig frem mod den blå dør. Døren er stadig låst. DR's udsendte forsøger forgæves at udnytte tiden til et par spørgsmål. Manden banker på: »Må jeg komme ind?«

Han bliver bedt om at vente. »Men jeg er altså bisidder,« siger manden.

Den tunge dør bliver åbnet og manden kan lade kredsen af journalister bag sig. Der er godt 30 personer nu.

Pludselig sætter hele medieflokken i løb. Dagens to hovedpersoner, Ekstra Bladets Jan Kjærgaard og chefredaktør Poul Madsen er ankommet.

De langsomste halter efter feltet ud på vejen, hvor Poul Madsen og Jan Kjærgaard holder hof. Der er højt humør. Madsen giver sit bud på dagens soundbite: »Det er ikke Ekstra Bladets opgave at dække over magtmisbrug, men at afsløre det,« siger han. Adskillige gange.

»Kan I ikke lige trække væk fra vejen?,« spørger en forbipasserende, der forsøger at komme forbi.

Journalister og fotografer bevæger sig baglæns med linser og mikrofoner rettet mod Madsen og Kjærgaard, der ikke lader interviewet blive afbrudt.

Dørene åbner og en kvinde i marineblå jakke og nederdel melder: »Dem, der har reserveret plads, skal ind først«. Tre fjerdele af de ventende glider ind i entreen.

Kameraerne filmer på livet løs. »Der sker en hel masse,« siger reporteren på et af DR's livehold. »Nu er der for eksempel en, der er ved at bære stole ind lige bag ved mig,« fortsætter hun. Et øjeblik senere konstaterer en af hendes kolleger til sin fotograf: »Det var vel det?«.

Nu er pladsen foran retslokalet næsten tom. Gedemarkedet er rykket ind på tilhørerpladserne.

0 Kommentarer