Venstre kalder skatteminister Thor Möger i lukket samråd om lækagen til Ekstra Bladet af Jesper 'Kasi' Nielsens skatteoplysninger
Lækagen af Jesper 'Kasi' Nielsens skatteoplysninger til Ekstra Bladet har rejst nogle principielle problemstillinger om sikkerheden hos SKAT og Skatteministeriet mener Venstre.
»På den baggrund har vi valgt at kalde Skatteministeren i et lukket samråd for dels at redegøre for den konkrete sag, og dels de mere principielle aspekter,« siger Martin Geertsen fra Venstre til business.dk.
På det lukkede samråd skal skatteminister Thor Möger Pedersen forklare, om der er begået ulovligheder i håndteringen af Jesper 'Kasi' Nielsens skatteoplysninger.
Allerede politianmeldt
Sagen er allerede politianmeldt af Skatteministeriet, efter at skattemyndighederne internt undersøgte sagen efter Ekstra Bladets første artikler med skatteoplysningerne blev bragt mandag.
Med Venstres krav om samråd har skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) to ubehagelige lækagesager i indbakken på sit skrivebord.
Den ene er sagen om statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Den sag bliver behandlet af den nedsatte skattesagskommission senere på måneden.
Den anden sag, der altså nu lander hos ministeren, er sagen om Kasi-Jesper.
Det er dog for tidligt at drage paralleller mellem de to skattesager, da det endnu er usikkert om lækket af Nielsens information skyldes en intern fejl i Skat.
Det fortæller Sten Bønsing, lektor og Ph.D i forvaltningsret til journalisten.dk:
»Der er flere forskellige muligheder. Det kan være en medarbejder fra Skat, der helt officielt har sendt en e-mail med eksempelvis selvangivelsen, og der så er en eller anden, der har hacket sig ind på e-mail eller lignende.«
Vidtgående tavshedspligt
Det er dog stadig en mulighed, at en ansat i Skat med vilje har lækket oplysningerne:
»Det kan også være tale om en medarbejder hos Skat, som helt lovligt har adgang til hans selvangivelse, for eksempel den der sidder med hans skattesag, som har fået en kopi og sendt den et eller andet sted hen. Så er der tale om et brud på tavshedspligten. Men der er også den mulighed, at en medarbejder, som ikke normalt har adgang til hans sager, af en eller anden grund har fået fat på oplysningerne og sendt dem videre.«
»Skattevæsenet er omfattet af en ret vidtgående tavshedspligt, men jeg ikke sikker på om Skat selv ved, om der er noget, de er lækket. De har dog ret gode muligheder for selv at undersøge, hvem der har adgang til oplysninger,« siger Sten Bønsing.
»Et års tid før Thornings skattesag kørte en lignende sag, hvor Skat kunne se i deres it-logs, at fem medarbejdere havde forsøgt at få adgang til hendes oplysninger, selvom de ikke var sagsbehandlere på hendes sag. Dér blev to medarbejdere afskediget alene for at forsøge at få adgang til hendes papirer,« siger lektor Sten Bønsing.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.