Skarp kritik af valgaften på tv

DR og TV 2 får svidende kritik for at gøre valgaftenen til en aflægger af Vild med Dans i stedet for at gå i dybden. Til gengæld får DR ros fra uventet hold: Kulturminister Brian Mikkelsen er begejstret.

DR og TV 2 får svidende kritik for at gøre valgaftenen til en aflægger af Vild med Dans i stedet for at gå i dybden. Til gengæld får DR ros fra uventet hold: Kulturminister Brian Mikkelsen er begejstret.

Det just overståede valg blev endnu et højdepunkt i disciplinen mediers overbefamling af politikere, skriver historiker og forfatter Henrik Jensen i Politikens søndagsklumme for mediekritik.
»Sjældent har man set noget så urkomisk – eller irriterende, alt efter gemyttet – som den sværm af wannabe tv-reportere med mikrofoner, der trænges om partiledere på valgaftenen, praktisk taget kravlende ind i undertøjet på dem, i forsøget på at være den, der kom til at stille spørgsmål, der lå dem alle på læben: Hvordan har du det i maven lige nu?«

Både DR og TV 2 behandlede valget, som om det drejede sig om en premiere-begivenhed, som de kendte med forskellige transportmidler forsøgte at nå frem til, skriver Weekendavisen i en leder.
På valgaften er det marginalt interessant at høre, hvad politikerne siger, for de har ikke meget at sige, eftersom de endnu ikke ved, om de bliver valgt. Det er ikke dem, der er interessante ved et folketingsvalg. Det er vælgerne, mener avisen.
»Men de glimrede ved deres fravær på begge kanaler. Til gengæld blev man orienteret om, hvordan politikerne transporterede sig.«
Valgdækning er en enestående lejlighed til at opholde sig ved det danske demokratis hovedpersoner: Danmarks borgere. Men på DR1 og TV 2, som har kontrakter med borgerne om at levere public service, optrådte der ikke så meget som et enkelt Danmarkskort. Der var ingen antydning af oplysning om, hvordan de økonomiske, kulturelle, religiøse, etniske, erhvervsmæssige, uddannelsesmæssige, historiske eller andre forhold i Nordjylland, i Vestjylland, på Lolland, på Fyn, i hovedstadens indre kvarterer eller i de vestlige omegnskommuner indvirkede på resultaterne de pågældende steder, lyder kritikken.

I Kristeligt Dagblad er Liv & Sjæl-redaktør Birgitte Stoklund Larsen inde på det samme.
»Jeg tog mig i at savne Birgit Meister. Der havde læst på lektien og på fingrene kunne historien om Østre Storkreds, der efter al sandsynlighed giver valg til NN. Jeg tog mig i at savne valgforskeren, der med grafik i mere end rødt og blåt forklarede, hvor vælgerne var flygtet fra og kommet til,« skriver Birgitte Stoklund Larsen.
I stedet for at holde sig til tallene og bruge hovedet havde DR sendt hele styrken af journalister ud på villavejene fra Gentofte til Frederiksberg, mens 'et særligt journalistisk rejsehold tappert forsøgte at opspore statsministeren'.
»Det er en ommer. På tv. Vi er vilde med valg, men Vild med Valg er for tyndt,« konkluderer Birgitte Stoklund Larsen.

I programmet Mennesker og Medier på P1 forsvarede DRs valggeneral Naja Nielsen dækningen af valgaftenen med, at DR brugte sine mange platforme de efterfølgende dage til netop at perspektivere, uddybe og forklare.
»Hver ting til sin tid. Mens en valgaften udspiller sig, så er det på en måde både en underholdende og dramatisk begivenhed – mennesker, hvis job er på spil, og magten, der bliver fordelt i Danmark. Vi giver seerne mulighed for at overvære, hvad der sker den aften,« forklarede Naja Nielsen og tilføjede, at TV 2 i Birgit Meisters tid havde mange gange flere seere end DR, mens DR nu har indhentet TV 2 på valgaftenen.
DR får opbakning fra kulturminister Brian Mikkelsen (K), der til DRs interne netavis Inline dagen efter valget udtalte:
»Jeg har aldrig oplevet noget lignende, jeg er dybt imponeret. DR har leveret en fantastisk valgdækning, både i aftes og her til morgen. Man opfylder sin public service-forpligtelse på alle flader og platforme – det er ekstremt tilfredsstillende.«

2 Kommentarer

kurt johansen
19. NOVEMBER 2007
GAB

Selvfølgelig er politikerne, herunder Brian Mikkelsen, glade for at blive vist frem - og partierne glade for deres anstrengelser med deres selv-iscenesættelser i den grad blev anvendt af TV-stationerne.

 Men hold kæft, hvor jeg kedede mig som seer - hvis det er fremgangsmåden i fremtiden, vil jeg nøjes med Tekst-TV uden lyd på til næste valg.

 Weekendavisen og Kristeligt Dagblad rammer helt i plet og Naja Nielsen skyder helt ved siden af.

 

 

lis bølling
19. NOVEMBER 2007
valg

jeg giver jacob elkjær fuldstændig ret, aldrig har jeg følt mig så snydt, valg handler om danskerne. vi blev gjort til tilskuere og ikke deltagere.

vh lis bølling