23. december 2009, 10:03
Jens Jørgen Madsen
Signe Højgaard Nielsen
Årets store mediesag om jægersoldaten Thomas Rathsacks bog kostede den øverste chef i Forsvaret posten efter et vanvittigt forløb. Det skete efter en fantastisk journalistisk indsats.
Umiddelbart minder det uhyggeligt meget om en god gammeldags spændingsroman. Forviklinger, fortielser og masser af afgørende spor slipper løbende ud til offentligheden.
Men hvad er egentlig op og ned i den sag? Og kan man gøre nogen ansvarlige?
Undervejs når Forsvarskommandoen at anklage den berømte jægerbog for både at have bragt rigets sikkerhed og forholdet til fremmede magter i fare.
Senere kommer der absurde historier og detaljer frem: Ikke mindst forløbet omkring den arabiske oversættelse af Jægerbogen, som offentliggøres på B.T.'s hjemmeside. Den viser sig siden at være lavet af it-chef i Forsvarskommandoen Jesper Britze.
Men ikke nok med det: Forsvaresministerens særlige rådgiver, Jacob Winther, har selv sendt den arabiske oversættelse til DR.
Flere medarbejdere bliver suspenderet og det hele kulminerer i oktober, hvor Forsvarets egen chef, Tim Sloth Jørgensen, må træde tilbage.
Forud er gået en måned, hvor de danske medier har været spækket med historier om Jægerbogen og dens forfatter Thomas Rathsack. En måned, hvor forsvarsminister Søren Gade flere gange tvinges til at forklare sig i Udenrigspolitisk Nævn og Forsvarsudvalget. Og en måned, hvor der bliver rokket ved den hidtidige officielle fortælling om de danske jægersoldaters operationer.
»Det blev en historie, der forgrenede sig i alle retninger og kom til at handle om fogedforbud, en militær straffesag mod Rathsack, ytringsfrihed, ophavsret, Britze, og der kunne også have været en sag mod Politiken,« fortæller Jyllands-Postens journalist Lars Nørgaard Pedersen i det seneste nummer af fagbladet Journalisten.
Han indrømmer samtidig, at det, der siden blev til "Årets Historie 2009", nemt kunne være endt uden for offentlighedens opmærksomhed:
»Vi kunne lige så godt have glippet historien,« siger han.
Det hele begyndte da også rimelig tilfældigt, da jægersoldat Thomas Rathsack selv møder op på Jyllands-Postens redaktion på Kongens Nytorv i København i begyndelsen af september.
Læs her en gennemgang af hele det fascinerende forløb og hvilke overvejelser, man gjorde sig undervejs på Jyllands-Posten og Politiken.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.