search

Skal vi redde journalistikken?

Papiraviserne bliver slagtet, nettet tjener for lidt og det hele skal gå så stærkt. Men derfor behøver vi ikke slagte journalistikken.

Papiraviserne bliver slagtet, nettet tjener for lidt og det hele skal gå så stærkt. Men derfor behøver vi ikke slagte journalistikken.

I alt for mange år har jeg lyttet til og snakket med Jeppe Kabell, der med stort engagement har forsøgt at forklare indbyggerne på den tredje planet fra solen, hvordan journalistikken i den fineste form kan reddes. Og hvorfor den er nødvendigt at redde

Det er blevet ved snakken. Indtil nu.

For i sidste uge skrev Jeppe indlægget med den langhårede rubrik: ’Sådan kan vi redde journalistikken, genoplive demokratiet og afskaffe mediecirkuset’.

Og Jeppe gik lige i struben på de etablerede medier, der – ifølge ham – ikke gør meget godt for demokratiet og ’den store samtale’ i Danmark:

– Fokusset på oplagstal og antallet af hits på nettet har skabt en nyhedskultur, som er drevet af ligegyldige ’breaking news’ nyheder, type-målrettet journalistik og et stort fokus på skandaler, samtidig med at gravejournalistiken er nedprioriteret, skrev Jeppe blandt andet på sin blog.

Med udgangspunkt i den frustration vil Jeppe, jeg selv og flere andre etablere en forening, der kan finansiere ’den dyre journalistik’, der er nødvendig for samfundet.

Foreningen skal ikke være et nyt Danmarks Radio, en ny avis, en ny radio-station eller en ny tv-station. Foreningen skal være en selvstændig organisation, der uden beregning deler indhold med alle typer af medier: Fra Information til 180grader.dk.

Den nye forening skal være drevet af donationer fra private, foreninger og virksomheder. I stil med amerikanske ProPublica, som blandt andet Jakob Elkjær beskrev i ’Sådan redder de journalistikken'.

Men foreningen skal favne bredere end lignende amerikanske organisationer. Målet er, at der omkring foreningen skal blomstre et netværk, der kan facilitere et fornyet engagement i samfundet.

Ambitionerne fejler intet.

Den første – helt jordnære – målsætning er, at Jeppe, jeg selv og flere andre sætter os sammen i en arbejdsgruppe, der kan føre projektet videre. Og på et tidspunkt, måske allerede i løbet af foråret, håber vi at kunne indbyde til en dag om projektet, hvor ideerne kan få frit spil.

Der venter en masse udfordringer forude. Men projektet er et nødvendigt supplement til de traditionelle medier, der lige nu har økonomiske tømmermænd, hvis samtalen skal tilbage på sporet til gavn for du, Jeppe og jeg.

Læs mere – og følg med i udviklingen – på Jeppe Kabells blog: www.jeppekabell.dk

Og så en lille nyhed fra mit eget liv. Jeg skifter den 1. januar 2011 fra ekstrabladet.dk til Center for Journalistik, Syddansk Universitet, hvor jeg skal undervise i journalistik 2.0.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen