Sirene, Bazar og Woman har det ikke fra fremmede, de har det nemlig fra mændene, der har det fra udlandet. Grænsen mellem nytænkning og plagiat er hårfin, mener magasinekspert.
"Woman udspringer af bølgen inden for mandeblade, som startede i England i midten af 90erne. Mænd var jo traditionelt ikke bladkøbere, men pludselig dukkede de her "skål og bøvs"-blade op, og de ramte noget, mænd gerne ville have. Woman er en pendant til den slags blade," siger Flemming Sørensen, der er leder af afdelingen for trykte medier ved Danmarks Journalisthøjskole.
Han mener, at Woman, som det første af sin slags herhjemme, er et forsøg på at lave mandeblad til kvinder. Selvironien er det, der spinger Flemming Sørensen allermest i øjnene, når han læser Woman, og den, mener han, stammer direkte fra mandebladene.
De yngre kvinder gider nemlig ikke læse om problemer. Holdningen om, at kvinder skal tage sig selv seriøst, stammer fra 70ernes kvindebevægelse, og ALT for damerne og Femina er produkter af den tid. Men tidsånden har ændret sig, og det mener, Flemming Sørensen, at de nye kvindeblade har ramt godt.
"Når de yngre kvinder køber sig til et frikvarter med deres dameblad, så har de ikke lyst til at støde på enarmede kvinder fra Bolivia, der er lige ved at dø af sult," siger Flemming Sørensen.
Forcen ved Woman, Bazar og Sirene er, ifølge Flemming Sørensen, at deres målgrupper er smallere end for eksempel ALT for damernes. Derfor kan de lade være med at skræve over hele kvindekønnet. De behøver ikke både skrive om menstruationsproblemer og rynkecreme i et og samme blad. De gamle blade skød med spredehagl, det gør de nye ikke.
Nytænkning eller plagiat
Flemming Sørensen kalder Womans indmarch på det danske kvindebladsmarked "forfriskende nytænkning". Men grænsen mellem nytænkning og plagiat bliver hårfin, når to nye blade dukker op i halen på pioneren.
"Woman er et plagiat af udenlandske blade, men nytænkende fordi det er tilpasset Danmark. Lidt firkantet sagt, er Sirene og Bazar plagiater af Woman, og ikke ny-nytænkende. Og det tror jeg godt, læserne kan se," siger Flemming Sørensen og forudser, at de mange ens blade på markedet kan give et negativt resultat for dem alle.
Tendensen er, at de store bladhuse er bange for, at konkurrenterne skal stjæle markedet, derfor vil alle med på vognen. I Flemming Sørensens øjne er risikoen, at de alle går ned sammen, for det kan gå galt, hvis den direkte tone og veninde-mentaliteten ikke er ægte, men udelukkende et markedsføringstrick.
"Woman fandt et kæmpe hul i bladmarkedet og udfyldte det ved at lave et sjovt og underholdende kvindeblad, som de selv havde lyst til at lave. De to andre blade er i højere grad et produkt af et stykke markedsanalysearbejde, simpelthen for at få del i det hul, Woman fandt," siger Flemming Sørensen.
"For Womans vedkommende kunne journalisterne principielt set godt være veninde med deres læsere, og derfor falder den direkte og friske tone dem nok ret naturligt. Men Bazar og Sirene siger selv, at de henvender sig til en lidt yngre gruppe, og så er det reelt ikke deres veninder, de skriver til. Hvis tonen ikke er ærligt ment, så tror jeg godt, at læserne kan gennemskue det. Og så føler de sig talt ned til," uddyber Flemming Sørensen
Om der er plads til alle tre blade på markedet, er et godt spørgsmål – især med endnu et på vej.
"Elle har proklameret, at de kommer ind på det danske marked inden for et år, og når der kommer noget nyt, så udvider markedet sig. Men tiden vil vise, om det fortsætter, måske spiser de bare af de samme læsere."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.