Skal Mogens have pressekort?

DJ mener, at der er gået inflation i pressekortet. Der skal færre i omløb. Men formanden for DJ mener fortsat, han har brug for kortet. Nej, han har ej, lyder det.

DJ mener, at der er gået inflation i pressekortet. Der skal færre i omløb. Men formanden for DJ
mener fortsat, han har brug for kortet. Nej, han har ej, lyder det.

PRES PÅ KORTET. DJ ønsker at sikre, at pressekortet ikke taber status og respekt. Derfor skal medlemmerne selv nøje vurdere, om de har brug for kortet.
»Vi beder medlemmerne tænke over, hvorfor de beder om et pressekort,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård.
»Det handler om at øge respekten om pressekortet: Man skal selv have bedt om det her kort. Der skal ikke være total automatik i det.«
Hovedbestyrelsesmedlem Rene Simmel peger på, at pressekortet er blevet devalueret.
»Vi bliver presset fra mange sider, hvor man ikke respekterer pressekortet, fordi der er så mange i omløb. Det er blandt andet politiet ved vejafspærringer, der ikke respekterer det.«
Formanden ser forslaget som rettidig omhu:
»Der er sket så meget inden for medier og kommunikation, at der er nogle, der spørger, om det nu også er rigtigt, at alle i DJ har et pressekort.«
– Har vi et konkret problem?
»Vi har ingen henvendelser fra myndigheder. Men der er medlemmer, der siger, at der er for mange i marken, der har pressekort.«
– HB vil med forslaget forhindre, at medlemmer "uden nogen som helst anledning til at anvende et pressekort" beder om det. Hvilke medlemstyper taler vi om?
»Det vil jeg ikke være dommer over,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Didde Elnif, HB, vover pelsen:
»Det er upopulært at sige, at grafikere ikke skal have pressekort. Men hvorfor skal de det? Jeg tror heller ikke, jeg selv vil bestille et pressekort.«
– Hvad laver du?
»Jeg laver dokumentarfilm og arbejder meget lidt klassisk journalistisk.«
Mens den nuværende hovedbestyrelse står samlet bag forslaget, er HB-kandidat Lars Werge skeptisk.
Når man spørger ham, hvorfor antallet af pressekort skal ændres, når myndighederne ikke har klaget, replicerer han: »Nej, hvorfor egentlig?«

DJ-MEDLEM KAJ SPANGENBERG har stillet det eneste forslag på delegeretmødet, der udfordrer hovedbestyrelsen. Det handler om pressekortet. Kaj Spangenberg foreslår, at kun aktive journalister, der arbejder med for eksempel nyhedsformidling, skal kunne få pressekortet. Den model har han set fungere fint i Nederlandene. I Amsterdam er det for eksempel politiet, der udsteder pressekort.
»Pressekortet er devalueret og ingenting værd. Mit forslag går ud på, at alle i DJ får et medlemskort, men kun journalister, der har brug for det, skal have pressekortet. Retningslinjerne skal defineres nærmere af et udvalg,« siger Kaj Spangenberg.
Dermed er han på linje med formanden for Politi- og Retsreporternes Forening, Thomas Kristensen, der tidligere har afvist HB's forslag om, at alle skal kunne rekvirere kortet.
»Vi oplever helt konkret, at politiet siger til os, at der er så mange folk med pressekort derude, at de ikke vil lukke os ind bag afspærringer,« som Thomas Kristensen trak sagen op for Journalisten.dk.
Men HB er imod en model, hvor DJ skal godkende medlemmernes behov for kortet.
»Det kan jeg ikke støtte. Det er smagsdommeri,« siger Rene Simmel.
Også Mogens Blicher Bjerregård er kritisk over for Spangenbergs forslag:
»Det er ikke operationelt, og det er mere ekskluderende. Det skal være op til det enkelte medlem selv at vurdere behovet.«
– Vil du selv rekvirere et pressekort, hvis HBs forslag går igennem?
»Ja.«
– Hvad skal du bruge det til?
»Jeg har brug for at kunne identificere mig. Jeg er tit på Christiansborg.«
– Kunne du ikke bare vise medlemskortet?
»Det tror jeg ikke.«
Meget tyder på, at vurderingen af, hvem der skal have kortet, afhænger af øjnene, der ser.
– Skal Mogens have et pressekort?
»Nej, det skal han da ikke. Jeg har svært ved at se, at han har brug for det i Danmark. Hvornår har han sidst lavet en historie?« siger Didde Elnif.
Kaj Spangenberg:
»Hvis formanden skal have kortet, skal jeg da også,« siger han.
Spangenberg er i dag på efterløn. •

FAKTA ∞Medlemskort til alle i DJ
Ifølge DJ's hovedbestyrelse skal det være slut med at strø om sig med pressekort til nye medlemmer. I stedet skal der uddeles et medlemskort. Se web-tv-indslag på Journalisten.dk, hvor bestyrelsen forklarer hvorfor.

En samlet HB foreslår delegeretmødet, at alle medlemmer fremover får et medlemskort, men ikke automatisk et pressekort. Alle kan dog få et pressekort, hvis de mener, de har brug for det.

Et konkurrerende forslag lyder på, at kun aktive journalister, der arbejder med nyheder, features og kommentarer, skal have tildelt pressekort.

 

1 Kommentar

Kay Haagensen
30. AUGUST 2009
Re: Skal Mogens have pressekort?

Mange indlæg bearbejder værdien af pressekortet. Jeg valgte denne tråd, fordi den indeholder relevante og seriøse argumenter.

Som selvstændog freelance videojournalist har jeg brug for mit pressekort, når der skal udføres opgaver for lokalpressen eller i forbindelse med optagelser til dokumentarfilm. Endvidere giver det (stadigveæk) en vis respekt hos mange mennesker.

 Det er trist at kortet misbruges i det omfang man får indtrykket af på disse sider. Måske skulle kortet fungerer som et kørekort, hvis misbrug medfører inddragelse omend det er svært at bevise.

En mulighed er også at give medlemmerne fordele via medlemskortet til DJ. Dette anvendes af mange andre faglige organisationer.

Dette bringer en anden faktor frem. Det er ikke kun DJ der udsteder egentlige pressekort. DDF uddeler også kort. Måske var det en idé at etablere et samarbejde omkring det, at genvinde respekten omkring pressekortet. En moralsk oprustning for kortholderne ville også være relevant, selvom journalister ikke er vant til at blive udstillet på samme måde som deres "ofre", - en læring i sig selv.

Jeg håber at disciplinen øges blandt kortholderne og at vi undgår centralstyret kortudstedelse, baseret på hvem man kan lide eller ikke eller hvilken organisation man tilhører..