Når de delegerede samles sidst i april, skal de blandt andet tage stilling til et forslag stillet af Villy Dall, journalist på Thisted Dagblad og medlem af hovedbestyrelsen i Dansk Journalistforbund, der ønsker at give et fratrædende formandskab bedre vilkår efter fratrædelsen.
»Eftervederlagsperioden skal udvides fra 6 til 12 måneder, så en formand eller næstformand ikke skal bruge sin sidste tid på posten til at lede efter nyt job,« lyder det fra Villy Dall.
Eftervederlag er en løn, der udbetales efter embedets ophør. I dag er den på seks måneders løn for DJ's formandskab. '
Det har tidligere været fremme i debatten, at formandskabet – med en valgperiode, der altid slutter om foråret – er vanskeligt stillet på arbejdsmarkedet, fordi det skal søge job hen over sommerferien.
Løn for nyt job modregnes
Forslaget fra Villy Dall blev drøftet på seneste møde i hovedbestyrelsen, hvor flere talte for idéen.
»Når Mogens træder fra, får han dårligere vilkår end i funktionærloven. Det synes jeg er uartigt! Som minimum bør man stilles som i funktionærloven,« sagde hovedbestyrelsesmedlem Maria Becher Trier med henvisning til DJ's formand gennem 16 år, Mogens Blicher Bjerregård, der stopper efter delegeretmødet i april.
Det er en del af forslaget, at den indtægt, formandskabet måtte indtjene efter valgperioden, skal fratrækkes vederlaget. Ligesom det forventes, at det afgående formandskab udfører opgaver for vederlaget.
Også Henrik Vilmar støttede idéen:
»Jeg går ind for 12 måneder, så man kan tiltrække kandidater, der vil påtage sig jobbet,« sagde han.
Peter Thornvig bakkede op om idéen:
»Jeg er enig. Og som der står i forslaget, så modregnes lønnen i et nyt job i eftervederlaget.«
»Et underligt signal«
Forslaget har også været vendt i en arbejdsgruppe, som blandt andet havde deltagelse af Rasmus Mark Pedersen, formand for Journalisterne, en forening i Dansk Journalistforbund. Han er imod forslaget:
»Vi skal passe på, at toppen af forbundet ikke kommer for langt væk fra bunden af forbundet. At give 12 måneders fratrædelse er et særsyn. Det synes jeg vi skal passe på med. Det vil være et underligt signal.«
Da forslaget ikke vandt flertal i hovedbestyrelsen, stillede Villy Dall det selv.
Både formand Mogens Blicher Bjerregård og næstformand Lars Werge erklærede sig straks inhabile under drøftelsen af spørgsmålet, ligesom Per Roholt, der stiller op som næstformandskandidat, understregede, at han ikke kunne stemme hverken for eller imod.
Per Roholt har tidligere stillet et lignende forslag, men det trak han.
10