Film og tegninger er ofte et bedre redskab til at drive forandringsprocesser end power point-præsentationer og tommetykke referater.
Bladtegneren Erik Petri har i en årrække arbejdet med ’purpose driven storytelling’ sammen med filmselskabet Bulldog and Partners for blandt andre Carlsberg, Novo Nordisk og Region Sjælland.
Han er typisk med i store dele af forandringsprocessen. Når der er workshops eller medarbejdermøder, tegner han, hvad han hører.
”Jeg lytter efter den røde tråd – grundhistorien. Når jeg sætter billeder på, har folk lettere ved at forstå, hvad det handler om,” siger han.
Giver et bedre overblik
Tegninger af for eksempel produktionsgangen i en stor koncern er nemmere at aflæse end en skriftlig præsentation.
”Når det er tegnet, er det lettere at forstå, hvordan tingene er forbundet med hinanden. Du får en struktur, hvor du bedre kan se, hvordan indledningen hænger sammen med konklusion,” siger han.
Overdrivelse og metaforer
Erik Petri fortalte om ’purpose driven storytelling’ på Dansk Journalistforbunds konference Tal til Øjet på IT-universitetet i København i weekenden. Bagefter snakkede Journalisten med ham.
Erik Petris tegninger indgår både i forandringsprocessen og som slutprodukt i form af brochurer eller såkaldte explainer-film.
Han siger, at fordelen ved at bruge bladtegnere er, at de er fortrolige med at bruge overdrivelse og metaforer til at forklare en sag.
”Når jeg tegner, bruger jeg de værktøjer.”
Der er dog grænser for, hvor meget han kan overdrive. Tonen skal passe til målgruppen.
”I Skåne har de en anden humor end for eksempel i Dubai,” siger han.
Tegninger afslører misforståelser
Fordelen ved at bruge tegninger undervejs i forandringsprocesser er, at de nogle gange får folks øjne op for, at de har helt forskellige opfattelser af den samme sag, siger han.
”Da jeg tegnede for Carlsberg, gik det op for dem, at det, de troede de var enige om, så de meget forskelligt på. At processen blev tegnet betød, at de kom på samme side,” fortæller Erik Petri.
Carlsberg sparede 14 dage
Tegnefilmen for Carlsberg skulle forklare det nye operating system, som fremover skulle forhindre, at kunderne gik forgæves i butikkerne, når de ville købe Carlsberg-produkter. Den blev brugt i interne nyhedsbreve og oversat til flere sprog.
”Filmen betød, at de kunne skære 14 dage af deres plan, fordi folk forstod det bedre,” siger Erik Petri.
Kunderne fældede en tåre
Erik Petri har også arbejdet for Region Sjælland, der ønskede at tilbyde bedre hjælp til personer med såkaldte dobbeltdiagnoser.
”Mange faldt ned mellem to stole, fordi de både havde et misbrug og psykiske sygdomme,” siger han.
Erik Petri var med til fem-seks workshops i regionen.
Et af produkterne var en film om 'Thomas', der både har selvmordstanker og et misbrug. Videoen skulle vise, at 'Thomas' kunne få det bedre ved, at hans egen læge og den psykiske akutmodtagelse arbejdede tættere sammen.
Da Erik Petri præsenterede videoen for samarbejdspartnerne i regionen, blev de tydeligt berørt.
”Projektgruppen havde tårer i øjnene, da de så den. Så vidste jeg, at den virkede,” siger han.
Erik Petri har blandt andet illustreret bøgerne om superhelten Antboy, der er blevet til en spillefilm. Han leverer også tegninger til for eksempel satiremagasinet Spot.
”Jeg arbejder primært som tegner for store firmaer og organisationer,” forklarer han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.