VIDEO: BBC har netop besluttet, at værter og reportere i højere grad skal bruge de lokale dialekter på skærmen og i radioen. Sprogekspert mener, at DR burde gøre det samme. Men der er grænser, lyder det fra DR's nyhedsdirektør.
VIDEO: BBC har netop besluttet, at værter og reportere i højere grad skal bruge de lokale dialekter på skærmen og i radioen. Sprogekspert mener, at DR burde gøre det samme. Men der er grænser, lyder det fra DR's nyhedsdirektør.
Hos BBC er der dog ingen vaklen. Her er visionen, at lokale britiske samfund, kulturer og sprog skal repræsenteres langt bedre i medierne end i dag. Befolkningen skal simpelthen høre deres egen stemme – deres egen dialekt.
På DR Bornholm gør man det allerede. Dog uden at have spurgt om lov, fortæller journalist Kjeld Petersen, der sætter en ære i at tale det samme sprog som de lokale, selv om der er stor mulighed for at blive til grin.
7 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Dialektbevarelse er udtryk for det rene snobberi. For sjovt nok er det primært nogle (jyske) dialekter, der er værd at bevare. Hvis vi skal have dialekterne tilbage, kunne man passende begynde med de nu snart udryddede københavner-dialekter, som med sine flade a’er er udtryk for lav dannelse og grimt sprog.
Så skal vi hører sønderjysk i DR skal vi vel også høre grønnegade-københavnsk. Ikke sandt?Ja, der kan ikke være nogen tvivl om, at der skal tales dialekter i fjernsyn og radio. Det ærger mig, at jeg pga. min unge alder ikke taler nogen dialekt. Nogle påpeger, at dette kan føre til kulturel rodløshed, hvilket jeg tror er rigtigt. Hvis alle talte en bestemt dialekt, ville man føle, at man hørte til det sted, hvor ens dialekt blev talt - i dag er det ligemeget! I det mindste kunne DR tillade P4-regionerne at tale med egnens dialekt, ligesom TV Nord, TV Midt-vest, osv. burde gøre det samme. Herefter kan man så beslutte, om man ønsker dialekter på landsdækkende sendeflader (DR har dog allerede en fynstalende vejrvært!).
Er der stadig DR-medarbejdere, der bruger nagra, spørges der ? Ja, det gør jeg.
Kan det virkelig passe, at DR Bornholm stadig bruger Nagra båndoptagere i det daglige arbejde?
Undersøgelser viser at dialekter - det der er tilbage af dem - er lavstatus. Højstatus er københavnsk rigsdansk. Det er selvfølgelig både en skam og noget pjat. Det hænger nok sammen med at vi trods den højt besungne individualisering bliver mere og mere ens, især jo under påvirkning fra medierne.
Det vil være rigtig godt hvis vi vænner os til at høre danske dialekter og også danske sociolekter, så vi måske kan få en størrre accept af sproglig variation. Det vil måske også gøre det nemmere for mange med udenlandsk baggrund i Danmark hvis de oplever en større sproglig imødekommenhed.
Det er heller ikke i modstrid med at DR og andre medier kan arbejde med at forbedre den rigsdanske norm.
Jørgen Christian Wind Nielsen
Formand for Modersmål-Selskabet
Flere