Skaber og tovholder

 

 

Yrsa Wedel er kåret som årets bedste redigeringstekniker. Selv insisterer hun på at kalde sig klipper og tv-producer. Hjemme på sofaen er hun en rigtig super-zapper med hang
til sitcom, sport og smalle programmer.

Hun skulle have været landmand, men gjorde aldrig studierne på Landbohøjskolen færdige. Forældrene på gården i Husby ved Vesterhavet måtte se langt og spørgende efter en datter, som valgte co-produktioner frem for ko-møg.
Det med Landbohøjskolen var i virkeligheden nok mere deres ønske end Yrsa Wedels eget. Hun skiftede til tv-branchen.

For nylig blev hun kåret som Årets Redigeringstekniker ved årets Tvfestival for sin klipning af dokumentarserien »Den Sorte Skole« – en serie om en skole på Nørrebro, hvor der er flest elever med anden etnisk baggrund end dansk.

»Jeg hader titlen redigeringstekniker – jeg er klipper og også tv-producer. Men jeg er stolt af prisen, og jeg tror da på, at den vil give mig credit. Det var da også dejligt, at kolleger og venner kom og ønskede til lykke, selv om jeg ikke kunne komme ind til gallafesten, fordi der ikke var flere billetter! Men man er jo aldrig bedre end sit sidste arbejde, og i den her branche er der ikke plads til ret mange fiaskoer.«

Efter landmandsstudierne kastede hun sig i stedet over film- og medievidenskab på universitetet. Da en veninde fortalte, at hendes far – filmmanden Jørgen Leth – skulle bruge en produktionsassistent, var valget indlysende. Et par år efter kom hun til DR, hvor hun begyndte på den helt nye uddannelse til medietekniker. Som elev klippede hun blandt andet Reportageholdet, dokumentarer for Gyda Ulldal og Poul Erik Heilbuth. Blev færdiguddannet i 1993 og klippede ungdoms-magasinprogrammer og dokumentarer (Scratch, Supergejl, Sonar). Siden producerede hun Puls. Tilbage i DR producerede hun musikprogrammet Okay Tone samt en serie af internationale musikportrætter af blandt andre Beck, Fatboy Slim, Pet Shop Boys og Marilyn Manson. For tre år siden blev hun freelance tv-producer og klipper og har for eksempel lavet børnedokumentar-serien »Kids« på TV 2.

Hun siger selv, at når folk hyrer hende til et job, så ved de, hvad de får – generelt er der ikke noget, hun afviser, men underholdning og doku-soaps har ikke hendes store interesse, medmindre der er tale om noget nyt og banebrydende. Men hvad er det så, man får, når man sætter Yrsa Wedel i klipperummet?

Ifølge kolleger en tovholder med ro og overblik – en dygtig historiefortæller, der har tjek på både form og teknik. Selv siger hun:

»Jeg er en fortolker, og jeg kan godt lide at skabe noget, som giver folk en oplevelse. Sammen med tilrettelæggeren er jeg med til at vække stoffet til live. Det er et samarbejde. Selvfølgelig handler dét at klippe om rytme, men lige så meget om indlevelse og en fornemmelse for materialet og historien, og hvis et program er rigtig godt klippet, så lægger man ikke mærke til klipperen. Men der er mange måder at gøre det på.«

Yrsa Wedel begræder, at de gode og tunge ideer har svære eksistensmuligheder. Hun savner de gode dokumentarprogrammer, hvor der er lang optage- og klippetid. Noget, der efterhånden er en sjældenhed på tv-stationerne herhjemme.

»Al seriøs dokumentar er lagt i hænderne på Filminstituttet – sådan virker det i hvert fald – og det er ærgerligt, at det alene skal stå med ansvaret. Det ville være dejligt, om tv-stationerne igen ville gå ind og producere flere af de tunge dokumentarer. »Et initiativ i den rigtige retning var dokumentarserien »Magtens Billeder«, et samarbejde mellem DR og Filminstituttet. Men for tv-stationerne handler det ofte meget om seertal. »Desværre resulterer det i meget forudsigeligt tv – før var det doku-soaps og terapi for åben skærm, lige for tiden skal alt handle om det åndelige og overnaturlige. Jeg synes, man skal turde vove lidt mere og tro på, at seerne også er intelligente mennesker ligesom én selv. Jeg elsker selv de smalle programmer ­- jo smallere jo bedre. For nylig så jeg en fantastisk temaaften på DR2 om Jens Bjerre og hans optagelser fra Afrikas nu uddøde nomadestammer, hvor han levede isoleret blandt nomadefolk. Sådan noget elsker jeg – og jeg ser faktisk rigtig meget fjernsyn, men langt det meste er udenlandsk producerede sitcoms, dokumentarudsendelser eller sport.«

Selv om Yrsa Wedel efterlyser flere visioner, så er hun alligevel ikke bange for den fremtid, der dikterer smalhals og få mennesker i produktionen:

»Jeg kan godt lide tanken om, at alle og enhver kan optage noget, de har på hjerte. Jeg kan også godt lide, at tilrettelæggere selv optager deres programmer – det giver mere intime og spændende programmer, hvor du kan komme tættere på. Ofte er der meget mere materiale, og kvaliteten bliver man nogle gange nødt til at gå på kompromis med, når der optages one man, one camera. Det giver selvfølgelig mere arbejde i postproduktionsfasen både for klipperen, lydmixeren og colourgraderen. Til gengæld får man måske noget helt unikt.«

Nogle gange er klipperen med i startfasen, før optagelserne, kommer med bud og er med til at forme programmet fra start – men det er sjældent, en klipper er med i den fase, og det er igen et spørgsmål om penge.

»Det er mest almindeligt, at det foregår, som da vi lavede »Den Sorte Skole«, hvor jeg intet havde set, før vi begyndte at klippe. Her er det så vigtigt, at jeg kan gå ind og se på materialet med nye øjne og lære personerne at kende. Jeg kan godt lide at sidde med stoffet alene, lægge det hele op og så klippe ned igen og igen.

I slutfasen plejer jeg så at bede udvalgte venner eller kolleger kigge det igennem. Jeg er blevet mindre følsom, når vi når dertil. På det tidspunkt er jeg for meget inde i materialet. Så er det godt med nye øjne, og jeg er meget lydhør over for den kritik, som kommer der, for den er som regel meget ærlig og brugbar.«

Fakta
ÅRETS TV-TEKNIKPRISER:

– Årets redigeringstekniker: Yrsa Wedel,
»Den Sorte Skole«, der er vist på DR.
– Årets tv-fotograf: Jesper Mauritzen, »Gåden om Isabellas Død«, der er vist på TV2.
– Årets productionteam for ENG: Ole Kolster og Warren Dunk, »Livet er Fedt«, der er sendt på TV2.
– Årets productionteam for Studie: Viasat Sport for »Onside«, der bliver sendt på TV3.

 

0 Kommentarer