I anledning af Pressefrihedsdagen går BTs chefredaktør Olav Skaaning Andersen til angreb på danske politikere, der »vil stække den kritiske presse.« Andre debattører bruger dagen til at kigge på kritiske forhold for journalister ude i verden.
Den verdensomspændende pressefrihedsdag bringer chefredaktører og debattører på banen for at hylde kritiske journalister og kritisere forholdene for den frie presse i udlandet. Men selvom danske journalister har langt bedre forhold end kollegaer andre steder i verden, opfordrer Olav Skaaning Andersen alligevel til også at kigge på journalisters muligheder for at søge aktindsigt herhjemme, mens Peter Brixtofte opfordrer journalister til at skrive positive historier.
Der er grund til at tænde advarselslamperne, når et flertal i Folketinget vil ændre offentlighedsloven, skriver BT's chefredaktør Olav Skaaning Andersen i kommentaren "Fingrene væk fra pressen". Ændringerne vil svække borgeres og journalisters mulighed for, gennem aktindsigt, at holde øje med, hvordan lovgivningen administreres, mener han.
Det vil være et demokratisk tilbageskridt, hvis ministre og embedsmænd i visse tilfælde kan agere i fuld hemmelighed. Olav Skaaning Andersen kalder derudover et forslag om bødestraf for krænkelser af presseetikken et helt grundlæggende indgreb i pressefriheden. Politikere vil stække den kritiske presse, skriver han.
Den forhenværende Venstreborgmester Peter Brixtofte bruger sin klumme i Ekstra Bladet til blandt andet at kritisere racismeparagraffen. Der er ytringsfrihed for alle ifølge den danske grundlov under ansvar over for domstolene, konstaterer han.
»Det med domstolene har Folketinget fortolket i retning af, at Folketinget kan kriminalisere udtalelser, der håner mennesker med en anden nationalitet, race eller religion. Sådanne udtalelser har lovgiverne gjort kriminelle. Det er forkert,« skriver han.
Men derfor er der ingen grund til at såre andre mennesker, skriver han og henviser til Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Ytrings- og pressefriheden skal forvaltes klogt, og vi skal huske at være venlige over for hinanden, mener han.
»Herunder må medierne også interessere sig for positive historier. Selvfølgelig skal pressen ikke være ukritisk. Der skal være en vagthund til at holde øje med magthavere på alle niveauer. Men i dag bruges ytrings- og pressefriheden i stigende grad til at gøre ondt på andre mennesker – desværre.«
Der kigges dog også ud i verden. Den internationale pressefrihedsdag hylder journalisterne iblandt os, skriver Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjergager i kommentaren "Tavshed dræber demokratiet."
»Medierne er ikke altid nemme at elske. Men fordelene ved en fri presse er åbenlyse, hvad enten den udstiller korruption og magtmisbrug, blotlægger fejlslagne politikker eller blot informerer borgerne om emner, de er nødt til at kende til for at kunne udøve deres borgerlige forpligtelser,« skriver Erik Bjergager og nævner blandt andet den mexicanske journalist Anabel Hernández' artikler om narkokartellers forbindelser til erhvervslivet, politiet og regeringen. Hun blev mødt med dødstrusler og er blevet tildelt The Golden Pen.
Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregaard, skriver i sit blogindlæg på Journalisten.dk, at man alt for længe vendt det blinde øje til problemer for den frie og uafhængige journalistik i Tyrkiet. Her har den tyrkiske premiereminister Erdogan udpeget det tyrkiske journalistforbund som en modstander og opposition til regeringen, skriver han, og 100 journalister sidder fængslet.
Mogens Blicher Bjerregaard påpeger, at det danske EU-formandskab bør hive fat i en række østeuropæiske lande, heriblandt Hviderusland, som i medierne fører skræmmekampagne over for det hviderussiske journalistforbund.
»Formandskabet skal samtidig have fat i Ungarn igen, for landets kritisable medielov synes at være helt glemt. Endnu værre er det, at Makedonien tilsyneladende er ved at blive inspireret af ungarernes held til at holde fast i en medielov, der begrænser pressefriheden væsentligt,« skriver han og henviser også til situationen i Azerbaijan, som Journalisten.dk tidligere har beskrevet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.