Sjov på andres bekostning

Satiren er gået for vidt i DR. »Det er for let at gøre sig munter på andres bekostning,« siger rektor for Filmskolen og tidligere DR-medarbejder Poul Nesgaard. Satirefolk må gerne præsentere sig som journalister, mener DR’s etikchef.

»Det kan godt være, at jeg er ved at være en ældre herre. Men jeg har det svært med det.«
Sådan siger Poul Nesgaard, der indtil 1992 lavede programmer for børn og unge med et satirisk islæt i DR.

Poul Nesgaard mener, det er problematisk, at kilder i stigende grad optræder i satireprogrammer på DR uden at kende den fulde sammenhæng.
»Jeg mener, at der skal være ren røv at trutte i. Ellers er det for let at lave smånumre, hvor konsekvensen bliver, at man kan ødelægge menneskers liv på en billig baggrund,« forklarer han.

Et af Poul Nesgaards kritikpunkter er, at det er for plat at lave indslag, hvor man snyder sig til satiren.
I DR lavede Poul Nesgaard blandt andet I Sandhedens Tjeneste og Ungdomsredaktionen, der fremstod som en blanding af journalistik og iscenesættelse. Men de medvirkende vidste altid, hvad de gik ind til.

Ryger pointen ikke, hvis man fortæller de medvirkende, at de skal være med i noget sjovt?
»Næh. Da jeg rejste rundt med Nulle (Elith Nykjær, red.) i EU-systemet, var vores hensigt at stille min egen rolle og journaliststanden i et kritisk lys. Og alle fik at vide, hvad det handlede om.«

Det seneste år har en række medvirkende i satireprogrammer følt sig ført bag lyset af DR.
I sidste uge blev BT’s redaktionschef, Simon Andersen, telefoninterviewet til DR3-programmet Revolver, hvor han skulle fortælle om skattesagen.

Revolver kalder sig selv for aktuel samfundssatire, ”der med journalistisk ufine metoder arbejder i sandhedens tjeneste og vil gøre verden til et bedre sted”.
Men den sammenhæng fik Simon Andersen ikke forklaret:
»Jeg troede, han var nyhedsjournalist,« forklarer Simon Andersen om opkaldet.

Etikchef i DR Inger Bach ser som udgangspunkt ikke noget problematisk i, at man kun præsenterer sig som DR-journalist i forbindelse med satire.
”Der er mange fagligheder i DR – herunder også en del journalister, der arbejder inden for den mere satiriske del af journalistikken,” skriver hun i en mail til Journalisten.

Hun forklarer, at satire ofte handler om iscenesættelse, og derfor bliver de medvirkende efterfølgende informereret.
”Det er min klare vurdering, at vi i DR er opmærksomme på at behandle folk fair og ordentligt – også når det gælder satire,” skriver hun.
Det fremgår af DR’s programetik, at der er bredere rammer for satire end for dokumentar- og nyhedsproduktion, der kræver et strammere etisk kodeks, forklarer hun.

Poul Nesgaard gav de medvirkende besked før. Du mener, det er ok, at de får besked bagefter?
”Det er en balance. Som udgangspunkt lægger vi vægt på at have en klar aftale med medvirkende om den sammenhæng, de deltager i. Nogle gange kan det netop i satireproduktion være vanskeligt, fordi selve ideen så forsvinder,” forklarer Inger Bach i sin mail.

DR har bedrevet selvkritik over for den nye satiriske form, hvor de medvirkende snydes i programmerne.
Således har DR’s seerredaktør, Jacob Mollerup, kritiseret et falsk borgermøde arrangeret af programmet Absurdistan. ”Metoden skamrides, og den seriøse begrundelse for det nye falskneri er uklar,” skrev han i den forbindelse.

Andre indslag er blevet lagt ned. I Søndag Live på DR2 blev en række politikere ringet op og præsenteret for fiktive Lars Løkke-bilag. Indslaget blev droppet i sidste øjeblik, fordi etikken ifølge kulturdirektør i DR Morten Hesseldahl haltede.

Intervieweren Kristoffer Eriksen forklarer Journalisten, at han ville teste, hvor ”liderlige” Løkkes politiske modstandere var efter at kritisere ham.
Han spillede dog ikke med åbne kort:
»Da jeg ringede til de fire politikere, præsenterede jeg mig som ”Kristoffer Eriksen fra Danmarks Radio”. Hverken mere eller mindre.«

Han forklarer, at han rent faktisk sad med nogle papirer, hvor der stod de ting, han sagde.
»Jeg havde bare selv skrevet dem. Så det er altså ikke løgn, men det er heller ikke hele sandheden, og det synes jeg faktisk, at man skal have lov til som satiriker,« forklarer han.

Han mener, at tv i dag er nødt til at snyde politikerne, fordi de er så medietrænede:
»Hvis du fortæller en politiker, at vi skal lave et satireindslag til et ungdomsprogram, så smider vedkommende altså lige slipset først, knapper skjorten en knap op og fjoller med. De er så skide dygtige, de sataner, så man bliver sgu nødt til ikke at varedeklarere fuldstændigt fyldestgørende – ellers er det omsonst overhovedet at lave det,« forklarer han.

Om Poul Nesgaards kommentarer siger Kristoffer Eriksen, at Poul Nesgaard ikke ville have udtalt sig sådan for 20 år siden.
»Det provokerer mig, at han kommer med en så bombastisk udmelding, for der er jo mange former for satire,« siger Kristoffer Eriksen.

0 Kommentarer