search

Sikker mail til alle medlemmer

Alle medlemmer bør få en krypteret mail-adresse, når de melder sig ind i Dansk Journalistforbund, ligesom de får et pressekort, skriver Kurt Westh Nielsen

Når du bliver medlem af Dansk Journalistforbund, får du tilbudt et pressekort. Jeg mener også, du burde få tilbudt en sikker krypteret mail-adresse.

DJ kunne oprette et online-opslagsværk, hvor kilder og kontakter trygt kan søge i alle medlemmer og kontakte os uden at frygte at blive overvåget. Hjemmesiden kunne hedde journo.dk (domænet er ledigt), og så kunne min mail-adresse være kurtwn@journo.dk.

Bliver den slags dyrt? Bliver det bøvlet? Ikke nødvendigvis. Er der brug for det, hvis du er medlem og slet ikke interesserer dig for ”cybersikkerhed”? I den grad.

Her er baggrunden for mit forslag:

For godt en uge siden deltog jeg i det første møde i ”arbejdsgruppen vedrørende cybersikkerhed og overvågning” i journalistforbundet. Navnet er lidt altmodisch og omstændeligt, men hensigten er både sympatisk og nødvendig –  at udvikle politikker og ikke mindst praktiske tiltag for at sikre fornuftige digitale arbejdsvilkår for journalister i denne post-Snowden verden.

Det lyder pænt, lidt kedeligt og med garanti også bøvlet og uinteressant i manges ører. Men der er mindst to aktuelle grunde til, at det er nødvendigt at give journalister og øvrige medlemmer mulighed for at sikre sig mod snagen og registrering, når de vil bruge internettet til noget så basalt som at sende og modtage e-mails.

Den første aktuelle grund: Ved udgangen af januar kom et forslag fra Justitsministeriet om sessionslogning, som skal ekspresbehandles. Dermed er der udsigt til en historisk uset grad af overvågning af borgeres færden på internettet, som allerede kan være en realitet til marts. Forslaget vil indebære, at alle borgeres internetaktiviteter – som noget helt nyt – bliver logget i sin helhed. Webbesøg, hvilke tjenester man anvender på internettet og hvornår, samt modtagere, afsendere og overskrifter i alle e-mails er blandt de trafikdata, som logningen åbner for.

Den anden aktuelle grund: EU er på vej til at tillade eksport af persondata om europæiske borgere til USA via en ny såkaldt ”safe harbour”-aftale. Hvordan amerikanerne vil behandle vores data, bygger stort set kun på løfter om varsomhed. Men Snowdens afsløringer viser til fulde, hvordan amerikanske myndigheder både med og uden medvirken fra amerikanske virksomheder har skaffet sig uretmæssig adgang til persondata og brugt det ganske uden varsomhed.

Når jeg foreslår, at forbundet tilbyder alle DJ-medlemmer sikker e-mail og en tilhørende infrastruktur (det, som nørderne kalder PKI), skal det ikke ses som et nice-to-have medlemstilbud. Det er et helt nødvendigt svar på den udvikling, som gør det bestandigt sværere for alle borgere at sikre sig et privatliv på internettet. I første omgang er det oplagt at tænke på pressefrihed, kildebeskyttelse, fortrolighed og sikring af data for journalister. Men sikkerhed er også nødvendigt for alle medlemmer, der gerne vil kommunikere fortroligt via nettet.

Det er vel de færreste, som uden betænkeligheder ville ønske, at alt, hvad de skriver i e-mails, kan offentliggøres eller bruges imod dem. Men når vi kommunikerer uden sikker kryptering, svarer det til at sende åbne postkort til hinanden. Journalistforbundet kan så at sige tilbyde den digitale konvolut.

Dansk Journalistforbund har gjort en indsats for at informere og oplyse om mulighederne for digital beskyttelse gennem det seneste år. Men det er langt fra nok. Nu gælder det om at tilbyde medlemmerne digital beskyttelse. Det skal ikke kun være medlemmer under uddannelse eller privacy-nørder som mig selv, der gerne installerer TOR-klienter og roder med assymetriske nøglepar og kryptering af harddiske.

En nem og enkel tjeneste med sikker og krypteret e-mail til alle medlemmer, vil være et praktisk værktøj og et klart signal om, at vi er et forbund, der ikke accepterer overvågning. Sikker e-mail med forbundsgaranti vil være et stærkt medlemsgode for alle.

Det kunne også være en velkommen og påkrævet udbygning af pressekortet, som samtidig kan rumme den digitale nøgle, som kilder skal bruge for at kontakte dig krypteret.

Løfter vi blikket en anelse og anerkender det internationale perspektiv, kan en sikker infrastruktur (PKI) for e-mail også nemt være en løftestang for et internationalt samarbejde mellem journalistforbund i hele verden for kildebeskyttelse og pressefrihed. Med en justitsminister, som har sat yderligere fart på masseovervågning, håber jeg på, at der ikke skal mange arbejdsgruppemøder og HB-diskussioner til i Dansk Journalistforbund, før et udspil er klart.

Det rager, kort sagt, os allesammen.

Kurt Westh Nielsen blogger som privatperson.

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen