Sig nej til e-mailsvar

Politikere vil i stigende grad ikke medvirke i interviews, men kræver i stedet spørgsmål sendt frem, som de svarer på via e-mail. Vi skal sige nej. Den slags envejskommunikation kan de bruge Twitter til
20.10.2015 · 08:57
Susanne Sayerss billede
Susanne Sayers
Selvstændig journalist

Forleden noterede Politikens kinakorrespondent, Kim Rathcke Jensen, sig i kinablog.dk, at det kinesiske styre er begyndt at give interviews til vestlige medier igen efter årtiers pause. 

Men han konstaterede samtidig, at det er en sandhed med modifikationer, for styret giver kun interview via e-mail, og spørgsmålene skal sendes frem på forhånd.

“Men er det fremgang og et tegn på større åbenhed i forhold til de seneste to årtier, hvor toplederne i partiet ikke har givet interviews til udenlandske medier? Nej. På den måde undgår Xi opfølgende og kritiske spørgsmål,” skriver Kim Rathcke Jensen, og det har han fuldstændig ret i.

Danske politikere går samme vej

Nu kan vi så ryste på hovedet over det kinesiske styres mangel på åbenhed og forsøg på at kontrollere medierne. Men præcis samme fremgangsmåde kan opleves hos danske politikere, og min fornemmelse er, at det sker i stigende grad. I øvrigt ikke kun hos politikere, men først og fremmest der.

Bevares, der er heldigvis stadig politikere, som har mod og mandshjerte, men der er blevet længere imellem dem. Mere skal gå igennem diverse filtre, og de svar, man får, kunne være hentet ud af partiprogrammet.

Forleden skulle jeg have en kommentar fra en politisk ordfører, som efter adskillige henvendelser først reagerede på tredjedagen og da ved at forlange spørgsmålene sendt frem. Jeg afviste og sagde, at det kunne jeg ikke, da den præcise spørgerække naturligvis ville afhænge af de konkrete svar.

Jeg indvilgede dog i at sende selve rammen for spørgsmålene – det giver god mening, at en politiker har haft tid til at sætte sig ind i sagerne, så det gør jeg gerne.

Jeg fulgte op med en forespørgsel om, hvornår vi kunne tale. Det fik jeg aldrig svar på. Til gengæld fik jeg dagen efter i min inbox en række svar på spørgsmål, som jeg altså aldrig havde stillet.

Det fremsendte var præcis så harmløst standardpolitiker-agtigt som frygtet og dermed ret beset ubrugeligt, når jeg ikke kunne følge op med konkrete og kritiske spørgsmål.

Sig nej!

Det var ikke første gang, og jeg hører samme erfaring fra andre journalister og i stigende grad også fra de studerende, jeg underviser.

Og jeg synes, det er på tide, at vi samlet og højt siger fra. Det er et forsøg på at afværge kritiske spørgsmål, når det sker i Kina – det er et forsøg på at afværge kritiske spørgsmål, når det sker her. Det er et forsøg på at styre indhold, det er forsøg på at reducere pressen til talerør.

Selv om det er nemt at få svar på den måde, og selv om vi så kan krydse af i ‘hør relevante parter’-boksen, så har vi ikke løst vores opgave. Og som absolut minimum må vi gøre opmærksom på, at vi har fået svar på e-mail uden mulighed for at følge op (hvad jeg så heldigvis også ser praktiseret rundt omkring).

»Sådan plejer vi!«

Vi kan prøve at forestille os en erhvervsskandale, hvor vi nøjedes med at citere glatte e-mailsvar uden samtidig at gøre opmærksom på, at vi ikke havde haft mulighed for at tale med kilden – forhåbentlig er det utænkeligt.

Men tilsyneladende er vi mere villige, når det er politikere. I hvert fald hører jeg politikere sige, når jeg protesterer, at »sådan plejer vi godt at kunne gøre«. Jeg ved selvfølgelig ikke, om de har ret, men muligheden foruroliger mig.

Vi mister eksistensberettigelsen

Der er situationer, hvor e-mail er fint. For eksempel hvis det er enkelte, opklarende spørgsmål, eller hvis det er noget rent faktuelt. Vi behøver ikke at skrive, at “Naturstyrelsen meddeler per e-mail, at knap 10 procent af Danmarks areal er beskyttet gennem naturbeskyttelsens §3”.

Men skal et interview indgå i en kritisk og holdningsbåret artikel, så skal vi kunne følge op direkte. Vi må ikke lade os spise af med forproducerede svar, som frarøver os muligheden for at få kilden til at forholde sig til modargumenter.

Hvis man som politiker har en holdning til, hvordan Danmark skal styres, hvilke regler og love der skal gælde, og hvilke initiativer der skal sikre en levedygtig nation, så må man også kunne stille op til et interview om det, også selv om det er besværligt og betyder modspil. Det samme gælder andre typer partskilder.

Hvis vi bare æder e-mailsvarene, mister vi en del af vores eksistensberettigelse. Vil kilderne blot udbasunere deres holdninger uden modsvar, kan de gøre det på Twitter, Facebook og personlige hjemmesider. Det er ikke vores opgave at hjælpe dem til det.

 

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste jobopslag

Odense Sport & Event søger kommunikationskonsulent

Odense Sport & Event
Ansøgningsfrist: 13.02

Kommunikationschef til Nature Energy

NGF Nature Energy Biogas A/S
Ansøgningsfrist: 06.02

Velskrivende kommunikationsmedarbejder, der kan sætte rettigheder på dagsordenen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Ansøgningsfrist: 06.02

Rådgiver søges til Dansk Journalistforbund – Individuel Rådgivning

Dansk Journalistforbund
Ansøgningsfrist: 19.02

BARSELSVIKAR: Journalist/ kommunikationsmedarbejder

MCH A/S
Ansøgningsfrist: 31.01

Danwatch søger Ansvarshavende Chefredaktør

Danwatch
Ansøgningsfrist: 17.02

Dansk Psykolog Forening søger en psykologfaglig redaktør

Dansk Psykolog Forening
Ansøgningsfrist: 12.02

Erfaren kommunikationskonsulent til Tandlægeforeningen

Tandlægeforeningen
Ansøgningsfrist: 30.01

Vikar til lokalredaktionen i Svendborg

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 28.01

Digital redaktør med stærkt udviklingsgen

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 06.02

Grave-reporter til Flensborg Avis

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 06.02

Kommunikationskonsulent

Ballerup Kommune
Ansøgningsfrist: 17.02

Web-reporter til førende nyhedssite i København

Landbrugsmedierne
Ansøgningsfrist: 25.01

Pressekonsulent, der kan sætte sikkerhed på dagsordenen

Sikkerhedsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.02

Kommunikationsmedarbejder til intern og ekstern kommunikation

Nationalmuseet
Ansøgningsfrist: 25.01

DANMARKS VILDESTE REDAKTØR TIL JAGTMAGASINER

Recreation Media ApS
Ansøgningsfrist: 31.01