Sidste udkald for digital omstilling

Fyringsrunden på TV 2 skyldes en omstilling, DR var igennem for lang tid siden, fortæller ekspert. TV 2 vil nu have journalister med forstand på sociale medier. Hvis du endnu ikke har det, er det ved at være sidste udkald, siger karriererådgiver i DJ

Da medarbejderne i TV 2 Nyhederne i forgårs nedlagde arbejdet, var det den hidtidige kulmination på en omstilling, TV 2-ledelsen har arbejdet på i længere tid. Den betyder, at en række medarbejdere fremover skal arbejde i et nyhedscenter. 13 medarbejdere fik besked om, at de blev fyret, hvilket udløste strejken.

Omstillingen handler om at lave historier til flere platforme frem for primært at tænke i tv, og den ændring i strategien er en nødvendig del udviklingen i mediebranchen, fortæller tidligere redaktionschef på TV Avisen og lektor på Syddansk Universitet Ralf Andersson:

»Det er en udvikling, som DR Nyheder har været i gang med længe, og som TV 2 først for alvor tager livtag med nu. Oprettelsen af nyhedscenteret minder jo set udefra meget om DR’s nyhedsmotor. Tanken er, at man skal udnytte de journalistiske ressourcer bedre til at udkomme på flere platforme samtidig, og at journalisterne ikke skal opfatte sig som specifikke tv-journalister eller net-journalister, men arbejde med historier, der udkommer på flere medier,« siger Ralf Andersson.

Han peger på, at TV 2 har ansat Christian Rohde som produktionschef. Han kommer fra DR Nyheder, hvor han har siddet i midten af netop den omstilling, som TV 2 nu er i gang med.

Politiken gør det også

Udviklingen sker dog ikke kun på de store tv-stationer. Det er mere eller mindre det samme, som man ser ske i alle store eller mellemstore mediehuse lige nu, fortæller Ralf Andersson:

»Seerne og læserne går andre steder hen, og mediehusene følger efter dem. Det handler grundlæggende om at blive flermedielle og skabe synergi imellem de forskellige medier. Du har også set Bo Lidegaard gå ud for nyligt og sige, at Politiken ikke længere er en papiravis, der også udkommer på nettet. Det er et mediehus, der også laver en papiravis,« fortæller Ralf Andersson.

Siden jeg startede på journaliststudiet i 2006, har hele branchen handlet om, at internettet var det nye, og man skulle omstille sig til det. Hvorfor sker de her omstillinger først nu?

»Det er ikke noget, man lige gør fra den ene dag til den anden. Det er et stort skifte både organisatorisk arbejdsmæssigt og ikke mindst kulturelt. Det kræver også et stort efteruddannelsesarbejde. Man skal træne et helt mediehus til at arbejde på en anden måde. Det er det, som er i gang rundt omkring,« siger Ralf Andersson.

Noget med sociale medier

Samtidig med at TV 2 annoncerede fyringerne, sagde nyhedsdirektør Michael Dyrby, at den nye nyhedsorganisation har behov for folk med kompetencer inden for sociale medier:

»Vi skal være stærkere på sociale medier og undersøgende journalistik, så vi skal have folk, der har kompetencerne inden for netop det. Så vi skal ud og ansætte nye medarbejdere med digitale kompetencer,« sagde han til Journalisten.

Det er ikke nogen ny tendens, at den slags evner bliver efterlyst hos journalister. Det fortæller karriererådgiver i Dansk Journalistforbund Mads Løkke Ramussen. Oprustning på sociale medier spillede også en rolle, da DR i september havde en fyringsrunde i forbindelse med en omlægning.

»I mange år var web en del af journalister og kommunikationsfolks grundpakke. Nu skal de også være fortrolige med sociale medier. Det er det logiske additiv for en hvilken som helst journalist eller kommunikatør.«

Skynd dig at få erfaring

Han siger, at sociale medier i mange stillingsopslag er en jobfunktion på linje med andre opgaver. Det er derfor en god investering at skaffe sig kompetencer inden for sociale medier. Det kan være ved kurser i sociale medier – men det bedste er at have konkret professionel erfaring med det. Hvis man har det, skal man huske at skrive det, når man søger job.

»Selv om man bare har arbejdet som student, skal man puste sig op og fortælle om al den erfaring, man har. Al professionel erfaring med Facebook, Twitter, Linkedin osv. giver pote,« siger han.

Hvis man ikke har erfaring, skal man skynde sig at få den.

»Få fingre i opgaven og accepter, at du måske ikke er god til opgaven i forvejen.«

Men det er en stakket frist, at kendskab til sociale medier giver et forspring på mediearbejdsmarkedet, siger han.

»Om kort tid bliver sociale medier en del af grundpakken.«

1 Kommentar

Martin Poulsen
13. NOVEMBER 2014
Uh, så blev sociale medier
Uh, så blev sociale medier endelig et buzzword blandt cheferne i den danske medieverden.
Næsten tragikomisk, men men tragisk, at TV2 hælder en masse kompetente journalister ud, fordi de ikke lige har de rette kompetencer i sociale medier.
De fleste kan nok lære at bruge hashtags og administrere en gruppe på Facebook på en eftermiddag.
Der er en grund til, at mange studiejob har noget at gøre med sociale medier - nemlig at det er så ufatteligt nemt, så der er ingen grund til at sætte andre en studerende eller praktikanter til det.
Kun chefer over 40 tror, at sociale medier er noget helt vildt, der kræver utroligt meget. Grinagtigt.