SF: Forbedret TV 2-økonomi åbner for nye forhandlinger

Brugerbetalingen på TV 2 kan diskuteres på ny, hvis stationens økonomiske situation forbedres væsentligt i forhold til de prognoser, som lagde til grund for beslutningen om brugerbetaling. Det siger SF's medieordfører, Holger K. Nielsen.

Brugerbetalingen på TV 2 kan diskuteres på ny, hvis stationens økonomiske situation forbedres væsentligt i forhold til de prognoser, som lagde til grund for beslutningen om brugerbetaling. Det siger SF's medieordfører, Holger K. Nielsen.

Selv om forligspartierne bag brugerbetalingen på TV 2 brugte en hemmelig prognose fra revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers – der ifølge forligspartierne malede et sort fremtidsbillede af stationens økonomiske situation med underskud flere år frem – indrømmer Holger K. Nielsen, at der kan ske en forbedring af TV 2's fremtidige økonomiske situation, og at det derfor kan blive aktuelt at tage diskussionen om brugerbetaling op på ny.

»Vi står ved den aftale, vi har lavet, men ændrer situationen sig helt overordnet for TV 2, så ville man være en dårlig politiker, hvis man ikke tog en ny diskussion,« siger Holger K. Nielsen til Journalisten.dk.

Meldingen kommer efter fagbladet Journalisten i går kunne afsløre, at TV 2's ledelse overdrev krisen.

Samtidig afviser Holger K. Nielsen, at forligspartierne kunne have sat en klausul ind i aftalen, som gjorde brugerbetalingen afhængig af situationen op til 2012, hvor brugerbetalingen indføres.

»Vi var nødt til at lave en fremadrettet beslutning i forhold til EU-Kommissionen, men hvis der sker et eller andet uforudsigeligt, så kan man jo godt tage det op. Så det ligger som en præmis, at vi kan tage det op, men vi kunne ikke skrive det ind i lovforslaget,« siger Holger K. Nielsen.

Medieordføreren forstår heller ikke kritikken af, at Folketinget indførte brugerbetaling på baggrund af en hemmeligstemplet prognose lavet af revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers. Her fremgår det af den aktindsigt, som mediejurist Oluf Jørgensen har fået i prognosen, at TV 2-koncernen faktisk har udsigt til overskud i 2009, 2010 og 2011. Først i 2012 er der underskud, som følge af de yderst usikre forudsætninger. Alligevel begrundede politikerne aftalen med udsigten til en snarlig konkurs.

»Jeg synes ikke, at det kan virke mystisk, at vi indfører brugerbetaling på baggrund af nogle hemmelige analyser. Her har revisionsselskabet set på TV 2's økonomi i forhold til de udfordringer, de står over for. Der er tale om nogle forretningsfølsomme tal, og medmindre jeg skulle have mistillid til et revisionsselskab, skulle jeg ikke have noget imod, at tallene er hemmelige,« siger Holger K. Nielsen til Journalisten.dk.

Han anerkender, at TV 2 synes at have malet et alt for sort billede af deres umiddelbare økonomiske situation, men slår fast, at forligspartierne ikke hoppede på det formørkede billede malet af TV 2's ledelse:

»TV 2 havde måske nok malet et for sort billede op, men den hoppede vi ikke på, da vi ventede til 2012 med at indføre brugerbetaling. Men på baggrund af rapporten var der ingen tvivl om, at man skulle finde en løsning, hvis TV 2 skulle fastholdes som en seriøs kanal,« siger Holger K. Nielsen.

– Ville det ikke have været nok at give TV 2 et stort lån frem for at give dem brugerbetaling oveni?

»EU-Kommissionen ville jo ikke acceptere en sådan løsning. Vi havde en bundet opgave i forhold til Kommissionen, og man kan da diskutere statslånet, men her var det vurderingen alle steder, at det skulle hjem. Betingelsen for statslånet var, at der kom en plan for TV 2,« siger Holger K. Nielsen.

Læs også: Enhedslisten stiller ministerspørgsmål om TV 2's økonomi.

samt artiklen: Hov, der blev overskud!

0 Kommentarer