Sen omtale af massakre?

PRIORITERING. Natten til lørdag den 12. marts 2011 blev en israelsk familie på fem dræbt i deres hjem på Vestbredden. Drabsmanden - sandsynligvis en militant palæstinenser - trængte midt om natten ind i familiens hus i Itamar-bosættelsen nær Nablus og stak forældrene og deres tre børn - herunder et spædbarn på tre måneder - ihjel, mens de lå og sov i deres senge.Drabene har via et Ritzau-telegram været omtalt i flere danske medier, herunder på TV2.dk, men massakren nåede ikke frem til Danmarks Radio som en nyhedshistorie.

PRIORITERING. Natten til lørdag den 12. marts 2011 blev en israelsk familie på fem dræbt i deres hjem på Vestbredden. Drabsmanden – sandsynligvis en militant palæstinenser – trængte midt om natten ind i familiens hus i Itamar-bosættelsen nær Nablus og stak forældrene og deres tre børn – herunder et spædbarn på tre måneder – ihjel, mens de lå og sov i deres senge.

Drabene har via et Ritzau-telegram været omtalt i flere danske medier, herunder på TV2.dk, men massakren nåede ikke frem til Danmarks Radio som en nyhedshistorie.

Massakren blev i stedet nævnt i Radioavisen søndag den 13. marts 2011 i et indslag med rubrikken "Israel giver tilladelse til flere boliger i bosættelser".

Hvad er årsagen til den prioritering?

– Uwe Max Jensen, freelancejournalist

SVAR. Når nyheden om drabene på de fem familiemedlemmer finder vej til Radioavisen søndag den 13. marts – halvandet døgn efter de er sket – skyldes det, at sagen udvikler sig og i løbet af søndagen får bredere konsekvenser end drabene i sig selv.

Nemlig at regeringen i Israel direkte nævner drabene som årsag til, at der bliver givet tilladelser til opførelse af boliger på Vestbredden.

Oplægget til indslaget i Radioavisen klokken 17 lyder sådan her:
"I Israel har regeringen givet tilladelse til at opføre op imod 500 nye hjem i israelske bosættelser på den besatte Vestbred.
Regeringen siger, at tilladelserne er givet som svar på mordet fredag aften på fem medlemmer af den samme bosætter-familie."

Samtidig stod lørdag den 12. marts stadig i Japans tegn. Det var dagen efter, at jordskælvet og den efterfølgende tsunami ramte Japan, og udlandsredaktionens øjne var rettet mod dækningen af Japan. Havde nyhedsbilledet været mere normalt, havde tragedien sandsynligvis fået omtale tidligere end i 12 Radioavisen søndag, hvor selve drabene blev nævnt første gang i et telegram.

Det var årsagen.

– Peter Faurholdt-Löfvall, chef for Radioavisen og P3Nyheder

0 Kommentarer