Debat

Selvfølgelig vil journalister blive erstattet med robotter

”I vores halsbrækkende jagt på at bevare journalistikkens relevans i et omskifteligt mediebillede, har vi solgt fagets sjæl til matematiske lovmæssigheder. Ved at arbejde som robotter, har vi bevist, at journalistik kan laves af robotter,” skriver freelancejournalist Mikkel Medom Jørgensen

Journalistik bliver overtaget af kunstig intelligens. Her er historien, der underbygger sandheden: Efter Berlingskes nedlægning af 16 stillinger hørte medarbejderne Tom Jensen sige, at mennesker skal erstattes med robotter. Men det havde han ikke sagt, mente Tom Jensen, indtil det viste sig, at der var over 100 mennesker, der havde hørt det, og ’nårh ja …’, tænkte Tom Jensen, velvidende at der er en øvre grænse for, hvor mange sandhedsvidner man kan ignorere, ’… så havde jeg faktisk måske sagt det lidt. Men jeg mente det ikke.’

Mon ikke han gjorde? Robotterne kommer.

Hvorfor? Fordi det kan betale sig. Den danske journaliststand lider stadig af den vildfarelse, at vores fag ikke for længst er blevet defineret af den algoritmiske standardisering, som overtog håndværkets integritet, da de danske medier hoppede på SoMe-vognen med Facebooks opkomst i 2007. På en måde er AI-revolutionen en formalitet, for vi løber allerede computerens ærinde.

Vi skriver artikler, så de passer til SoMe-formaternes appel-strukturer, indlogerer nøgleord til SEO-artikler, så de sorterer øverst på Google, skyder 30-sekunders videoer i højkantsformat til TikTok, laver feature-journalistik som Instagram-stories og profilerer os som medierede ’figurer’ på Twitter, LinkedIn og Instagram. I vores halsbrækkende jagt på at bevare journalistikkens relevans i et omskifteligt mediebillede, har vi solgt fagets sjæl til matematiske lovmæssigheder. Ved at arbejde som robotter, har vi bevist, at journalistik kan laves af robotter.

Tror man ikke på denne analyse, så læs følgende udveksling fra Journalistens artikel, hvori Tom Jensen benægter den syntetiske erstatningsstrategi:

”Det kommer ikke til at ske. Det, vi i første omgang kommer til at gøre, er at indfase nogle korrekturlæsere af kød og blod, der skal korrekturlæse vores indhold.”

Så I ansætter nogle korrekturlæsere midt i en sparerunde?

”Vi kommer til at ansætte korrekturlæsere efter det her, ja.”

Dit område er kun fredet, indtil den kunstige hjerne lærer at beherske det. Lyder det dramatisk?
Mikkel Medom Jørgensen, freelancejournalist

Den dystopiske alarmcentral bimler og bamler. Tom Jensens forsikring er en advarsel. Hans handling afslører metoden. Chefernes opgave bliver sandsynligvis som følger: At forsikre de varmblodede medarbejdere om, at der ikke er noget at frygte, mens journalister erstattes med kuratorer, som skal vejlede den kunstige intelligens i at overtage arbejdet, indsætte de rigtige nøgleord og afslibe det endelige produkt. Det første offer bliver nyhedsjournalistikken. Dernæst vil den kunstige intelligens stige i graderne og erstatte de besværlige og dyre lønmodtagere, en for en. Dit område er kun fredet, indtil den kunstige hjerne lærer at beherske det. Lyder det dramatisk?

Husk på, at det meste journalistik ikke længere er styret af journalister, men af djøf’ere og hovedrige bestyrelsesmedlemmer, hvis største bekymring er bundlinjens hvide snit. De vil sælge flere produkter end konkurrenten. Tom Jensen adlyder fødekæden og følger evolutionen. Vi bør kritisere os selv: Hvordan kan det være, at et fag, der beror sig på at kunne gennemskue kapitalismens drivende mekanismer, kan være så blindt for de åbenlyse konsekvenser af dets grundsætning: ’Det, der er noget værd, er det, der kan betale sig’. Alt overflødigt skæres bort. Og det er blevet os. Tom Jensen vil selvfølgelig sige, at alt dette er noget pjat. 10 år og 10 millionlønninger senere vil han nok sige, ’at det var lidt rigtigt alligevel’. Og så er det for sent.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen er blevet forelagt debatindlægget, men har ikke ønsket at kommentere.

1 Kommentar

Ulf Bernhard Bjørton
20. JUNI 2023
Tom Jensen får slet ikke mulighed for at udtale sig som chefredaktør om ti år. Hvis Mikkel har ret i det han skriver: "Alt overflødigt skæres bort". For toplederjobs må da være en særlig lækkerbisken for en lærenem robot.
data_usage
chevron_left
chevron_right