
DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, og DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, holder pressebriefing om resultatet af en ekstern advokatundersøgelse af forhold tilbage i tiden i DR Pigekoret. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
64 tidligere sangere i DR Pigekoret er blevet krænket af seks voksne tilbage i tiden.
Det erkender DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, på et pressemøde, hvor resultater af en advokatundersøgelse af krænkelser i pigekoret er blevet fremlagt.
Og der er ikke tale om enkeltstående tilfælde.
”Beretningerne tegner et billede af, at det har været særdeles fremherskende.”
”Der er ikke 64 krænkelser, tallet er større. Men 64 har været udsat for det. Mindst,” siger han.
DR satte tidligere på året gang i en ekstern advokatundersøgelse, efter at tidligere kormedlemmer kontaktede mediekoncernen med beretninger om chikane i det prestigefulde kor.
I alt 129 tidligere sangere har fortalt om deres oplevelser i forbindelse med undersøgelsen. Og undersøgelsen viser ifølge Henrik Bo Nielsen grove krænkelser.
Der er blandt andet tale om berøringer på intime steder, ufrivillige kys, herunder gentagne og langvarige tungekys, egentlige befamlinger og adfærd af endnu grovere karakter, læser DR-chefen op.
”Alt sammen opførsel, der skulle være stoppet, og som DR skulle have grebet ind over for,” siger han på pressemødet.
Medarbejder er hjemsendt
Der er ikke afdækket nogen tilfælde af krænkelser efter 2010, og ingen af de seks voksne er længere ansat i DR. Det fortæller Henrik Bo Nielsen.
Dog er en medarbejder hos DR blevet hjemsendt som følge af undersøgelsen. Det fortæller DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn.
”Vedkommende har ikke arbejdet i relation til pigekoret i nyere tid,” siger hun og fremhæver samtidig, at personen ikke er blandt de seks voksne, der ifølge undersøgelsen har udsat pigerne for krænkelser.
Der er i dag omkring 50 medlemmer af koret, og de er i alderen 15-22 år.
Det har været fremme i medierne, at tidligere medlemmer af pigekoret har oplevet krænkelser i koret både under Tage Mortensen, der var chefdirigent i koret i 35 år frem til 2000, og under Michael Bojesen, der var chefdirigent fra 2001 til 2010.
Tage Mortensen døde i 2001. Michael Bojesen er i dag på orlov fra sin post som direktør for Malmø Opera i Sverige.
Han skriver i en mail til Ritzau, at han er dybt rystet over, at der bliver fremlagt en rapport, hvor hans tid i koret bliver slået sammen med forgængerens virke.
”Da jeg har fået forelagt det, der vedrører min person, ved jeg, at de krænkelser, der er beskrevet i rapporten, ikke har noget at gøre med mine 10 år som dirigent for koret,” skriver han og udtrykker bekymring for sin og andres retssikkerhed i forbindelse med undersøgelsen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.