Seks skridt mod tusind kroner i timen

Hvad er hemmeligheden bag en god indtjening som freelancer? Freelancejournalist Ola Jørgensens giver her seks råd til, hvordan du kan holde en god timeløn som freelancer.

Hvad er hemmeligheden bag en god indtjening som freelancer? Freelancejournalist Ola Jørgensens giver her seks råd til, hvordan du kan holde en god timeløn som freelancer.

Han driver virksomheden Klartekst, der næsten udelukkende leverer informationsjournalistik, og han følger nogenlunde forbundets vejledende takst på 1.022 kroner i timen.

Første råd er aldrig at springe over, hvor gærdet er lavest.

»Som freelancer skal du levere varen – hver gang. Kunden skal kunne mærke, at den høje pris modsvares af en høj kvalitet. At sjuske med kvaliteten er at grave sin egen grav som freelancer. Man får ikke nye kunder ved at have en fancy hjemmeside eller ved at ringe rundt, men fordi man har løst tidligere opgaver godt og bliver anbefalet til andre. Kun hvis kunden på forhånd er tryg ved kvaliteten, kan man forhandle en rimelig pris,« lyder rådet fra Ola Jørgensen. Siden han i 1999 sagde sit job op som redaktionschef på Ugebrevet Mandag Morgen, har han været freelancejournalist med speciale i ledelse, sundhedsvæsen, arbejdsmarked, arbejdsmiljø og erhvervsudvikling.

ANDET RÅD er at specialisere sig.

»Det handler om at besidde en specialviden, som man ikke slås med hundrede andre journalister om. Min erfaring er, at man først kan vinde fagfolks tillid, hvis man har sat sig ind i de begreber og faglige problemstillinger, de arbejder med. På den måde viser man, at man respekterer deres faglighed og den viden, de har.«

TREDJE RÅD er at være bevidst om sit tidsforbrug. Derfor laver Ola Jørgensen løbende et tidsbudget for de kommende ugers og måneders arbejde.

»Styr på tidsforbruget er afgørende for, at man kan have en god forretning. Det er et spørgsmål om, hvornår man holder op med at levere kvalitet. Hvis ikke man er sikker på, hvor meget ledig kapacitet man har, ved man ikke, hvornår man skal tage nye opgaver ind, og hvornår man skal takke nej. Så bliver det enten svært at udnytte tiden fuldt ud eller at sikre sig, at der er tid nok til at løse opgaverne ordentligt. Selv spændende opgaver kan være ulidelige at løse under pres.«

FJERDE RÅD er at arbejde effektivt. En god timeløn kræver, at man er realistisk i sit skøn af, hvor lang tid opgaven vil tage. Inden han forlader kontorfællesskabet ved Rådhuspladsen i København registrerer Ola Jørgensen omhyggeligt, hvad han har brugt sin arbejdsdag på.

»Man skal tjekke, hvor meget tid man faktisk bruger på hver opgave. Har man givet et fast tilbud, og opgaven tager den dobbelte tid, bliver timetaksten jo halveret. Så må man enten lære at arbejde mere effektivt eller at afgive mere realistiske tilbud,« siger Ola Jørgensen.  

FEMTE RÅD er at vedligeholde sit netværk.

»Selvfølgelig er man som freelancer afhængig af et godt netværk af potentielle samarbejdspartnere og kunder og folk, der kan føre en til nye kunder. Også i dag bliver næsten alle opgaver formidlet via anbefalinger fra personlige relationer og fagligt netværk.«

Helt konkret gør Ola Jørgensen tre ting for at holde netværket ved lige. Han er selvfølgelig til stede på de virtuelle netværk, som benyttes i branchen, for eksempel PingPong, K-forum og LinkedIn.

DET SJETTE og sidste råd er især til nystartede freelancere:

»Se at komme ud at sidde i et bureau, dels for det sociale, dels fordi man hurtigere kommer i berøring med et større netværk af fagfæller og kunder. Jeg har tit hørt nystartede sige, at det er for dyrt, og at de vil vente lidt.  Men huslejen på et par tusinde kroner kan jo være tjent ind efter et par timers arbejde.«

Læs hele artiklen i sin fulde udstrækning i Journalisten nr. 15 eller her.

0 Kommentarer