Der er de journalister, som ankom til Sochi i Rusland, kort inden Vinter OL begyndte i sidste uge. Så er der nogen, der måske kom en uge eller en måned inden – og i en hel anden kategori er der så den hollandske fotograf Rob Hornstra.
De sidste seks år har han og kollegaen Arnold Van Bruggen dækket byen og regionen omkring Sochi massivt i både ord og billeder.
»Da det i 2007 blev annonceret, at Vinter OL skulle afholdes i Sochi i 2014, blev jeg ekstremt overrasket. Jeg havde før arbejdet i regionen, så jeg vidste, hvor voldeligt og uroligt, der er. Og jeg kendte russerne godt nok til at vide, at de ville bruge OL som et prestigeprojekt til at vise verden, hvor gode og stærke, de er. Det var en god anledning til at begynde at afdække forholdene i regionen,« fortæller 38-årige Rob Hornstra.
Fra kålmark til kæmpe stadion
Indtil videre er ”The Sochi Project” blevet til 10 bøger, flere udstillinger, en pris ved World Press Photo 2012 og et utal af billedserier og artikler i aviser og magasiner.
»Mit mål har fra starten været at dokumentere den facade, som russerne var i gang med at bygge op omkring de olympiske lege. Og jeg vidste, at det ville blive svært, hvis vi ankom to måneder før, legene begyndte,« siger Rob Hornstra.
Og netop udviklingen har været næsten ufattelig at følge, fortæller fotografen, der ikke har boet i Sochi i alle årene, men har opholdt sig i regionen adskillige måneder hvert år:
»Jeg kan huske, vi for nogle år siden stod på en kålmark, hvor de fortalte, at her skulle bygges en hel masse stadions. Og det blev der så. Det har virkelig været bizart at se, hvordan der er blevet bygget store flotte stadions, hoteller og infrastruktur, mens landsbyerne kort derfra stadig kæmper med at få elektricitet og vand,« siger han.
Mediehypes frustrerer
Rob Hornstra har finansieret hele ”The Sochi Project” ved hjælp af crowdfunding og salg af artikler og bøger om projektet. Det har givet ham en helt særlig position i forhold til andre journalister, der har villet dække regionen, mener han.
»Vi har haft en meget luksuriøs position, som journalister og fotografer på aviserne ikke har i dag. De har ikke råd til at sende folk ud for at lave virkelig undersøgende journalistik fra Sochi før få måneder inden legene. Alligevel er jeg overrasket over, at flere ikke har gjort som os. Der burde have været en hel bunke af andre mediefolk,« siger Rob Hornstra.
Han understeger, at han også synes, der er kommet gode og kritiske historier ud om Rusland og Sochi op til Vinter OL. Alligevel savner han mere perspektiv i dækningen:
»Det kan godt være frustrerende at følge med i, hvordan mange journalister kører med på forskellige mediehypes. For eksempel omkring mangel på rettigheder for homoseksuelle i Rusland. Det er selvfølgelig et kæmpe problem – men det er langt fra det største problem i regionen omkring Sochi. Der foregår virkelig voldsomme ting,« siger Rob Hornstra.
Hold dine omkostninger nede
Til andre fotografer og journalister, der drømmer om at lave store projekter som ”The Sochi Project” har Rob Hornstra ét altoverskyggende råd:
»Det er meget banalt, men det handler om at holde dine leveomkostninger nede. Jeg har ikke tjent en krone på det her projekt. Alle mine penge har jeg tjent på undervisning og reklamebilleder. Og hvis du ikke har brug for en stor bil – så lad være med at bruge penge på en stor bil,« siger han.
Foto: Rob Hornstra / Flatland Gallery
Foto: Rob Hornstra / Flatland Gallery
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.