Da Danske Medier i februar kom med sine nye citatregler, blev de lanceret som et redskab, der skal sikre, at medlemmerne ikke bryder ophavsretsloven.
Det er også sådan, journalistisk redaktør i Danske Medier Christian Kierkegaard, forklarer formålet med reglerne over for Journalisten:
»Ophavsretsloven sætter klare begrænsninger. Men der er tit tvivlsspørgsmål, og vi får mange henvendelser om, hvad man må og ikke må, som vores jurister rådgiver om. Derfor har vi lavet et sæt vejledende regler som et internt arbejdsredskab, og følger man de regler, bryder man ikke loven,« siger Kierkegaard.
Men citatregler og god citatskik handler ikke bare om jura, påpeger Jacob Mollerup, lytternes og seernes redaktør på DR. Det er simpelt hen et spørgsmål om god journalistik.
»Jeg synes, det er vigtigt at huske, at citatskik ikke kun handler om god tone og stil mellem medier, men at det også er en helt central information til læserne. Det drejer sig grundlæggende om at deklarere, hvad det er for en historie, og give ordentlig produktinformation. Det er mindst lige så vigtigt en del af øvelsen,« siger Mollerup.
»En væsentlig del af journalistikken«
At indsætte dybe links, der refererer til originalkilden, i net-artikler, er i hans øjne en væsentlig del af den informationsservice, journalister bør yde over for brugerne.
»Ja, det synes jeg i høj grad. Det er at give folk mulighed for at blive klogere og sætte sig bedre ind i sagen. Så hvis man for eksempel laver en historie om meningsmåling, så skal man have en grundregel om at linke til selve målingen.«
De synspunkter bakkes op af Jacob Mollerups seerredaktør-kollega på TV 2 Lars Bennike.
»Jeg synes, det er en væsentlig del af journalistikken og hensynet til læserne at fortælle, hvor man har oplysningerne fra. Der er jo stor forskel på, om man selv har talt med kilden, eller skriver det af efter andre. Jo flere oplysninger, man kan give om, hvordan historien er blevet til, jo bedre,« siger Bennike.
Medier bør tjekke sig selv
Journalisten har lavet en stikprøveundersøgelse af 3 medier – DR.dk, TV2.dk og B.dk – for at belyse, hvor meget medierne generelt lever op til Danske Mediers citatregler. Optællingen viser, at reglerne kun delvist bliver respekteret. Særligt i forhold til reglen om dybe links, som kun var indsat i 15 pct. af de undersøgte citathistorier, er der problemer. Ligeledes bliver reglen om højst at bringe et enkelt citat fra originalhistorien kun tilgodeset i omkring halvdelen af artiklerne.
Jacob Mollerups indtryk er, at udviklingen omkring journalisters citatskik går i den rigtige retning. Men han efterlyser, at medierne – herunder DR – selv aktivt undersøger, om man lever op til de citatregler, man har tilsluttet sig.
»Jeg har altid talt, for at man laver nogle tjek af, om man lever op til de løfter, man giver. Det er fint at Journalisten laver en undersøgelse, men endnu bedre, hvis DR selv gør det,« siger Mollerup.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.