Seerredaktør: TV 2 overdriver vaccinationers bivirkninger

TV2 Nyhedernes indslag om risikoen ved vaccinationer var for ubalanceret, og casepersonerne fik stillet for få kritiske spørgsmål, mener TV 2's seerredaktør. Nyhedschef medgiver: »Vi taber til følelserne, og det er en huskekage til næste gang,« siger han

Følelserne kom til at fylde for meget og fakta for lidt. Så langt er nyhedschef på TV2 Nyhederne Jacob Nybroe og TV 2's seerredaktør enige, når det gælder TV2 Nyhedernes dækning af risikoen ved HPV-vaccinen, som 129 ud 350.000 vaccinerede kvinder herhjemme er blevet alvorligt syge af.

Ifølge nyhedschef på TV2 Nyhederne Jacob Nybroe er sagens fakta faktisk med i TV 2's indslag. Men fordi casepersonernes udsagn virkede så stærke, fik de for stor vægt, siger han.

»I et indslag af den her karakter får en grædende kilde med smerter meget stor eksponeringskraft. Så selv om vi har fakta med, så fremstår fakta blegt. Vi taber til følelserne, og det er en huskekage til næste gang,« sammenfatter han.

Han beklager, at TV 2 ikke nævnte en rapport om HPV-vaccine fra Kræftens Bekæmpelse, som udkom samme dag, som indslaget blevet sendt. Her er 1 million piger mellem 10 og 18 år blevet undersøgt, og konklusionen er, ”at vi finder ingen anledning til uro”.

»Det er ikke med i indslaget, og det er en fejl. Men de vigtigste pointer i rapporten er identiske med det, producenten forklarer i indslaget. For eksempel at Sundhedsstyrelsen på det kraftigste anbefaler, at man fortsat lader sig vaccinere.«

Stærke historier

Sagen handler om en række indslag i TV2 Nyhederne om vaccinationer, som seerredaktør på TV 2 Lars Bennike behandler i en aktuel klumme.

Indslagene er ”stærke historier om mennesker, som selv mener, de er blevet syge af vaccine og derfor føler sig klemt i systemet”, skriver Lars Bennike.

”Journalistisk set er dækningen imidlertid ikke uden problemer,” fortsætter han.

I et indslag om den 19-årige Astrid Bækgaard Thorsen i 19-udsendelsen 9. september 2013 fremgik det for eksempel, at hun har været syg, siden hun for fire år siden blev HPV-vaccineret.

”Der blev ikke oplyst noget om, hvilke symptomer hun lider af – ud over at hun fik hovedpine i fem dage efter de første vaccinationer. Seerne fik heller ikke at vide, hvad der egentlig står i de fire store ringbind med kopi af journaler og undersøgelser, som familien har samlet,” skriver Lars Bennike.

Selv siger kvinden i indslaget, »at det ikke er specielt sjovt«.

I indslaget forklarer overlæge Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsen, at myndighederne bliver ved med at anbefale HPV-vaccinen, fordi den beskytter mod en farlig kræftsygdom, som man kan dø af, men at man selvfølgelig skal holde øje med bivirkningerne.

»Som seer sad man tilbage med en klar fornemmelse af, at der er tale om et meget udbredt problem med bivirkninger i forbindelse med HPV-vaccine,« skriver Lars Bennike.

Han tilføjer, at det imidlertid ikke fremgik, at man indtil nu har givet 1 million HPV-doser i Danmark.

»Set i det lys er 129 indberetninger, hvor der er mistanke om alvorlige bivirkninger, ikke højere end statistisk forventeligt. Det burde TV 2 have fremhævet.«

Spiser enormt sundt

En anden sag i serien handler om tvangsvaccinationen af den 27-årige Vinita Brødholts nyfødte datter, der straks efter en vaccine mod hepatitis B får kramper.

»Kramper kan være en bivirkning ved vaccinen mod hepatitis B. Men lægerne på Herlev Hospital mener fortsat, at de handlede rigtigt,« hed det i indslaget.

Til Lars Bennike skriver overlæge Eva Mosfeldt Jeppesen fra Herlev Hospital, at ”denne sammenhæng har på intet tidspunkt tidligere været rapporteret hos spædbørn, på trods af at der gives et meget stort antal vaccinationer om året på verdensplan”.

Når den nyfødte pige skal vaccineres, er det, fordi moderen, Vinita Brødholt, er kronisk bærer af smitsom leverbetændelse af typen hepatitis B.

Hun har dog taget sine forholdsregler, forklarer hun TV2 Nyhederne.

»Jeg lever selvfølgelig altid enormt sundt og spiser økologisk og tager de hensyn, man skal. Men jeg lider ikke under den, jeg har ingen gener,« forklarede hun.

Efterlyser modspørgsmål

Ifølge Lars Bennike viser forskning, at der er 90 procent risiko for smitte ved fødsel fra mor til barn. Hvis barnet bliver kronisk bærer af hepatitis B, er der forhøjet risiko for udvikling af levercellekræft og skrumpelever. Samtidig vil datteren kunne smitte andre i for eksempel børneinstitutioner.

Det journalistiske problem er, at TV 2's reporter helt uden kritiske modspørgsmål accepterer Vinita Brødholts fremstilling af hepatitis B som en nærmest harmløs sygdom, som ifølge den unge mor kan holdes i ave med sund omtanke og økologisk kost, mener Lars Bennike.

»Selv om man skal have respekt for folks oplevelse af deres egen situation, så er det også en journalistisk pligt at forholde sig kritisk til alle kilder – også de hovedpersoner, som skal bære historien.«

Nyhedschef Jacob Nybroe siger, at historien om Vinita Brødholt går på, om man kan tvinge personer til at blive vaccineret.

»Det handler ikke så meget om risikoen, men om man som mor selv skal kunne bestemme, om ens barn skal vaccineres.«

Han medgiver dog, at indslaget kunne have fokuseret mere på konsekvenserne, hvis man fravælger vaccination.

»Vi skulle nok have gjort mere ud af, hvor smitsom sygdommen kan være. Men det var ikke det, indslaget primært handlede om.«

Jacob Nybroe forklarer, at en række unge kvinder i dette tilfælde henvendte sig til TV2 Nyhederne med uforklarlige symptomer.

»Da vi i 2007 lavede historien om 4. generation af p-pillen Yasmin, var de danske forskere uenige i, at der var en forhøjet risiko. Men det mente internationale forskere, at der var. Nu advarer man også i Danmark om, at der er en betydelig risiko for blodpropper. Hvis vi ikke havde fortalt det, var det måske ikke kommet frem,« siger Jacob Nybroe.

I Sverige måtte dokumentarprogrammet Kalla Fakta på TV4 i foråret 2013 beklage, at man ved at bruge en kontroversiel amerikansk forsker havde overdrevet risikoen ved HPV-vaccine og gjort for lidt ud af fordelene.

 

8 Kommentarer

Jan August Hillers
18. JANUAR 2015
Apropos det nævnte samarbejde
Apropos det nævnte samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, Sundhedsstyrelsen og industrien er der her noget meget relevant - og aktuelt. Det er sandsynligt at EU ender med at pålægge Danmark helt ny politik om elektromagnetisk stråling. Håber dette link får lov at passere:
http://www.helbredssikker-telekommunikation.dk/nyheder/eu-på-vej-med-udtalelse-om-elektromagnetisk-overfølsomhed
Jan August Hillers
18. JANUAR 2015
Det mest problematiske er, at
Det mest problematiske er, at Sundhedsstyrelsen igen og igen indtager uforståelige synspunkter - synspunkter, der næsten kun kan skyldes, at næsten halvdelen af styrelsen budget hviler på tilskud fra andre end staten. Store sponsorer vil have indflydelse. Det er business og ikke filantropi.
Det samme gør sig i uklar grad gældende i Kræftens Bekæmpelse.
Da KB midt i 90'erne var økomisk i knæ indledtes en kohorte om sammenhæng mellem elektromagnetisk stråling (populært mobilstråling) og hjernekræft. Den blev støttet af industrien og har lige siden konkluderet, at det ikke gav kræft at bruge mobilen. WHOs ekspertpanel ,der for få siden kategoriserede den elektromagnetiske stråling som muligvis kræftfremkaldende, valgte at se bort fra den kohorte, som dansk politik hviler på. Den blev betegnet som useriøs og designet til at tilfredsstille industrien.
Og kohortens ene bagmand og leder, professor Christoffer Johansen, KB, (han er professor i noget helt andet) er Sundhedsstyrelsens eneste ekspert - indrømmet via Sundhedsministeren i Sundhedsudvalget som svar på en del spørgsmål sidste år.
Mange lande har indført begrænsinger - typisk for at beskytte børn. Men i Danmark fylder vi gerne skoler og ja, børnehaver, med trådløse tablets og plastrer det offentlige rum til med wifi. Og der er en kraftig stigning i forekomsten af hjernekræft - helt som forudset af mange uafhængige forskere.
Jo, industrien får noget for pengene her i landet. Og har for let tilgang til medierne med sine budskaber.
Johnny Jensen
16. JANUAR 2015
Har med interesse læst
Har med interesse læst artiklen om HPV
Det er logisk at Sundhedsstyrelsen og Kræftens bekæmpelse har interesse i at fremhæve undersøgelser der modspiller de patienter der rent faktisk får alvorlige bivirkninger efter HPV/Gardasil. Der er jo enorme økonomiske summer på spil. Især medicinalindustrien og interesseorganisationer har den største interesse.
Hvis fakta er, at man med screening og HPV forhindrer 80 kvinder om året i at udvikle livmoderhalskræft, til en pris på mere end 10 milliarder kroner, så kan der vel også være råd til at hjælpe de 60 kvinder der årligt invalideres og dør grundet screeningsprogrammet.

Det er samfundet der betaler for skaderne, men medicinalindustrien der høster frugterne.

Er tiden ikke inde til at tage debatten, om de 10.000.000.000 kr. rent faktisk kan redde langt flere menneskeliv end de 80 - 60 = 20 menneskeliv som det er tilfældet med screeningsprogrammet. Velvidende det er kynisk måde at stille det op. For netop det liv som reddes af HPV vaccinen er uvurderligt. Men det er alle andres liv vel også ?
Hans Faarup
26. SEPTEMBER 2013
Blot en høflig fodnote. Det
Blot en høflig fodnote. Det er ikke kun piger og kvinder, der er HPV-vaccineret. Vi er efterhånden en stor gruppe af mænd og drenge, der er blevet vaccineret. Jeg er en af dem. Og jeg er glad for det.

Men nu er jeg jo også en mand, og vi oplever tilsyneladende ingen bivirkninger. Jeg har i hvert fald ikke hørt om nogen i artikler eller tv-indslag. Det kunne aldrig falde mig ind derfor at hævde, at de omtalte kvinders symptomer har andre årsager, men det ville klæde kritikerne af HPV-vaccine at undersøge, om der er en kønsbetinget forskel.
Karsten Viborg
22. SEPTEMBER 2013
Indtil nu har fortalerne for
Indtil nu har fortalerne for vaccinen ikke fremlagt andet en tomme udsagn. Efter meget pres begynder de nu at forholde sig til en undersøgelse der er lavet i perioden 2006-2009 i Sverige og 2006-2011 i DK. Sverige indførte HPV vaccine i børnevaccinationsprogrammet i 2012, Danmark i 2009:

Vi må ikke se tallene, vi må ikke se hvilke sygdomme der er undersøgt for - Hvorfor ?
Statens Serum Institut siger at man max. ser alvorlige bivirkninger i 5 ud af 100.000 vaccinerede. Sundhedsstyrelsen oplyser nu selv at tallet er 37 ud af 100.000. WHO oplyser for USA (Jeg har ikke tal fra DK) at dødsraten for livmoderhalskræft justeret for alder ligger på 1,7 ud af 100.000
Hvad er det der gør vaccinen så sikker ?
Og hvad med de 129 alvorligt syge ? Hvor skal vi "parkere" dem ? Fælles for dem alle er at de bliver sendt rundt i systemet til den ene undersøgelse efter den anden, uden resultat, uden hjælp, uden diagnose.

Patient sikkerheden vender simpelthen helt forkert. Det er ikke beviseligt at det er vaccinen der giver så mange ensartede symptomer, så mange ensartede forløb i sundhedssystemet.

NEJ - det er ikke sikkert, men det MÅ da være producenten der skal påvise at det ikke er tilfældet og ikke patienten der skal påvise at det er tilfældet ?

Flere