Seerredaktør kritiserer DR for ikke at erkende fejl

Seerredaktør Jacob Mollerup kritiserer DR for ikke at anerkende Landsrettens dom mod dokumentaren 'Når lægen ved bedst'. Han er uenig med både DR-kollegerne og DJ i, at sagen er principielt farlig for kritisk journalistik.

Seerredaktør Jacob Mollerup kritiserer DR for ikke at anerkende Landsrettens dom mod dokumentaren 'Når lægen ved bedst'. Han er uenig med både DR-kollegerne og DJ i, at sagen er principielt farlig for kritisk journalistik.

I sidste uge fik DR afslag på at indbringe en kontroversiel sag for Højesteret. Sagen handler om dokumentaren 'Når lægen ved bedst', der blev sendt for tre år siden. Rigshospitalet anlagde en sag på baggrund af filmen, og den vandt de i Landsretten denne sommer.

DR-folkene betragter sagen som principiel for pressefriheden, men de fik altså afslag på at føre sagen for Højesteret. 

Nu går DR's seerredaktør Jacob Mollerup ind i sagen. Han kritiserer DR for ikke at tage kritikken til sig.

"Da retssagen blev anlagt, måtte jeg stoppe min behandling af sagen. Men da retten nu har talt, er det på høje tid at diskutere, hvad man kan lære af forløbet. Det er selvsagt dybt problematisk, at DR laver udsendelser med hårde anklager, som ikke kan dokumenteres. Men værre er det næsten, at DR har så svært ved at erkende den slags fejl," skriver Mollerup i sin klumme på DR's hjemmeside.

Han understreger, at han allerede kort efter udsendelsen anbefalede DRs ledelse at beklage den.

"Næppe var programmet løbet over skærmen, før den debat – og mere til – var i fuld gang. Da det var oplagt, at der ville komme sager ud af udsendelsen, så jeg nærmere på den de følgende dage. Efter en uges research endte jeg med at være meget kritisk. Jeg anbefalede i oktober 2008 DR's ledelse, at man beklagede udsendelsen og at DR erkendte, at den byggede på ".. en række stramninger og overdrivelser"," skriver Jacob Mollerup.

Seerredaktøren er uenig i, at sagen kan misbruges til at hindre kritisk journalistik fremover, selvom han medgiver, at Rigshospitalets fremgangsmåde med at gå uden om Pressenævnet og DR's klagesystem har tilspidset situation.

Men Jacob Mollerup ser et principielt problem i DR's håndtering af sagen.

"Forløbet bekræfter, at det i praksis ofte er svært for en ledelse at beklage noget, man lige har udsendt med piber og trommer. Problemet er bare, at det er nødvendigt, hvis man selv vil administrere sin ytringsfrihed – og ikke vil gøre vurderingen af kritisk journalistik til noget, der flytter fra medierne og Pressenævnet og i stedet gang på gang ender i retssalene," skriver han.

0 Kommentarer