Seernes redaktør: X Factor er gået for langt

Jacob Mollerup, lytternes og seernes redaktør i DR, slutter sig nu til kritikerne, der mener, at X Factor udstiller nogle af programmet svage deltagere.

Jacob Mollerup, lytternes og seernes redaktør i DR, slutter sig nu til kritikerne, der mener, at X Factor udstiller nogle af programmet svage deltagere.

Efter de tre første afsnit af DRs seermagnet X Factor har det haglet ned med kritik af programmet, der beskyldes for at udstille de mindre talentfulde deltagere for at lokke flere seere til. Den kritik har lytternes og seernes redaktør, Jacob Mollerup også mærket.

I en ny klumme på dr.dk kommer han med en række eksempler på klager over programmet, han har modtaget:

»Det virker krampagtigt og direkte pinligt, at I vælger at udstille mennesker, som er talentløse i forhold til at kunne synge og nogle er endda åbenlyst psykisk syge, så hvorfor udstille deres elendighed??«

»Ydmygelse af svage personer på landsdækkende tv i et voldsomt populært program er et klart brud på DRs programetiske bud," lyder nogle af de hårde slag mod DR

Og Jacob Mollerup medgiver, at X Factor kan være på kant med DRs etiske retningslinjer, hvor det allerede i første kapitel hedder:

»DR vurderer altid konsekvenserne af de programmer, der udsendes. Dette gælder især i forbindelse med medvirkende, som ikke er medievante, og hvor det derfor ikke kan forventes, at de kan overskue virkningen af deres udtalelser.«

Og det er her, Jacob Mollerup savner handling fra producenternes side.

»DR har ikke gjort ret meget for at fortælle om det arbejde, man rent faktisk udfører for at modvirke, at de deltagere, der "udstilles", ender med at føle sig misbrugt,« skriver han i sin klumme.

De manglende synlige etiske overvejelser kommer samtidig med, at Jacob Mollerup synes, at retorikken er blevet hårdere over for nogle af deltagerne, og det finder han uheldigt. Derfor mener han, at DR bør tage kritikken op til overvejelse.

Jacob Mollerup tager dog også talentshowet i forsvar, da han mener, at en del af kritikken er overdrevet, og der har været nævnt flere eksempler, der ikke fortjener kritik, mener han.

I sidste uge var der kritik fra den mediejuridiske ekspert fra Journalisthøjskolen, Oluf Jørgensen, der i en artikel i Kristeligt Dagblad sagde, at programmerne var på kant med de presseetiske retningslinjer.

Programansvarlig for X Factor, Jan Lagermand Lundme, havde ikke lyst til at kommentere kritikken over for Journalisten.dk

0 Kommentarer