(Advarsel: Denne artikel var en aprilsnar. Se og Hør ansætter ikke en læserredaktør.)
Ugebladet vil nu have en læserredaktør, der kan sige fra over for Se og Hør. Henrik Qvortrup forudser et mere respektfuldt forhold til læserne og håber på færre klager og konflikter. Det er der mange penge i, siger eksperterne. »Det bliver aldrig stuerent,« siger Paula Larrain.
Ugebladet Se og Hør følger nu i hælene på DR, Politiken og senest TV 2. Det ellers så selvretfærdige blad vil nu også have en såkaldt læserredaktør, der kan tage læsernes parti og holde et vågent øje med journalisterne.
I næste udgave af Fagbladet Journalisten bringer Se og Hør et jobopslag, hvor de efterlyser en læserredaktør »med erfaring og ben i næsen, der kan sige til og fra over for Danmarks største ugeblad, når historierne er på grænsen,« som det hedder. Det ligger blandt andet i jobbeskrivelsen, at læsernes nye vagthund har en fast spalte i bladet hver uge.
Chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup frygter ikke folkets dom. Tværtimod tror han, det kan blive en gevinst:
»Se og Hør sætter høje journalistiske mål, og vi har nogle af de mest velresearchede artikler. Det vil vi gerne understrege og dokumentere for vores læsere, så vi kan få mere respekt over for hinanden og aflive nogle myter,« siger han.
Men en af de danskere, der kan forventes at sende den første bunke klager forbi læserredaktørens bord, tror slet ikke på ideen. Paula Larrain har selv været på forsiden af Se og Hør, og det har blandt andet fået hende til at sammenligne sladderpressen med våbenhandlere på bagsiden af seneste nummer af Fagbladet Journalisten.
»Se og Hør laver konsekvent uanstændig journalistik nu. Og det bliver aldrig stuerent at ødelægge andres privatliv. Jeg glæder mig derfor til at se, hvad læserredaktøren reelt kommer til at lave,« siger hun.
Henrik Qvortrup er dog overbevist om, at den nye læserredaktør kommer til at gøre nytte. Dels fordi han kan hjælpe dem, der måtte føle sig forurettet af Se og Hør – men også for ugebladets egen skyld.
»Med denne her stilling samler vi utilfredsheden op og smider den væk. Kendte, der brokker sig over ingenting, vil blive sorteret fra, og de seriøse klager kan samles op og tages seriøst,« siger han.
Eksperternes dom er klar: Der er penge i den nye strategi. Oven i købet rigtig mange. En rapport fra organisationen Project for the Excellence in Journalism, som netop offentliggøres i dag, viser, at ugeblade og tabloidpresse døjer med et dårligt ry. Men rapporten foreslår, at man opretter stillinger, der kun har til formål at se på det enkelte medies moralske og journalistiske overvejelser. Der står blandt andet:
»Problemet for ugeblade og tabloider er tit, at de har en begrænset målgruppe og kan blive tabuiseret i den brede offentlighed. Hvis man sikrer sig et mere anstændigt ry, kan det pludselig bryde de grænser ned og direkte åbne op for masser af nye læsere og indtægter.«
Henrik Qvortrup er meget enig i den betragtning og er ikke i tvivl om, at Se og Hørs nye linje vil komme til at danne skole for resten af den kulørte presse.
»Nu viser vi vejen, og om et år vil du se alle andre gøre det samme.«
Læs også: Mediawatch og Business hoppede på aprilsnar.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.