Journalist Ken B. Rasmussen gav torsdag sin udlægning af samarbejdet med den fortrolige "tys tys-kilde", der gav Se og Hør oplysninger fra sin arbejdsplads hos Nets/IBM. Han så kilden som en medarbejder i en kundeservice, der med et par klik kunne besvare spørgsmål, og når han havde modtaget oplysninger fra kreditkortkilden, var det ikke noget, han brugte, bortset fra et enkelt tilfælde. Han havde aldrig, sagde han, haft indblik i kreditkortkildens arbejdsmetoder, men han havde advaret chefredaktionen mod at bruge kilden, hvis kreditkortkildens oplysninger ikke blev understøttet af andre oplysninger.
Ken. B Rasmussen var totalt afvisende, da han blev spurgt om sin viden om den betaling, som kreditkortkilden fik fra Se og Hør. Han havde intet med pengesagerne at gøre, og dermed gav han en klar benægtelse af den del af anklagen, der drejer sig om medvirken til bestikkelse af en privat ansat.
Ken B. Rasmussen havnede som praktikant på Se og Hør, fordi han ved fordelingen af praktikpladser havde valget mellem Flyvertaktisk Kommando – og Se og Hør. Efter et år som praktikant blev han ansat som journalist uden at vende tilbage til sidste del af undervisningen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Ville beskytte kilden
Senioranklager Morten Frederiksen forsøgte på 27 forskellige måder at spørge til hans kendskab til kreditkortkildens arbejdsmetoder, men fik det gennemgående svar, at ingen på ugebladet ”anede noget om hans arbejdsform”. Når der på forskellige måder blev talt sagte om tys tys-kilden, så var det ikke, fordi der var noget ulovligt i farvandet, men fordi journalistens første pligt er at beskytte sin kilde.
Det var også for at beskytte kilden, at Ken B. Rasmussen i sommeren 2008 advarede chefredaktør Henrik Qvortrup mod at bruge kildens oplysninger til at skrive en historie, lød det. Når daværende folketingsmedlem Morten Helveg Petersen og tv-journalist Line Baun Danielsen begge var i Rom, ville han i hvert fald ikke være med til at skrive historien om en ny kærlighedsudflugt, medmindre man så dem sammen.
Han havde skrevet historien om de samme to kendisser på en udflugt i Berlin. Her var han efter rejsen i stand til at finde dagsordenen for politikerens deltagelse i et NATO-møde i Berlin, og ved et præcist kig i NETS/IBM-systemet havde han efterfølgende været i stand til at fastslå, at politikeren forsømte en del af NATO-mødet for at spise frokost med sin rejsekammerat. Det viste overvågningens muligheder for at være helt tæt på. Men samtidig fastholdt han, at han havde fået de fleste af sine oplysninger fra et par folketingsmedlemmer, der havde været med til NATO-mødet. Med denne ene undtagelse var det en benægtelse af at have arbejdet på basis af den usædvanlige kildes usædvanlige leveringer.
Ken B. Rasmussen bekræftede, at han fulgte den nuværende folketingsformand Pia Kjærsgaard til hendes feriebolig i Grækenland, men afviste, at han byggede på kreditkort-kildens oplysninger. Det samme sagde han om en rejse til Geneve, hvor han i ventekjole-butikker fik indtryk af, at prinsesse Marie var gravid. Kun i et enkelt tilfælde havde han brugt kreditkortkildens materiale til at bygge sin historie på og henviste i stedet til en kilde i Københavns Lufthavn, som var meget hjælpsom. Også da han fulgte en kendt erhvervskvinde til et skisportssted i Schweiz, havde han løbende modtaget oplysninger fra kreditkortkilden, men han afviste at have brugt dem. De bekræftede kun, hvad han vidste i forvejen fra kontakt til hotelreceptioner og lignende.
Stærke ord var markedsføring af bog
Ken B. Rasmussen afviste samtidig, at han selv havde været kontaktmand til kreditkort-kilden. Han sjussede sig frem til, at Se og Hørs navneliste med folk, man ville følge, stort set omfattede de fleste kendte danskere, mens der i sagen ikke er fremlagt lister med flere end godt 100 navne.
Da anklageren fremlagde en række mails, der dokumenterede, at samarbejdet med kreditkortkilden officielt blev standset, men alligevel fortsatte efter samtaler mellem ham, journalist Kasper Kopping og tidligere chefredaktør Kim Henningsen, hævdede Ken B. Rasmussen, at han intet huskede om, at han skulle have været med. Men han erkendte, at han i forbindelse med præsentationen af sin bog 'Livet, det forbandede' havde sagt, at hvis det, der stod i hans fiktion, ellers havde været sandt, så var det 100 gange skandalen på den britiske tabloid-avis News of the World – hvor man hackede kendtes mobiltelefoner.
Som Journalisten beskrev i går, beskriver Ken B. Rasmussen i sin fiktionsroman 'Livet, det forbandede' episoder, der ligner tys tys-kilde-forløbet, og kalder det "ufatteligt ulovligt". Men hans forsvarer, Christian Kirk Zøllner, stillede en række spørgsmål, der fik den tiltalte til at bekræfte, at hans stærke ord om Se og Hør-skandalens omfang var en del af markedsføringen af bogen.
296 beskeder til Ken B. – en til Kopping
Kasper Koppings forsvarer, Casper Andreasen, fik gennem et par spørgsmål fastslået, at "tys tys-kilden" ikke var Koppings kilde, men Se og Hørs kilde på chefredaktørernes ansvar. Og han foreholdt den tiltalte, at han i en periode kunne se, at der var sendt 296 tekstbeskeder fra "tys tys-kilden" til Ken B. Rasmussen og én til Kasper Kopping. Han spurgte derpå, hvad der lå i, at Kasper Kopping stod for kontakt med kreditkortilden "efter ordre oppefra". Forsvareren fik bekræftet, at man på Se og Hør ikke bare sagde nej til, hvad ledelsen ønskede.
Straffesagen fortsætter på mandag med afhøring af Henrik Qvortrup. Det blev besluttet, efter at forsvarerne havde protesteret mod, at Qvortrup blev afhørt til sidst og efter Kim Henningsen og Per Ingdal. Retsformanden bestemte, mod anklagerens ønske, at nu er det Qvortrups tur.
Tirsdag var det tidligere Se og Hør-journalist Kasper Kopping, der blev udspurgt i retten. Du kan læse hans forklaringer her.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.