Sladder

Se og Hør-chef: ”Jeg håber, Kåre Quist gør alvor af at hive os i retten”

Kåre Quist har flere gange de seneste dage gjort klart, at han overvejer at hive Se og Hør i retten efter historie om hans privatliv

Se og Hørs ansvarshavende chefredaktør, Niels Pinborg, ønsker egentlig ikke at udtale sig yderligere om en udskældt historie i ugebladet om TV Avisen-vært Kåre Quist, der sidste weekend havde en kvinde med til middag på Gilleleje Badehotel.

Hans ønske om at klappe i skyldes, at Kåre Quist flere gange de seneste par dage har gjort klart, at han overvejer at lægge sag an mod Se og Hør.

Det tager dog ikke Niels Pinborg mange minutter at få talt sig varm og komme frem til en konklusion:

”Jeg håber, han gør alvor af at hive os i retten, for jeg vil gerne have prøvet det her,” siger Niels Pinborg til Journalisten.

Sagen drejer sig om, at Kåre Quist i fredags ankom til Gilleleje Badehotel sammen med en kvinde ved navn Christina Odorico.

Uden for hotellet havde Se og Hør en fotograf på plads, og vedkommende tog flere billeder af Kåre Quist og en kvinde på hotellets parkeringsplads, hvor de er ved at bære ting ud fra bilen.

Ville ikke have billeder bragt

Niels Pinborg har, efter at Kåre Quist har kritiseret ugebladet for at have taget billeder af ham og en kvinde på vej ind på Gilleleje Badehotel, medgivet over for B.T., at de to ikke vidste, at der blev taget billeder af dem.

Og ifølge Kåre Quist gjorde han det klart, at han ikke ville have billederne bragt:

”Jeg bad Se og Hør om at respektere, at der er tale om en privat middag på privat grund, men fik beskeden, at de ville køre historien, uanset hvad jeg sagde,” udtaler Kåre Quist i en sms til Journalisten.

Ganske rigtigt: Onsdag var Kåre Quist og kvinden på forsiden af Se og Hør. ”Kåre Quist på hed hotelweekend”, ”Dater ny reality-stjerne”, lyder det på forsiden.

Inde i bladet kan man se flere billeder fra parkeringspladsen, hvor de to er ved at pakke bilen ud.

Her kan man læse, at Se og Hør gennem en periode uden held har forsøgt at få Kåre Quist til at forholde sig til sin relation til kvinden på billedet. Men at han altså er blevet nødt til at forholde sig til den nye relation, som med Se og Hørs ord ”ikke længere kan skjules”.

”Jeg gør egentlig alt for at holde mit privatliv privat – og ikke trætte læserne med, hvem jeg spiser middag med. Men det ligner unægteligt mig på de billeder. Og Christina er det bedste selskab, man kan tænke sig. Ud over det vil jeg rigtig gerne holde mit privatliv for mig selv,” er Kåre Quist citeret for at udtale til bladet.

Privatlivets fred

Kåre Quist har i den forgangne uge udtalt sig kritisk om Se og Hørs paparazzi-fotos, som han har betegnet som nærmest værre end dengang, tv-værtens kreditkort blev overvåget af samme ugeblad.

Det er ifølge Sten Schaumburg-Müller, professor og ekspert i medieret ved Syddansk Universitet, ikke noget ulovligt i det at tage billederne:

”Ved et hotel med adgang til værelser eller på parkeringsplads er frit tilgængeligt sted – i modsætning til en privat have, der ikke benyttes til færdsel,” siger han.

Han fremhæver dog samtidig, at det kan være i strid med straffelovens paragraf 264d at viderebringe oplysninger om private forhold, og ifølge Sten Schaumburg-Müller anses netop oplysninger om kærester som en del af privatlivet:

”Det vil efter min vurdering sige, at videregivelsen af oplysningen om Kåre Quists kæreste kan være strafbar – medmindre han selv har været ude med det i offentligheden, eller medmindre det mere tilfældigt er noget, man kan se på et foto fra for eksempel en koncert eller en fodboldkamp,” siger han.

Vibeke Borberg, advokat og ekspert i medieret, udtaler sig ikke om den konkrete sag.

Men generelt om de retlige rammer for mediers dækning af kendtes privatliv siger hun til Politiken, at det hører under privatlivets fred at ”etablere og udvikle relationer” til andre mennesker. Det gælder også, når man gør det i offentligheden – og at det er noget, der er slået fast af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

”Det har især betydning for kendte mennesker, som efter denne praksis skal have lov til at være i fred, når de er private i det offentlige rum. De skal kunne sidde på en restaurant, ankomme til et hotel eller hente deres børn i børnehaven, uden at medier eller andre tager billeder af dem,” siger hun til Politiken.

”Jeg tror, de tager fejl”

Niels Pinborg, juridiske eksperter vurderer, at oplysninger som de her hører under privatlivets fred, som er beskyttet under straffelovens paragraf 264d. Hvilke overvejelser har I gjort jer om det?

”Jeg tror, de tager fejl.”

”Det har jeg det ganske fint med. Det er ikke dem, der dømmer. Men det gør indtryk, at der sidder juridiske hoveder og påstår, at vi begår ulovligheder.”

Hvorfor ikke bare respektere, at Kåre Quist gerne vil holde sit privatliv privat?

”Prøv lige at gå i arkivet. Gå tilbage og se, om han holder sit privatliv privat. Han har godt nok udtalt sig om sit privatliv før.”

”Det er jo det, der er problemet. Det er derfor, der er relativt vide rammer for, hvad man må. Jeg håber, han gør alvor af at hive os i retten, for jeg vil gerne have prøvet det her.”

Kåre Quist har senest i dag gjort klart i et opslag på Facebook, at han overvejer at lægge sag an:

”Men retssag eller ej. Det vigtigste for mig er princippet her. At man har ret til privatliv på privat grund. Også selv om man læser nyheder op inde i fjernsynet, er tryllekunstner, sanger, revy-skuespiller eller noget helt femte,” skriver han i opslaget.

Paparazzi eller ej?

Niels Pinborg har flere gange de seneste knap 10 år udtalt sig om, hvordan Se og Hør bruger paparazzi-fotos.

Senest var i april i år, da Journalisten beskrev, at den type fotos i stigende grad forsvinder fra mediebilledet.

”Paparazzi-fotografiet, hvor du ligger på lur i en varevogn eller i en busk iklædt camouflagetøj og tager billeder mod offerets vilje, er klart uddøende. For Se og Hør døde det i april 2014 med Se og Hør-sagen,” sagde Se og Hør-chefen i den forbindelse.

Niels Pinborg har i løbet af den seneste uge over for B.T. erkendt, at Kåre Quist og kvinden ikke var bekendt med, at en af deres fotografer befandt sig uden for badehotellet i Gilleleje. Og ifølge Kåre Quist gjorde han det klart, at han ikke ville have billederne bragt:

”Jeg bad Se og Hør om at respektere, at der er tale om en privat middag på privat grund, men fik beskeden, at de ville køre historien, uanset hvad jeg sagde,” udtaler Kåre Quist i en sms til Journalisten.

Derfor kunne man foranlediges til at tro, at Se og Hør havde bragt den type fotos, som ellers døde med sagen om tys tys-kilden. Men så har man misforstået Niels Pinborgs udtalelse, understreger han:

”Vi skal have hele sætningen med. Det eneste, jeg fortryder i det citat, er brugen af ordet camouflagetøj, for det er kommet på mode igen, så det kan de måske godt møde op i.”

”Meningen med det citat var at sige, at det med at ligge halve og hele dage og håbe på at se noget er fortid. Men det er heller ikke det, der er situationen ved badehotellet. Vi fik et tip om, at de skulle komme derop, og så tager vi derop og tager billederne, og så kører vi igen.”

I 2016 måtte chefredaktøren også forholde sig til bladets brug af paparazzi-fotos. Det var i forbindelse med, at den nu lukkede radiokanal Radio24syv havde lavet en optælling af den type fotos i bladet.

På det tidspunkt udtalte Niels Pinborg, at:

”Når jeg sender fotografer ud til bestemte privatadresser, så er det for at kunne dokumentere en historie. Det er en helt almindelig journalistisk metode, som der intet ulovligt er ved. Loven er min definition og regel.”

Hvordan dokumenterer de her billeder, at der er tale om en hed weekend, og at Kåre Quist dater en ny, som I skriver på forsiden?

”Den viden har vi et andet sted fra. Billederne her dokumenterer, at der er noget om snakken. Men hvor vi ved det fra, kan jeg ikke komme ind på,” siger Niels Pinborg.

 

0 Kommentarer