SDU vil flytte cand.public til Kolding – men den er nærmest kun digital

Udflytningsaftalen sender kandidatuddannelsen i journalistik til Kolding. Men det er begrænset, hvor mange studerende der reelt bliver påvirket, da uddannelsen primært foregår digitalt

Regeringen vil gerne have flere universitetsstuderende ud af de store byer. Det var et af resultaterne af den udflytningsaftale, der blev indgået den 25. juni af regeringen og en række partier i Folketinget. SDU har nu fremlagt deres plan for, hvordan de vil leve op til aftalen.

Et af forslagene er at flytte kandidatuddannelsen i journalistik, kaldet cand.public, fra dens nuværende hjem i Odense til Kolding. Der er kun en hage ved den plan. Uddannelsen foregår primært digitalt, med meget lidt fysisk undervisning og studiearbejde.

Ifølge Ralf Andersson, journalistisk lektor og konstitueret centerleder for Center for Journalistik på SDU, er det begrænset, hvor mange studerende der reelt vil blive påvirket af en udflytning. Men det er også idéen med uddannelsens opbygning.

”Uddannelsen er i høj grad online, hvor en stor del af undervisningen foregår digitalt, og en del af dem, som nu søger ind på uddannelsen, er folk, der allerede er ude i branchen og har jobs og derfor ikke har behov for at  mødes fysisk lige så meget,” siger Ralf Andersson.

En ting, som ikke ville blive ændret ved en udflytning, er, at undervisere på Center for Journalistik stadig skal arbejde på tværs af uddannelserne. Lige nu er der på centeret en bacheloruddannelse i journalistik, en cand.mag-uddannelse og så cand.public.

”Underviserne overlapper på de forskellige uddannelser. Det kan skifte fra semester til semester, hvilke fag og uddannelser man underviser på, og sådan vil det også være i fremtiden,” siger Ralf Andersson.

Forholder sig afventende

Hos de studerendes forening på SDU, KaJO, bliver nyheden om udflytning modtaget med varsomhed. Formand for KaJO Leo Mortensen fortæller, at foreningen lige nu forholder sig afventende og vil se, hvordan planen konkret kommer til at se ud.

”Man kunne være nervøs for, at det vil blive sværere at lave sociale arrangementer på tværs af uddannelserne, hvis kandidaten flyttes,” siger Leo Mortensen.

Formanden medgiver dog, at det sociale ikke nødvendigvis er det centrale for de kandidatstuderende. Han mener, at det kan have noget at gøre med uddannelsens opbygning, hvor meget af den er digital.

”Derfor vil vi også vente og se, hvordan udflytningen konkret kommer til at påvirke det sociale og uddannelsen generelt,” siger Leo Mortensen.

En nem løsning

På trods af at planen ikke vil påvirke de studerende i stor stil, så håber Ralf Andersson, at der kan være fordele ved at flytte til Kolding. Han mener blandt andet, at mulighederne for samarbejde med andre it-uddannelser er noget, som kandidatuddannelsen forhåbentlig kan udvikle sig på.

”På den længere bane vil vi gerne arbejde med krydset mellem it/tech og journalistik. Her kan SDU i Kolding være en interessant mulighed, da der allerede er en række uddannelser inden for it/tech og kommunikation her,” siger Ralf Andersson.

Er det ikke en nem måde for jer at leve op til regeringens udflytningskrav, når I reelt set ikke flytter særligt mange studerende?

”Det vil vise sig i praksis, om det er en nem løsning for at udflytte nogle studiepladser. Isoleret set havde det da været nemmere at lade være med at flytte. Forhåbenlig kan der være nogle interessante muligheder for den her uddannelse i Kolding, som vi kan få gavn og glæde af at udvikle på de kommende år,” siger Ralf Andersson.

0 Kommentarer