SDU skruer ned for nyhedsfokus på journaliststudie

Et opgør med nyhedens betydning på den journalistiske grunduddannelse, et nyt hold af journalistiske undervisere og et kommende mediecenter. SDU sætter fart på journalistikken ”Vi har besluttet, at det er nu, vi rykker,” siger Peter Bro, leder af Center for Journalistik
  • Foto: Agnete Finnemann Scheel
    Peter Bro, leder af Center for Journalistik på SDU, fortæller, at universitetets journalistuddannelse fremover vil udfase det store fokus på nyheder: "Medier har brug for nogen, der kan noget andet."
11.12.2018 · 11:31

Journalistuddannelsen på SDU har fået et tryk på refresh-knappen, og skemaet for de journaliststuderende, der startede på skolen i september, ser derfor noget anderledes ud end tidligere. Skolen vil nemlig væk fra nyheder, nyheder og atter nyheder.

Som uddannelsen før var bygget op, blev de studerende på første semester undervist i at skrive. Andet og tredje semester bød på tv og radio, mens fjerde semester havde fokus på at arbejde digitalt. Indholdet på alle semestrene var uanset platform primært nyheder.

”Hver gang de er startet med en ny platform og ny teknologi, har vi tænkt, at de skulle arbejde med det, der på papiret var den nemmeste genre: Nyheder,” siger Peter Bro, leder af Center for Journalistik på Syddansk Universitet, SDU.

Det er nu blevet lavet om, og hvert semester får derfor sin egen genre.

”Vi skal ikke længere drukne i nyheder, og det med at lære den nye medieplatform bliver det sekundære,” siger han.

Universitetet bliver ved med både at lære de studerende at skrive, lave lyd og tv og arbejde digitalt, men indholdet vil nu i højere grad være reportager og mere afslørende og dybdegående journalistik i lange formater.

Er der så ikke en risiko for, at de studerende ikke bliver dygtige nok til at lave nyheder?

”Medier har brug for nogen, der også kan noget andet end nyheder. Nyheder kan efterhånden produceres af både borgere, beslutningstagere og forskellige myndigheder. Vi skal vise, at vi kan noget særligt med journalistikken, og vi kan formidle på nogle måder, der er mere fængende og bedre til at få fat i læsere, lyttere og seere,” siger Peter Bro.

Nye navne og nyt mediecenter

SDU har også ansat en ny vifte af undervisere til universitetets Center for Journalistik. Susanna Sommer, selvstændig radio- og podcastproducent, Katrine Birkedal Frich, redaktør for DR’s undersøgende databaseredaktion, Lars Damgaard Nielsen, der leder Folkekirkens Nødhjælps arbejde med digitale og sociale medier, og Kristian Strøbech, der rådgiver og underviser i digitale, sociale og mobile medier. Og flere navne er på vej, oplyser Peter Bro.

Han fortæller, at der bliver spillet med musklerne, fordi den journalistiske afdeling ud over en reformering af grunduddannelsen har gang i andre større projekter, der kræver ansatte, der er særligt skarpe i digitale tendenser.

Det gælder blandt andet etableringen af et nyt mediecenter, Mediernes Forsknings-og Innovationscenter, der skal stå klar første januar 2019 under ledelse af Ralf Andersson. Centeret skal have base på universitetet og har primært til formål at indsamle viden og erfaringer fra medier rundt omkring i verden.

”Der findes så meget viden, som aldrig finder frem til danske medievirksomheder. Vi prøver for tit at genopfinde den dybe tallerken, fordi vi ikke har blik for, hvordan man arbejder med medier og unge andre steder, eller hvordan man for eksempel kan bruge nye teknologier til at lave journalistiske fortællinger,” siger Peter Bro.

Vil hjælpe mediebranchen

SDU vil derfor hjælpe mediebranchen, fortæller han. Det kan konkret betyde efter- og videreuddannelsesforløb, hvor centerets ansatte deler ud af deres indsamlede erfaringer til medier og journalister. Men det kan også betyde, at centeret laver egne medieproduktioner.

”Hvis vi ser huller i mediemarkedet, hvor man for eksempel kan blive dygtigere til at formidle til nogle nicher eller segmenter, vil vi prøve at vise, hvordan det kan gøres,” siger han.

”Og så går vi hjertens gerne i dialog og partnerskaber med etablerede medievirksomheder. Vi skal jo ikke tjene penge, men vi vil gerne hjælpe mediebranchen med at finde nye veje.”

Hvad får I selv ud af det?

”Det betyder forhåbentligt, at mediebranchen bliver ved med at udvikle sig, så de bliver ved med at have brug for vores studerende,” siger Peter Bro.

Inspiration fra Facebook, Apple og Google

Ud over en hjælp til mediebranchen skal det nye center også være en medspiller for de studerende.

”Vi er inspireret af, at nogle af de mest værdifulde selskaber i verden er medievirksomheder. Facebook, Apple og Google er selvfølgelig ikke klassiske nyhedsmedier, men det er ekstremt succesfulde medievirksomheder, som har det til fælles, at de er startet, fordi grundlæggerne fik en god idé, imens de var studerende,” siger han.

Derfor skal det nye center hjælpe universitetets studerende til at udvikle deres idéer. For eksempel ved at søsætte et samarbejde mellem den studerende og et medie.

Bliver det en del af journalistuddannelsen, at man får hjælp til at modne sine projekter i centeret, eller er det efter endt skema, at de studerende kan komme forbi og få hjælp?

”Vi leger lige nu med begge dele. Men vi ved endnu ikke helt, hvad der vil fungere bedst, for vi er kun lige ved at starte det hele op,” siger Peter Bro.

Er I ved at løbe fra de andre journalistuddannelser med de her nye tiltag?

”De andre skoler har nok også gang i vigtige ting. Vi har bare besluttet, at det er nu, vi rykker.”

Rettet 12/12/18 kl. 09.16: Før stod der i artiklen, at Lars Damgaard skifter til SDU fra et job som redaktør for sociale medier i DR. Det er nu rettet, da han sidste år skiftede fra DR til Folkekirkens Nødhjælp.

Kommentar

13/12/2018 - 18:55

Ole Carsten Rasmussen

Som jeg ser det, skal I jo bare til at undervise i, hvordan man laver kortfilm og spillefilm. Så fjern venligst ordet journalistik som betegnelse for jeres gøremål.

Seneste jobopslag

Kommunikationskonsulent (Barselsvikariat)

Amnesty International Danmark
Ansøgningsfrist: 21.01

Informationsspecialist til Særlig Efterforskning Øst

Københavns Politi
Ansøgningsfrist: 21.01

Digital redaktør med stærkt udviklingsgen

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 06.02

Grave-reporter til Flensborg Avis

Flensborg Avis AG
Ansøgningsfrist: 06.02

Kommunikationsmedarbejder til By & Havn

By & Havn
Ansøgningsfrist: 21.01

Kommunikationskonsulent

Ballerup Kommune
Ansøgningsfrist: 17.02

Web-reporter til førende nyhedssite i København

Landbrugsmedierne
Ansøgningsfrist: 25.01

Kommunikationskonsulent til Ringsted Kommune - barselsvikariat

Ringsted Kommune
Ansøgningsfrist: 23.01

Pressekonsulent, der kan sætte sikkerhed på dagsordenen

Sikkerhedsstyrelsen
Ansøgningsfrist: 03.02

Kommunikationsmedarbejder til intern og ekstern kommunikation

Nationalmuseet
Ansøgningsfrist: 25.01

DIIS søger kommunikationsmedarbejder (barselsvikariat)

Dansk Institut for Internationale Studier
Ansøgningsfrist: 24.01

Redaktør til nyt og innovativt betalingsmedie

Avisen.dk og Ugebrevet A4
Ansøgningsfrist: 21.01

DIIS søger journalist til forskningsformidling

Dansk Institut for Internationale Studier
Ansøgningsfrist: 20.01

Digital Tekstforfatter til Fundraising team

Mellemfolkeligt Samvirke
Ansøgningsfrist: 16.01

Kommunikationsmedarbejder til Læger uden Grænser

Læger uden Grænser
Ansøgningsfrist: 20.01

Barselsvikar: SoMe-konsulent med presseerfaring

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 21.01

Offensiv pressekonsulent til uddannelse og forskning

Uddannelses og Forskningsministeriet
Ansøgningsfrist: 16.01

Brænder du for kommunikation og storytelling?

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 16.01

Presserådgiver til anklagemyndigheden

Rigsadvokaten
Ansøgningsfrist: 18.01

Chefredaktør til Fyns Amts Avis

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 18.01

AJKS søger administrerende direktør

A-kassen for Journalistik, Kommunikation og Sprog
Ansøgningsfrist: 20.01

REDIGERENDE JOURNALIST TIL HK STATS MEDIER

HK Stat
Ansøgningsfrist: 17.01

Initiativrig kommunikationsansvarlig søges!

Edlund
Ansøgningsfrist: 20.01

DANMARKS VILDESTE REDAKTØR TIL JAGTMAGASINER

Recreation Media ApS
Ansøgningsfrist: 31.01

Kommunikationsmedarbejder/ journalist til Danske Erhvervsakademier

Danske Erhvervsakademier
Ansøgningsfrist: 20.01